Tetszett a cikk?

Már a középkorban bevált módszer volt, hogy amikor kiürült a kincstár, az udvartartáshoz szükséges pénzt a pénzváltókra kirótt adókkal teremtették elő. Nyilván már akkoriban is tudták az uralkodók, hogy a nép a legkevésbé a bankárai pénztárcájára érzékeny. Manapság, amikor a szövevényes adórendszerben tucatnyi lehetőség van néhány tízmilliárd forint beszedésére, különös üzenete is van egy olyan pótadónak, amelyet éppen a bankokra vetnek ki. Pláne ha mindezt az ellenzék által bankárnak csúfolt kormány teszi, melynek aktuális vezetője nyílt politikai hitvallással is egyértelműsíti a sokmilliárdos sarc üzenetét: fizessenek a gazdagok!

Hogy ne lógjon ki a populista politika lólába, közgazdasági érvelést is kreáltak a tervezett lépéshez, ráadásul olyat, amiben van igazság is. Elvégre régóta tudható, hogy a magyar bankszektor az utóbbi három évben bezsebelt nyereségének jó részét - évente több tízmilliárd forintot - annak a lakástámogatási rendszernek köszönheti, amely a hitelfelvevők mellett neki is szépen juttatott az államkasszából. Mégsem fogadható el egyfajta jóvátételként a most meghirdetett bankadó. Nem azért persze, ami az OTP közleményében áll (hogy tudniillik a pazarló állam ne a hatékony bankszektor pénzéből kárpótolja magát), hanem mert normális piacgazdaságokban a társasági adó mértéke nem erkölcsi kérdés, és a kormányok nem a méltányosságra hivatkozva pumpolják meg a profitokat. Ha hibázott a kormány, és ügyetlen lakáspolitikai megoldásokkal évekig támogatta a pénzintézeteket, akkor sem állhat elő olyan érvvel, hogy szeretné, ha a bankszektor többet segítene az országnak.

Az is igaz persze, hogy normális gazdaságban a legnagyobb lakossági bank elnöke nem szokott kiállni a nyilvánosság elé olyan szöveggel, hogy a többletadó terhét úgyis áthárítják az ügyfelekre, mert nem hergeli fel azokat az embereket, akiknek a pénzéből él. A kormányt mindenütt ijesztgetik ugyan a befolyásos gazdasági szervezetek (például azzal, hogy kivonulnak az országból, vagy kiszervezik a nyereséges üzleteiket), de az ilyesféle zsarolásoknak a normális kormányok ritkán ülnek fel. Tudják, amíg ilyen észbontóan jövedelmező a bankpiac, 8 százalékpontos adótöbblet sem riasztja el a befektetőket és szolgáltatókat.

Az első dühkitörések után csillapodni látszanak a kedélyek. Miután a várományos kormányfő és a bankvezér kölcsönösen elküldték egymást oda, ahová normális országban nyilvánosság előtt nem szokás, mintha lehiggadtak volna, és a kompromisszumos megoldást keresnék. Ami persze előre borítékolható volt, mivel a bankárok és a politikusok még normális piacgazdaságokban is gondosan ügyelnek a jó viszony fenntartására, és erre mindkét félnek jó oka van: a bankok állami üzletekre kacsingatnak, a kormányoknak pedig gazdaságpolitikájuk megvalósításához lehet szükségük a bankszektorra. Hamar összehozható a kormány által áhított 30 milliárdos díl. Mi meg szinte észre sem fogjuk venni, amikor banki ügyfélként apránként befizetjük majd a kincstárba.

VÁRHEGYI ÉVA

(A szerző a Pénzügykutató Rt. munkatársa)

Koronavírusos két újbudai háziorvos

Koronavírusos két újbudai háziorvos

Hivatalos: Elmarad a 40. jubileumi Budapesti Tavaszi Fesztivál

Hivatalos: Elmarad a 40. jubileumi Budapesti Tavaszi Fesztivál

Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte

Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte