Tetszett a cikk?

Nyilván őrületesen jó poénnak gondolták a kabátjukra varrt sárga keresztet azok a keresztény atyafiak (és anyalányok), akik ezzel óhajtották neheztelésüket kifejezni a Tilosnak nevezett, ám mégis működő rádió szerintük sajnálatos létezése okán. Én valóban majd halálra röhögtem magam - igaz, inkább azon, ahogyan az inkriminált rádió (eredendő bűnként ittasan a mikrofon elé engedett, majd elvárható időben és módon szankcionált) beszélő emberét laza mozdulattal azonos súlyúvá tették a magyar állammal. No, nem a mostanival, hanem azzal a korábbival, amely - kisajátítva - szalonképtelenné tette az említett tüntetésen ismét nagy elánnal lengetett Árpád-sávos lobogót. Ez a valamikori állam annak idején törvényben, súlyos büntetés kilátásba helyezésével tette ugyanis kötelezővé egy másik vallás szimbólumának megfelelő méretű és jól látható helyen való utcai viselését. Nyilván ennek szólt a szellemesnek szánt utalás. Ami számomra még meg is fejelődött azzal a momentummal, hogy míg anno szervezett állami apparátus kényszerített embereket önmaguk és vállalt (vagy csak feltételezett) vallásuk szimbólumának megalázására, azt ma egyetlen mondatával képes volt elérni egy illuminált rádiós.

Persze nem vagyok a naivitásig hülye, tudom, az ily módon poénkodók még eme öngól észlelése árán sem szívesen mondtak volna le egyre kevésbé kódolt, kedvenc üzenetükről (csak merte volna a kereszttel ugyanezt elkövetni más, a demonstrálók szemében kevéssé autentikusnak érzett személy!). Mert természetesen a sárga kereszt sem jelentett mást, mint a rendezvény szó szerinti fénypontjául szolgáló Izrael-zászló égetés. Mindez akár teljesen függetlenül attól is, hogy a rádiónak van-e köze a sejtetgető utalás tartalmához. A lényeg persze nem is ez volt, hanem az ilyen irányú érzelmi gőz elfüttyögetése - némi erőmutogatással megfejelve. Ez utóbbi pedig azért, mert látván a rádió megrendszabályozásában illetékes grémium minden irányba kacsingató és minden irányból befolyásolt tétovaságát, esélyt éreztek a maguk befolyásának érvényesítésére is.

A nagy zsigeri vehemenciának végül a tüntetők oldalán is otrombaság lett a vége. Amiből a szervezők a sárga keresztet ezek szerint vállalták, a zászlóégetést viszont már szerették volna másra kenni. Becsületükre mondva, végül mégiscsak bocsánatot kértek.

Csakhogy ezzel megint magukra hozták a bajt: a Tilos egyik embere nagyot hibázott, aztán pardont mondott. Ő is, a rádió is. A hétvégi poénkodók ennek ellenére szeretnék a Tilost mindörökre betiltani. Közben viszont ezúttal ők produkáltak olyan kapitális otrombaságot, amiért jónak látták gyorsan elnézést kérni. Mégis - ha következetesek - kérniük kellene önmaguk betiltását is. Mert újabb furcsa poén lenne a részükről, ha produkciójukra azzal tennének rá egy lapáttal, hogy a megbocsátás erényét kizárólag önmagukkal szemben gyakorolják.

HORVÁTH ZOLTÁN

(A szerző a HVG munkatársa)

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban

60 éves korában meghalt Diego Maradona

60 éves korában meghalt Diego Maradona