Az alma ez idő tájt kezd pirosodni, és mivel a súlya is nő, a csészeleveleivel égre kacsintó gyümölcs lassanként megfordul, és húzni kezdi lefelé az ágat. Reményteljes zsendülés! Csakhogy a gazdák bizakodását varjúhadnyi árnyak lepik el.

Tavaly Nyíregyházán az exfideszes beregi képviselő vezetésével péntekenként tüntettek, több támogatást követelve az ágazatnak. Úgy értették, hogy az ipari alma árát a kormány további pénzekkel egészítse ki, jóllehet akkorra már elérte a kilónkénti 15 forintot. A tüntetések nem csaptak túlzott ricsajt, befejeződött viszont a hűtőtárolók építése. Hűtőtárolók? Igen, a megyében a hetvenes évek végére szép hálózatuk épült ki, ám mostanában a legritkább esetben találunk bennük almát. A régiek nem igazodtak a torgyánizmus nyomán dívó apró gazdaságokhoz. Az új idők új (kisebb) hűtőket kívántak. Lettek. Ezek is hozzájárultak, hogy újabb adományokkal tetézzék az ágazatba addig beleölt 15 milliárdot. Az almások minden lépésüket közpénzből fedezik.

Most a korábbiaknál több alma terem, és jövőre még több, azután megint, meg azután is: telepítettek itt az uniós csatlakozás előtti hajrában üptre-puffra, és azok majd csak később fordulnak termőre. Az étkezési almának szinte nincs piaca, a moszkvai kísérletek mindeddig nem hoztak sikert. Az ágazat vezetői tovább nyafognak majd, hogy nem kaptak elegendő támogatást. Ez nem igaz. Már a moszkvai kiállításokat is a szabolcsi fejlesztési ügynökség fizette ki helyettük.

Amikor üzletkötésekre került volna sor, kiderült néhány apróság. Például hogy az utóbbi évtizedben hangoztatott pénzszerző érvek (fajtaváltásra van szükség, ezért kell a telepítések támogatása) nyomán olyan szerkezet alakult ki, amely semmi jót nem ígér. Egyes adatok szerint Szabolcsban az almatermés 80-90 százaléka idared, márpedig e fajtából még Moszkvában is gátat lehetne építeni. Azt a piacot rég megszerezték mások, franciák, olaszok, lengyelek.

A méregdrága hűtőtárolás aztán bukfencben végződött. A megyében betárolt 55 ezer tonna alma zömét nem az étkezési piac vitte el, hanem bedarálták. Ez csak rontotta a helyzetet, mert a tavaly legyártott almakoncentrátumok még most is raktáron vannak. Persze itthon, rontva az idei kilátásokat. És nyilván az árat is.

Az almaágazat tipikus példa, hogyan nem szabad a termelőknek a piachoz viszonyulniuk. Állandóan markot tartani? Örökké mások segítségére várni? Szétforgácsoltan kis maszek üzletecskékre spendírozni? És közben a szó szoros értelmében szinte fölszámolni a kialakult kertészeti kultúrát, előnyben részesítve az igénytelen (ipari célzatú) termelést? Ám önvizsgálatról szó sincs! Még odébb a szüret, de az Alma Terméktanács elnöke máris támogatást kér, a piaci kudarcokért meg az oroszokat teszi felelőssé, mivel nem adnak vámkedvezményt. A szép termésnek - törvényszerűen - semmiféle piaca nem látszik mutatkozni.

Az ágazat vezetői ismét közpénzekből akarják pótolni saját mulasztásaikat. Csakhogy az unió kissé szigorúbb, mint a populizmusra könnyen hajló kormányaink. Ott tilos az almások telepítésének támogatása, mivel óriási a túltermelés. És persze az árkiegészítéses támogatás sem megengedett, pláne alja minőségre, lerázott, zsákolt léalmára.

Hangulatos tüntetéseknek nézünk elébe az ősszel.

KUN ISTVÁN

(A szerző publicista)

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat

Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka