Tetszett a cikk?

Százmillió forint - ennyit szán a kormány 2005-ben tőzsdefejlesztésre. Nem tévedés, összesen ennyi pénzre pályázhatnak azok a közepes méretű hazai cégek, amelyek a forrásbevonásnak azt a formáját választanák, hogy részvényeiket értékesítik, majd bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. Más szóval ez a ciklus második szocialista-liberális koalíciójának tőzsdeélénkítési programja. Azé a kabineté, amelynek tagjai közül többen, még ellenzékben, amiatt szapulták - joggal - a jobboldali koalíciót 2001-ben, hogy a tőzsdei kínálatbővítés ki is merült abban, hogy egy társaság akár a megalakulása után azonnal is kérhette részvényei tőzsdei bevezetését, szemben az addigi kétéves előélettel.

Sovány - ez is, az is. A fideszes élénkítés egyáltalán nem hatott ösztönzőleg, hiszen a 2002-es kormányváltásig egyetlen új magáncég sem ment a tőzsdére, viszont heten távoztak onnan. Tavaly 0:2 volt ez az arány, míg az idén végre debütált egy olyan cég, amely 2003 tavaszán az előző tőzsdevezetés által a tőzsdei várományosok összegyűjtésére életre hívott, jelenleg tizenöt fős klubnak volt a tagja. A klubtagok többsége egyébként csak évek múlva tervezi részvényei piacra dobását.

Egy tőzsdei bevezetés tokkal-vonóval 50-100 millió forintba kerül. Ehhez képest nem látszik vonzónak a kormány ajánlata. Hiszen minél több a jelentkező, annál kevesebb a támogatás - ami fából vaskarika annak számára, aki éppen ezáltal akar élénkíteni. Ráadásul a tőzsdei jelenlét is macerás, a befektetőket rendre tájékoztatni kell minden, a gazdálkodást érintő lényeges változásról. Ezért a magáncégek, ha forrásra van szükségük, ma még inkább a bankoktól kérnek hitelt, vagy kötvényt bocsátanak ki, azt is többnyire zárt körben.

De még ha az állami tőzsdeapanázs megdobogtatná is néhány cégvezető szívét, kérdés, kinek lesz ingerenciája lejegyezni a börzére igyekvők részvényeit. Hiszen az újsütetű kabinet most épp azon fáradozik, hogy felélessze a tőzsdei árfolyamnyereségnek a Fidesz-kormány által bevezetett s a Medgyessy-kabinet által 2003-tól eltörölt adóját - ismételten meghasonulva korábbi önmagával. Ráadásul a sáp az akkorinál nagyobb mértékű lenne, és - ha már lúd, legyen kövér alapon - a befektetőknek még az osztalék után is többet kellene kiköhögniük.

Mivel az árfolyamnyereség-adó ötletével ugyanúgy az ellenzéke vitorlájából fogta ki a szelet a kormány, mint a bankadóéval, e javaslatának parlamenti elfogadtatása még az SZDSZ ígért nem szavazatai ellenére sem látszik kétségesnek.

Öt százalékponttal kevesebb árfolyamnyereség-adó mellett 1999 és 2002 között évi átlagban 3-4 milliárd forint volt a büdzsé ebből származó bevétele. Ennél valamivel többért éri meg a Gyurcsány-kabinetnek megszegni az MSZP-SZDSZ koalíció választási ígéretét. Ennyiért kockáztatja, hogy elveszíti a 160 ezer magyar kisbefektető szimpátiáját, mert feltételezi, hogy a bankárok és tőkepénzesek elleni közhangulatban ennél több voksot szerezhet. Ez azonban Fidesz-taktika.

CSABAI KÁROLY

(A szerző a HVG munkatársa)

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Varju László mögé áll be a Jobbik

Varju László mögé áll be a Jobbik

Kásler: Az ellenzék a WHO-val vitatkozik

Kásler: Az ellenzék a WHO-val vitatkozik