Negatív minta

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Ön hány másodperc alatt fut le 100 métert? Ha 10-hez nagyon közeli számot mond, ne vegye zokon, ha kicsit gúnyos tekintettel fogadják a válaszát. Mert a sportszerető közvélemény ma már készséggel elhiszi bárkiről, hogy képes soha nem látott sportteljesítményre, de biztos abban is, hogy ezt az eredményt nem lehet kizárólag a felkészítés és a technikai környezet tökéletesítésével elérni.

Persze a kiváló teljesítményekhez kiugró képességek és fanatikus felkészülés szükséges. Csak nagyon kevesekből lehet, mondjuk, David Beckham, de még a legkiválóbbak teljesítőképessége is véges: lehetetlennek látszik nyolcvan-száz mérkőzést szerda-szombat ritmusban teljes erőbedobással úgy lejátszani, hogy a formába hozást ne segítsük "meg nem engedett eszközökkel", ahogy fizikai képtelenségnek tűnhet 50 másodpercnél rövidebb idő alatt úszni a 100 métert.

Doppingolunk, doppingolunk.

A dopping a modern sport szükségszerű velejárója. A sporttevékenységnek az a típusa, amit nem mi végzünk (szabadidősport), hanem nézőként élvezünk (látványsport), a piacgazdaság körülményei között szolgáltatásként készül. A benne közreműködők (vállalkozók, rendezvényszervezők, sportolók) célja profit elérése, illetve az eredmények maximalizálása. Ez arra ösztönzi a szereplőket, hogy minden lehetséges és nem lehetséges eszközzel növeljék a sportolók fizikai teljesítményét, mert a műsornak mindig folytatódnia kell. A dopping segít eladni a szórakoztatást, mert a néző - aki sok-sok pénzt fizet, hogy lássa kedvenc sportolóját, csapatát - az izgalmas küzdelemben elszenvedett vereséget megbocsátja, de azt soha, ha a versenyző poroszkál, fáradt, hasra esik.

Nagy a kísértés a doppingolásra, hiszen túl nagy sikerdíj kecsegtet, ha valaki egyedüliként megszegi a "nemes és tiszta" küzdelem 19. századi eszményeit, és nem kizárólag az edzésmódszerekre összpontosít. Ne feledjük, Athén magyar olimpiai bajnokai mai értéken legalább 50-60 millió forinttal gazdagodtak, hiszen a 10 millió forintos jutalmon felül 35 éves koruktól életük végéig életjáradékot kapnak.

Természetesen ez nem jelenti, hogy minden versenyző doppingol, vagy hogy kizárólag mesterséges "színezékekkel" lehetne komoly sporteredményt elérni, de szembe kell néznünk azzal, hogy a dopping része a sportnak és mindennapi életünknek is. Jellemző a közgondolkodásra, hogy már a serdülő bajnoki mérkőzéseken energiaitalokat kortyolgatnak tizenéves fiúk és lányok, és magunk is természetesen nyúlunk a sokadik feketekávéhoz, ha szorít a leadási határidő. Némi ellentmondás, hogy más munkavállalóktól, így a hivatásos sportolóktól zokon vesszük, ha ugyanezt teszik.

A dopping problematikáját eltérően kezelik a sportvilág különböző szereplői. A nagy amerikai ligák a szezon előtt kiszúrnak egy-két játékost, akiket legtöbbször kokain használatán érnek, eltiltják őket néhány meccsre, és ezzel egész évre letudták a doppingügyeket. Hasonlóan tesznek az európai labdarúgásban is, ahol éves vetésforgóban egy-egy labdarúgó viszi el a balhét. Most éppen Rio Ferdinandon, a Manchester United hátvédjén a sor, hogy jótálljon a futballért, hiszen mindenki más tiszta, ugyebár.

Magyarországon a doppingkérdés hasonlít a korábbi évtizedek amatőrökről és hivatásosokról folytatott vitáihoz, és ennek a beidegződésnek is köszönhető a magyar sportvezetés totális athéni kommunikációs kudarca. Ahogy az üzleti sport és a profi sportolók okán valaha sokan hevesen rázták az öklüket a Nyugat felé, az utóbbi években hasonló vehemenciával sorakoznak fel a doppingellenes irányvonal mögé. Pedig akkor is tudtuk, hogy szinte minden olimpikonunk és válogatott futballistánk jövedelme a sportból és az ahhoz kötődő előnyökből származik, most is tisztában vagyunk azzal, hogy jó néhány sportteljesítmény tulajdonképpen fizikai lehetetlenség.

Sokként érte a doppingolás gyanúja a magyar sportvezetést, amelyik a lehető legrosszabb utat választotta, egyesek már világméretű összeesküvést emlegettek. Pedig a "helyes kommunikációt" a gyanúba keveredett atlétáink első nyilatkozatai jelentették. Nem arról beszéltek, hogy doppingoltak-e, vagy sem, csak azt hajtogatták, hogy negatív vizeletmintát adtak.

Na, doppingügyben ez a lényeg.

DÉNES FERENC

(A szerző sportközgazdász, korábbi sportminisztériumi államtitkár)