Jó sok kacatot hordhattak össze a mindenre kapható városi népek az Erzsébet téri gödörhöz, hogy azok terhe nélkül slisszolhassanak be április 30-a éjszakáján az EU-ba. Magam sem aktív beszolgáltatóként, sem passzív szemlélőként nem vettem részt ebben a játékban, de lett volna egy ötletem, hogy mit kellett volna feltétlenül félredobni az uniós tagság keltette rózsaszínű kábulatban. Annak gyakorlatát, hogy természetüknél fogva politikai kérdések megvitatását a köz szolgálatában álló, de önmagukban "színezetlen" hivatali apparátusok vessék fel a maguk senkire és semmire nem kötelező ötletrohamával. Konkrétan és közelebbről: ideje volna belátni végre, hogy az adórendszer, illetve az annak kifeszített dróthálója felett egyensúlyozó költségvetés olyan, alapvetően politikai kategória, amelyről a közbeszédet nem terhelheti meg egy - amúgy egészen biztosan jó szándékú - pénzügyércsapat.

A köztudatba az április végi napokban bedobott adómódosítási javaslatokra (HVG, 2004. május 1.) az első és egyértelmű reakció a kisebbik kormánypárttól érkezett: az SZDSZ politikai hirdetésekben tudatta (egyebek között e lap hasábjain is), hogy sem a betétek után kapott kamatoknak, sem a tőzsdén értékesített részvények árfolyamnyereségének a megadóztatásával nem ért egyet. Ha pedig így van - pontosabban így is marad -, akkor a költségvetés bevételeinek ily módon történő hizlalását elképzelők, a parlamenti matematika mai állása szerint, már keresztet is vethetnek terveikre. Anélkül, hogy valaha is kiderülne: vajon az MSZP-ben (és nem a Pénzügyminisztériumban!) hogyan vélekednek erről.

Az először 1990-ben alakult, majd négyévenként egymást váltó koalíciós kormányokban, mondhatni, természetes jelenség volt, hogy a vezető kormánypárt a pénzügyi tárcát megtartotta magának. Ez akkor is igaz, ha az összesen tíz pénzügyminiszternek pontosan a fele nem volt párttag (legfeljebb titokban), illetve nem rendelkezett a legnagyobb kormánypárt színeiben szerzett parlamenti mandátummal. Ami EU-demokráciákban meglehetősen szokatlan ugyan, de nem állítható, hogy példátlan volna. Az viszont igen, hogy a kormányzati politika lényegét megtestesítő költségvetésről ne a képviseleti mandátummal bíró pártokban, illetve azok között, hanem hivatali szobákban vagy akár a sajtóban folyjék az érdemi vita.

Az MSZP, szerintem, akkor tenné jól, ha nem engedne utat - különösen nem a számára nem kis téttel bíró európai parlamenti választások előtt - egy olyan parttalan ötletfolyamnak, amely éppúgy alkalmas a kisbetétesek gondolatainak megzavarására, mint a megtakarításaik egy részét a tőzsdén gyarapítani igyekvők elbizonytalanítására. Legfőképpen pedig a koalíciós partner "idegelésére". Helyette inkább szervezze meg az adó- és pénzügypolitika iránt elhivatottságot érző politikusainak, képviselőinek vitafórumait (akár független gazdasági szakértők bevonásával is), dolgozza ki a maga politikai preferenciarendszerét (hogy tudniillik mire akarja elkölteni, és ahhoz honnan szedné össze az állam pénzét), fogalmazza meg erről szóló (ma divatos szóval élve) üzenetét, és csak ha már egyeztette is elképzeléseit, célkitűzéseit a másik kormánypártéival - ezt hívják ugyebár kompromisszumkeresésnek -, akkor szóljon át valaki a József nádor térre, hogy gyerekek, kezdhetitek kidolgozni a megvalósítási javaslatokat. Amik lehetőleg ne ugyanazok legyenek, mint amit korábban már megszüntettünk vagy elvetettünk.

LIPOVECZ IVÁN

Tóta W.: Merre tovább, Fidesz?

Tóta W.: Merre tovább, Fidesz?

Kósa elmélete megbukott, nem a Budapesten élő külföldiek miatt bukott Tarlós

Kósa elmélete megbukott, nem a Budapesten élő külföldiek miatt bukott Tarlós

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak