Tetszett a cikk?

Múlt pénteken Járai Zsigmond jegybankelnök nem nyilatkozott egyetlen tévének, egyetlen rádiónak sem, szavai egyetlen újságban sem jelentek meg. Ez az a mondat, ami alaphelyzetben nem hír, hogy miért, azt még az újságíró-oktatás első óráján sem kell részletezni. Mint ahogy azt sem, hogy ha egy jegybankelnök kinyitja a száját, annak mindig van következménye, beszéljen akár a szőlőpermetezés jótékony hatásairól, akár anyósa kedvenc süteményéről, vagy hogy milyen filmet látott. A gaz befektetők és devizakereskedők ugyanis képesek többszörösen kódoltnak hallani még a legártatlanabb mondatokat is, mi több, azokból messzemenő következtetéseket levonni a forint árfolyamára.

Persze mindjárt könnyebb a helyzetük akkor, ha a jegybankelnök nevén nevezi a gyereket, "gazdasági káoszt", "államcsődöt", "államadósság-lenullázódást" emleget, s mindehhez hozzáteszi: ha így mennek tovább a dolgok, akkor a büdös életben nem lesz eurónk, legfeljebb majd 2100-ban. Ez azért tűnik jó poénnak - gondolhatnánk -, mert csak-csak felrázza azt a fránya kormányt, készítsen már végre egy olyan költségvetést, amelyből a befektetők kiolvashatják, hogy jövőre, két év múlva majd csak csökkenhet a hiány. Ha a jegybankelnök naponta akár többször is, úton-útfélen - mondjuk az európai központi bankok vezérei előtt egy konferencián, vagy itthon egy lakossági fórumon - fejti ki gondolatait, akkor mondandójának éle mindenképp tompul. A jegybankelnök hitelessége különösen akkor erodálódhat, ha a befektetők arra is ráébrednek, a legfőbb forintőr disztingvál, van időszak, amikor megszólal, s van, amikor nem.

Járai Zsigmondnak megadatott az a lehetőség, hogy hatéves jegybankelnöki periódusa alatt két választás előtti évben - 2001-ben és az idén - is szolgálhatott. Mi több, amiatt is lehetne déja vu-érzése, hogy mindkétszer rossz irányba mentek a dolgok. 2001-ben a Fidesz-kormány kezdte fellazítani kedvezményes lakáshitelek osztogatásával a költségvetést, nyilvánvalóan politikai okokból. Az idén a Gyurcsány-kabinet ugyanezért nem próbálja meg leszorítani a büdzsé hiányát, reménykedik a jövő évi győzelemben. Ebben nincs semmi különös, választások előtt a világ minden pontján ez a módi. A nem lényegtelen különbség: Járai 2001-ben csendben maradt, most viszont dől belőle a szó. Vajon az az oka ennek, hogy négy éve Járai az Orbán-kormány pénzügyminiszteri székét cserélte fel a jegybankelnökire, a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány-kabinetben viszont nem vett részt?

A mostani, előrehozott kampányidőszak elején Járai megszólalásai legalább annyira visszatetszőek, mint volt az, hogy elődje, Surányi György 1998 tavaszán MNB-elnökként a kampányoló Horn Gyula kérésére elemezte az akkor ellenzékben lévő Fidesz gazdasági programját. Járai a 2002-es kormányváltás óta azért hadakozik, hogy a politika tartsa távol magát a központi banktól. Ez helyes törekvés. A hangoztatott függetlenségnek azonban azt is kéne jelentenie, hogy a jegybanki vezetők se használhassák fel pozíciójukat politikai célokra.

CSABAI KÁROLY

(A szerző a HVG munkatársa)

Nem halott a dízel, sőt, sportosabb lett: itt az új Golf GTD

Nem halott a dízel, sőt, sportosabb lett: itt az új Golf GTD

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról

Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról