Hittem is meg nem is a szovjet gabonatárolásról szóló regéket, amíg nem találkoztam a valósággal. Valahol Micsurinszk (ma is így hívják) közelében lehetett egy kisvárosi vasútállomás mellett a gúla. Megszólalásig hasonlított a mi téli cukorrépahalmainkhoz, csak éppen élénkzöld színben pompázott.

A helyiek elmagyarázták, hogy magtáraik - vagy a Solohov megénekelte hombárjaik - nincsenek, a külső réteg kicsírázik és kikel, aztán megkeményedő kéregként óvja a több száz tonnás búzadombot. A cinikus magyarok dicsérték a módszert, hogy milyen ötletes és olcsó. És hogy élenjáró. Mi manapság itt azért még nem tartunk. De sok híja nincs.

Gulácson egy gazda az évek során príma gépparkot épített ki - százmilliós ráfordítással -, és a színvonalra jellemző, hogy például a műtrágyaszóróját is számítógép vezérli (nem sok ilyen szaladgál a földeken). A gazda bő háromszáz hektáron gazdálkodik, és a jövőt alapozza: nem konzumál, mint oly sokan, hanem fejleszt. Magtárat is építene. Mostanában másodszor gyürkőzik neki, mert az elsőt egy szomszéd és a jogszabályok zátonyra futtatták. Eddig 5 millió forintot fordított az előkészületekre, eredmény nélkül, de bizonyára kitalálja a megoldást.

Miért fontos a magtár? Mert a búza meg a kukorica mégsem cukorrépa. Ezeknek fedél kell. Az Európai Unió kiemelten támogatja a gof-növényeket, vagyis a gabonát, az olaj- és fehérjetartalmú terményeket, és ezért itthon a gazdálkodók rávetik magukat, vagyis sok lesz belőlük. A termést pedig tárolni kéne. Mondom, e kettő előre látható volt. De az nem, hogy tavaly istenáldotta év köszönt ránk. Megteltek a magtárak, az ideiglenes tárolók, valahogy sikerült fedél alá borogatni a tonnák millióit. Sok nem kelt el, az export döcög, az állatállomány meg csekélyke, nem bírja megenni a töredéket se. A tavalyi gabona még a nyakunkon, ám az idén is jó termés várható. Mi lesz itt? Sok-sok búzagúla?

A gazdálkodás követelményeit azonban nemcsak a világvégi Gulácsról kellett volna átlátni, hanem a pesti Kossuth térről is. Ez elemi ágazatmenedzselési ügy. Minimum öt-hat év volt rá. Hogy a mulasztásban mennyi a szerepe a szakapparátusnak és mennyi Németh Imre most leváltott miniszternek? Döntsék el ők. És azt is, hogy kinek mennyi a sara a hivatalok lazsnakos munkájában, az intervenciós felvásárlások és a támogatások ígért határidejű kifizetésének késésében. De mindez csupán szimpla vezetési bukta.

Ha minden magtár, gabonasiló megépül, ha a támogatásokat a balgán ígért határidőre az utolsó petákig kifizetik, azzal is csupán a fájdalmakat csillapítják, a magyar mezőgazdaság krónikus szervi bajait nem gyógyítják meg. Ennek fényében különösnek hat, hogy van, aki kiváló agrárpolitikusnak nevezte a leváltott minisztert. Kiváló agrárpolitikus? Akkor miért nem érzékelte a termelés veszedelmes strukturális gondjait? Ha érzékelte, miért nem próbált változtatni rajtuk? Miért folytatódhatott a sorvadás a stratégiai ágazatokban? Vajon észlelte-e, milyen ásatag a földbirtok-politika? Egyáltalán: átlátta-e, hogy a rendszerváltozáskor kialakított agrármodell mekkorát bukott? Nem sorolom tovább, pedig valamennyi fontos szegmenst érintenem kellene. Az exminiszter ajnározó minősítése rövid távú politikai érdekeket szolgál, agrárpolitikai teljesítménye a nullával egyenlő.

A miniszterváltás nyomán a menedzselés biztosan javul: a barázdákban szigor és keménység is terem. Gráf Józsefnek talán sikerül oldania az ágazat heveny feszültségeit. Ez a feladata. Búzagúlák aligha tornyosulnak majd. Csakhogy raktárépítésekre a kukoricaérlelő őszig sincs elég idő - az engedélyeket lomha és indolens magyar hivatalok adják ki, s a pályázatokat is ezek bírálják el, méghozzá rettentő kényelmesen -, tehát provizórikus megoldások várhatók.

Mélyreható változásokra ne számítsunk.

KUN ISTVÁN

(A szerző publicista)

Cuki meglepetéssel rukkolt elő a Google a Jóbarátok születésnapjára

Cuki meglepetéssel rukkolt elő a Google a Jóbarátok születésnapjára

Durvul a kampány Csömörön: a polgármester erőszakkal vádolja fideszes kihívóját

Durvul a kampány Csömörön: a polgármester erőszakkal vádolja fideszes kihívóját

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől