Tetszett a cikk?

Ha a Magyar Labdarúgó-szövetségben (MLSZ) szorgalmi feladat lenne a román nyelvű sportsajtó böngészése, akkor Bozóki Imre talán összetépi a faxot, amelyben három hónappal ezelőtt a bukaresti szövetségnek meghimbálták a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) közös rendezésének macskáját. S ha mondjuk légynek álcázva még egy ligaülésbe is belehallgatnának, akkor levélírás helyett inkább összedobnak egy ultipartit. Mert karonfogva besétálni az UEFA-hoz a román sajtóban csak Keresztapának becézett Mircea Sanduval, a Román Labdarúgó-szövetség (RLSZ) elnökével, hogy né, mi közösen rendeznénk egy Eb-t, minimum extrém sportnak számít. A Keresztapa ugyanis, miután Románia tavaly a dánok ellen hazai pályán elbukta az idei Eb-részvételt, úgy védte meg székét a politikusok és a nép dühétől, hogy amolyan délkelet-európai focirózsasándorként kijelentette, "az UEFA utasítására a bírók rendszeresen meglopnak bennünket". Az üzenet - amely Svájcban sokadszorra igazolta az RLSZ "szalonképességéről" alkotott képet - ezúttal felért egy kesztyűdobással. A replikaként kiosztott 15 ezer svájci frankos büntetés eltörlését végül Lennart Johansson UEFA-elnök a közelmúltban kisírta a Keresztapának a fegyelmi bizottságnál, ám a balkáni tüske tövig fúródott a nemzetközi szövetség amúgy is kényes önérzetébe. A fekete pontok évek óta szaporodnak, ami persze egyenesen következik a Keresztapa és a csaknem hasonlóképpen, Corleonénak titulált ligaelnök, Dumitru Dragomir anyázásokkal, letolvajozásokkal, becsületsértési perekkel tarkított viszonyából. Mindez pedig nem a rendet, megbízhatóságot jelző ajánlólevél. Zárójelben: kafkai jelenetbe illene, ha Dragomir, a szélsőséges Nagy Románia Párt parlamenti képviselője, Bukarest főpolgármester-jelöltje a júniusi választásokon most piros-fehér-zöld zászlócskával ékesített tárgyalóasztalnál cseverészne a magyar sport vezetőivel.

Persze a Keresztapa és Corleone apró csínytevései címet viselő szappanopera fő vesztese a leszálló ágban lévő román foci, amelyet csupán a játékoseladásokra koncentráló klubtulajdonosok lélegeztetnek. Ők viszont, furcsa módon, véletlenül sem lelkesednek a magyar ajánlattól. A visszafogottság egyik oka természetesen a közös történelemben gyökerezik, hiszen az elmúlt húsz évben a magyar focinál valóban több eredményt produkáló románoknak sérti az önérzetét, hogy - tetszik, nem tetszik - másodhegedűsként fognak szerepelni a közös pályázatban. Mert ha nem merik is kimondani, de tudják, hiába süllyedt most a magyar válogatott a futottak még kategóriába, az MLSZ szava fajsúlyosabb, mint az RLSZ-é, s ők - a most divatos kettős rendezésen kívül - főként azért kellenek, mert Magyarországnak kevés a megfelelő stadionja a csoportmeccsek lejátszására. Az más lapra tartozik, hogy Romániában, mai európai mértékkel körbepásztázva, egyetlen korszerű pálya sincs még; télen a válogatott meccseit homokkal leszórt pázsitfoltokon játsszák.

A másodhegedűsség igazából a döntő helyszínének okán fájó, hiszen a közös rendezésnek magányosan tapsoló Mircea Sandu is bevallotta, a bajnoki érmeket biztosan Budapesten aggatják a győztesek nyakába, a bukaresti finálé illúzió. Így aztán joggal fél, hogy az Eb magyarországi fejezete nyereséges lehet, a romániai pedig veszteséges, amit később elég nehéz lesz megemésztetni az adózó állampolgárral, miközben számításai szerint a költségvetésnek több mint 1 milliárd eurót kellene az asztalra dobnia. Ráadásul bármiféle súrlódás a két rendező ország között Romániában azonnal magyarellenes politikai ágyúzásba csapna át.

A románokba évtizedek óta beoltott magyar mumus rémképének halványulására még sokáig kell várni, ezért a közös Eb-rendezés ötlete - akármilyen furcsának tűnhet egy fejlett országban - Bukarestnek inkább kolonc, mint kitörési lehetőség. Viszont az MLSZ-t visszautasítani - paradox módon - felér a román fociguruk, politikusok öngyilkosságával. Ezért az RLSZ talán örülne is, ha a magyarok Horvátországot választanák partnernek. Mert akkor még reménykedhet, hátha egyszer Tiranát is megszállja egy közös Eb-rendezési szellem.

IRHÁZI JÁNOS

(A szerző aradi újságíró)

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája

Jogerősen pert nyert a DK az Állami Számvevőszék ellen

Jogerősen pert nyert a DK az Állami Számvevőszék ellen

Tömegverekedés tört ki a Luton reptéren, hárman súlyosan megsérültek

Tömegverekedés tört ki a Luton reptéren, hárman súlyosan megsérültek