Tetszett a cikk?

Emlékszem a három évvel ezelőtti botrányra, amikor a Washington Post cikke magyar pszichiátereket vádolt meg azzal, hogy illegálisan vontak be betegeket gyógyszerkipróbálásba. A hazai vizsgálat nem tárt fel szabálytalanságot, minden az ilyen kutatásokra vonatkozó előírások betartásával zajlott. Ez egyébként az új terméket kifejlesztő gyógyszergyáraknak is alapvető érdekük, hiszen csak több centrumban, azonos feltételek mellett elvégzett és kontrollált kipróbálás alapján kérhetik készítményükre a törzskönyvezést Európában vagy az USA-ban. A hírbe hozott pszichiáterek utóbb hiába bizonygatták, hogy kértek és kaptak engedélyt a gyógyszerkipróbálásra, és a betegeket gondos tájékoztatás után kérték az együttműködésre, a közvélemény gyanakvását, ellenszenvét nem sikerült maradéktalanul feloldaniuk.

Most viszont épp az ellenkezője történt: a közönség szimpatikusnak találta azt a szegedi professzort, aki - mint mondta - szakmája írott szabályaival is szembeszállt a betegei érdekében. Hármójuknak is olyan kezelést rendelt, amiről tavaly egy kongresszuson elhangzott, hogy ígéretes lehet bizonyos műtéten átesett daganatos pácienseknél, akiknél nem találtak áttéteket. Ha minden jól megy, ez a szer is bejárja majd azt az utat, amit a legtöbb rákgyógyszer: először a betegség előrehaladott stádiumában bizonyítja hatékonyságát, amikor már minden más kezelés csődöt mond, majd az áttétes eseteknél már első vonalban is bevethetővé válik, aztán a daganat szétszóródását megelőzendő kaphatja a beteg, szerencsés esetben az is kiderülhet, hogy nem csupán egy-, hanem többféle rák esetén is jó eséllyel használható. E lépések megtételéről azonban sosem a kezelőorvos dönt, hiszen a gyógyszergyártónak kell bizonyítania, hogy készítménye megfelel a gyógyszertörzskönyvezés szigorú nemzetközi szabályainak. Különös, hogy miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár "emberkísérletként" aposztrofálta az esetet, a gyártó sajtóközleményben tudatta, gyógyszere a világ nagyon sok országában törzskönyvezett. Ezt persze az egészségbiztosítónál is pontosan tudják, és - egyedi méltányossági kérelemre - 24 órán belül pénzt is adnak a kezelésre, ha azt az onkológiai szakkollégium által is jóváhagyott gyógyítási eljárásnak megfelelően végzik. Ám Szegeden olyan alkalmazásról volt szó, amit nemhogy idehaza, de sehol a világon nem törzskönyveztek - ennek felismeréséhez elegendő rövid kirándulást tenni az interneten, ahol az amerikai gyógyszerügyi hivatal, de maga a francia gyártó is részletesen beszámol a készítmény státusáról.

Az utóbbi időben mind több orvostól hallani, hogy a gyógyítás szabadságát félti a gazdasági szempontokat előtérbe helyező egészségügyi irányítóktól, befektetőktől. A szegedi klinika professzora ennél is tovább ment: betegei érdekére hivatkozva választott járatlan utat. De művész-e az orvos, hogy eldönthesse, mily színeket visz fel a vászonra? A klinikus "csak" gyógyító, akinek elsősorban a beteg, de nem utolsósorban a saját védelmében kell betartania szakmája szabályait. Hiszen ha ma átugorhat egy lépcsőfokot, holnap akár kettőt is. Sőt arról is meggyőzhetik őt a szakirodalomban olvasottak, hogy más területeken is érdemes kipróbálnia a szert.

Persze azon is el lehet gondolkodni, előrehaladt volna-e a tudomány az utóbbi évszázadokban, ha - a konzervatív ostobaság minden támadását és a kudarcokat is elszenvedve - újító szellemű orvosok nem próbálkoznak újabb és újabb gyógymódokkal. A mai munkamegosztásban mindenesetre pontosan meghatározott helyük van a kutatóknak és az eredményeiket alkalmazó doktoroknak, s a betegek biztonságát szolgáló előírásokat mindkét poszton be kell tartani, azt nem szabad összekeverni. Mindez a betegek szemszögéből némileg másként fest: többségük bármire hajlandó, hogy saját vagy gyermeke vélt vagy valós gyógyulási esélyét növelje.

GÁTI JÚLIA

(A szerző a HVG munkatársa)

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria