Gyerekek, ki tud adni egy számológépet? - hangzott a kétségbeesett kérdés az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tisztviselőjének szájából az egyik budapesti ügyfélszolgálati irodában, ahova egy elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett ügyfél tért be a minap a gyors ügyintézés reményében, hogy kétezer forintnyi illeték fejében igazolást szerezzen a számára egyébként nyilvánvaló tényről: nincs adótartozása.

© Dudás Szabolcs
A történet két nappal korábban kezdődött, amikor - rutineljárásra gondolva - a vállalkozás vezetője a titkárnőjét küldte a hivatalba ugyanebben az ügyben, akit azonban azzal a lesújtó hírrel utasítottak el, hogy a cégnek másfél millió forint adótartozása van. A nyaralásából hazaugrasztott könyvelő viszont, kezében az interneten keresztül, frissen lekért adófolyószámla-kivonatot lobogtatva, szilárdan állította, nem tartozása, hanem milliónál nagyobb összegű túlfizetése van a cégnek. Ezután következett az újabb, immár adószakértővel megerősített expedíció egy, az igazolás hiányában veszélybe került százmilliós ügylet kellékének beszerzéséért. Kiderült, hogy a dolgozónkénti bontásban havonta elektronikusan leadott adatszolgáltatás feldolgozásában elmaradás van, ugyanis a rendszerben látható legutolsó ilyen adat áprilisi, s - korszerű internetes hozzáférési lehetőség ide, kormányzatiügyfélkapu-használat oda - az azóta eltelt három hónap mintha nem is lett volna.

Persze a hivatal nem hagyta magát, és egy adócsalók kíméljenek! felkiáltással áttért a manuális technikára. Először is kinyomtatták papírra az összes, elektronikusan leadott és csak nekik hozzáférhető bevallást, hogy majd a lapok akár milliós végösszegét egy féltenyérnyi, természetesen kontrollszalag nélküli, ma már vásárinak sem nevezhető, csupán körömheggyel nyomkodható számolószerkezeten adják hozzá a folyószámla megfelelő sorához. Hogy a leírt esetben vajon a távol-keleti bóvliipar terméke, netán az ügylettel több mint egy órát küszködő tisztviselőnő összeadási tudománya, vagy mégis a korszerű számítástechnika mondott csődöt, az már sohasem derül ki, ugyanis a megismételt számvetés végeredményeként jelentkező milliós túlfizetés az idegességtől már remegő térdű könyvelőt igazolta.

Hogy homokszem került a gépezetbe, az már akkor sejthető volt, amikor a tavaly november 7-én éppen csak elfogadott, és ez év január elsején életbe léptetni tervezett, a havi adatszolgáltatásról rendelkező törvényt azon melegében, alig egy hónapra rá lényegében visszavonták. Az új törvény határidőnek január helyett májust, kötelezettként pedig az eredetileg milliós nagyságrendet jelentő valamennyi vállalkozó helyett csupán mintegy ötvenezres csoportjukat jelölte meg. Hogy a két időpont között illetékes körökben mi történt, arra máig nincs válasz, csupán egyes sajtótalálgatások a hivatal számítástechnikai botladozásai és a témáért felelős elnökhelyettes rapid menesztése közötti összefüggések tárgyában. Hogy a mostani problémák miből adódnak, ki a felelősük és mi lesz rájuk a gyógyír, arra az APEH kommunikációért felelős vezetője csupán futó, általánosságokat tartalmazó és technikai részletekben elmerülő szóbeli válasszal szolgált, hozzátéve: a baj korántsem akkora, mint bárki feltételezhetné, hiszen - lám, az idézett példa is bizonyítja - a hivatal végül bármikor hozzá tud férni az adatokhoz!

Az illetékes kincstári optimizmusával kapcsolatban azért megjegyezném, hogy már fél év is alig van hátra jövő februárig, amikortól a jelenleg érvényben levő rendelkezések szerint immár milliós számú vállalkozás zúdítja majd a hivatalra valamennyi dolgozójának fejenként közel háromszáz sornyi adatát. Ráadásul arra, hogy ennek a hihetetlen mennyiségű adatnak a havonkénti begyűjtése valójában mi célt szolgál, még nem született valódi válasz.

MICHNAI ATTILA

(A szerző adószakértő)

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni

„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

Ákos haja égnek mered, egymást nyalogató punkok és a Hableány-tragédia – ezek voltak 2019 legjobb magyar sajtófotói

Ákos haja égnek mered, egymást nyalogató punkok és a Hableány-tragédia – ezek voltak 2019 legjobb magyar sajtófotói

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

75 éve szabadult fel Auschwitz

75 éve szabadult fel Auschwitz

Itt a Pénzügyminisztérium magyarázata, miért kell változtatni az egészségügyi ellátáson

Itt a Pénzügyminisztérium magyarázata, miért kell változtatni az egészségügyi ellátáson