Gazdaság

"A régi tagok voltak felkészületlenek"

"Az EU bővítése hatalmas siker" - állítja Delia Meth-Cohn (44 éves), az Economist Intelligence Unit gazdaságkutató intézet vezető elemzője. Az újonnan csatlakozók szerinte így sem fogják megismételni Írország meredek növekedési pályáját, ám, mintmondja, attól sem kell tartaniuk, hogy lemaradásuk - akárcsak Görögországé - évtizedekre konzerválódik.

Vélemény

Gráf József, földművelésügyi miniszter

"Bányamérnök szerettem volna lenni, édesapám is az volt a mecseki aknamélyítő körzet vezetőjeként. Nyaranta én is voltam külszíni csillés, később a mélybe is lemehettem. Aztán épp apám mondta, hogy nincs jövője a bányászatnak" - tudatja, honnan emelkedett előbb a föld színének megmunkálására, utóbb meg most a szakbársonyszékbe az agrárium nemrég kinevezett, 58 éves új minisztere.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta HVG- a babámnak még rámás csizmája sem volt

A gumi- és a pvc csizma hiánycikk volt – a kapacitást csak exportból kitermelt géppel lehetett volna növelni, de külföldön nem kellett a magyar csizma, a kör tehát bezárult. Reménytelen harc folyt a szovjet kolhozokban a szemveszteség ellen, merész kínai álmok születtek piacgazdaság teremtésére, persze szigorúan a tervgazdaságon belül. Kiszuperált japán gyártósor megoldotta a magyar alufólia hiányt, és – nyolc forint volt egy csomag cigi! A címlap a nyugati gazdasági visszaesést jelenítette meg - vezető politikusok rettegnek a hullámvasútban.

Hirschler Richárd Vélemény

Newsweek: korán jelentett a Koránról

Az újságírói tévedés néha emberéletekbe kerül. A Newsweek kacsának bizonyult értesülése a Korán meggyalázásáról számos országban utcai zavargásokhoz vezetett. Az ügyből nálunk is le lehet vonni néhány tanulságot.

Vélemény

„Ne bántsd a Magyart!”

Az érettségi tételek kiszivárogtatása a lehető legrosszabbkor jött a kormánynak. Az országos felzúdulás zajában a száz lépés úgy hat, mintha lábujjhegyen járnák. A botrány nyomán sokan várták, hogy Gyurcsány elküldi a felmondólevelet Magyar Bálint oktatási miniszternek. De nem így történt. Három héttel az államfő-választás előtt lehet találgatni: lesz-e a nagylelkűségnek ára?

HVG Vélemény

Interjú a Malév vezérigazgatójával

Nem kért és a jövőben sem kér pénzt az államtól a Malév rendbetételére Gönci János (51 éves), a légitársaságnak a privatizáció kellős közepén kinevezett vezérigazgatója. Elődeitől eltérően mindazonáltal nullszaldót sem ígér, ugyanakkor a magánosítás közben szokatlan stratégiai lépéseket tesz: vadonatúj járatokkal kísérletezik és a cég nyereséges üzemanyag-üzletágának eladását tervezi.

Heimer György Vélemény

Brüsszel nem felelős a magyar kínokért

Az Európai Unió újabb keserves kihívások előtt áll, és egyelőre nyitott kérdés, hogyan részesülhet majd Magyarország az unió fejlesztési támogatásaiból - fejtette ki Gottfried Péter, a Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatalának elnöke a hvg.hu-nak adott interjúban.

Vélemény

Metes György, a légiforgalmisták szakszervezeti elnöke

Az 1976-ban megkezdett irányítótorony-szolgálat hétköznapjainak egyhangúságába csak 1997 hoz fordulatot, amikor a légi irányító belép a MIÉP-be, és elnökségi tag lesz a Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezetében is. A MIÉP-ből öt év után kizárják, 2003-tól a Jobbik Magyarországért Mozgalom kerületi elnöke.

Zubor Tamás Vélemény

Érettségi, Gyurcsány és kendermag

Áll a bál a kiszivárogtatott érettségi tételek körül, újabb lépéseket tett meg Gyurcsány a 100-ból, a Kendermag egyesület a marihuána vásárlás-fogyasztás legalizálása mellett tüntetett - eseménydús napok állnak mögöttünk.

Itthon

Cselényi, Grunwalsky: elcsábító pozíciók

Alkotó embereket gyakran dilemma elé állítja saját sikeres karrierjük: változatlanul folytassák-e pozíciójukkal nehezen összeegyeztethető munkásságukat vagy megbízható bürokrataként még az összeférhetetlenség látszatát is kerüljék.

Vélemény

Portré Grunwalsky Ferencről

A mostanában filmfinanszírozási ügyekben megtalált szakember sok mindennel próbálkozott, amíg találkozott a filmmel: "Tehetséges kapusnak számítottam a Fradi junior focicsapatában, de a vitorlázórepülést és az ejtőernyőzést is kitanultam."

Gazdaság

"A magas bérek nem veszélyesek a gazdaságra"

A német gazdaságnak nem a magas munkabérek és a munkaerőpiac rugalmatlansága, hanem az elmaradt innováció és a belső fogyasztás visszafogottsága a legfőbb baja - állítja Gustav A. Horn (52 éves), az egyik legismertebb német konjunktúrakutató, aki szerint csak egy jó kis állami konjunktúraprogram segíthet a helyzeten.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG - amikor hiánycikk volt a porszívó

Az államilag szabályozott, nehézkesen működő gazdaságban sokasodtak a feszültséggócok, alábbi szemlénk - egyetlen hét termése - is erről tanúskodik: hiánycikk lett a porszívó, "lelassult" az autópályaépítés („nemtermelő beruházás" - mondták), veszélybe került a tojásexport. És egy brit üzletasszonyt is sikerült újra és újra megdöbbenteni a magyar praktikákkal.

hvg.hu Vélemény

15 millió magyar?

A hétvégén Szájer József arra figyelmeztette a kormányt, hogy igyekezzen hatékonyan képviselni az ország érdekeit, "különös tekintettel legyen a határon túl élő magyarságnak az érdekeire", mert kötelezettsége nem csak az, hogy az itt élő 10 millió embert, hanem a 15 milliós Kárpát-medencei magyarságot képviselje. Sajnos, ez a szám már nem stimmel.

Vélemény

Interjú Kornai János közgazdásszal

Kapitalista rendszer létezhet demokrácia nélkül, de demokrácia nem létezhet kapitalizmus nélkül - összegez aforizmaszerűen Kornai János (77 éves) A gondolat erejével című, frissen megjelent önéletrajzi könyvében. Ebben beszámol családjának, gondolatai fejlődésének és munkái keletkezésének történetéről is, számos olyan kérdést érintve, amelyekről korábban nem beszélt.

Vélemény

Milliárdokkal a szegénység ellen

Időről időre felmerül a megállapítás, hogy a magyar társadalom napjainkra végérvényesen kettészakadt. Szemmel láthatóan fokozódott a gazdasági-vagyoni egyenlőtlenség, a vesztes, forráshiányos rétegek aránya ma már meghaladja a népesség 13 százalékát. A következő két évben ugyanakkor csaknem ezermilliárd forint áll rendelkezésre a szegénység enyhítésére, a társadalmi kirekesztődés visszaszorítására.

Vélemény

Mi lesz, ha lesz, Veres csomagjában?

"Lesznek nagy győzelmek és súlyos vereségek." Körülbelül így interpretálható Veres János tájékoztatása a várható fiskális döntésekről: ösztönzés, orientálás, másfelől szigorítás. Egyelőre teljes bizonytalanság veszi körül a költségvetési politikát.

Vélemény

Kiszolgáltatva a szolgáltatónak

Egyik napról a másikra eltűnt a kábeltévéről kedvenc csatornám, a kitünő művészfilemeket sugárzó Európa Európa. Az igazán elkeserítő azonban nem is az eltűnése, hanem az, hogy egy évvel az uniós csatlakozás után a népek, nyelvek, országok sokszínűsége és párbeszéde, vagyis maga Európa, illetve annak szelleme hiányzik a magyar kábeltévé-társaságok kínálatából.

Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt

Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Mostantól magyarul is kiírja a MÁV a határon túli állomásneveket

Mostantól magyarul is kiírja a MÁV a határon túli állomásneveket

Egy apró szigeten készült a világ legkisebb személyautója

Egy apró szigeten készült a világ legkisebb személyautója

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

140-nel repesztett egy 8 éves német kisfiú az autópályán

140-nel repesztett egy 8 éves német kisfiú az autópályán

A címlapról ajánljuk