A minap megint felvetődött az általános forgalmi adó csökkentésének politikailag felettébb kecsegtető ötlete, holott a hosszú távú költségvetési háborúban eddig legfeljebb aprócska csatagyőzelmeket aratott a kormány. Most éppen az aszálykárok és a viszálykodások láttán komorult el olyanynyira a különben józan gazdálkodó összbenyomását keltő Gráf József miniszter, hogy felvetette: amennyiben az élelmiszerárak 20 százalékot meghaladó mértékben drágulnának, mérsékelni kellene egyes agrárnyersanyagok 20 százalékos forgalmiadó-kulcsát. A felvetés annyiban jogos, hogy idén júniusban az élelmiszerek ára átlagosan 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - de csak ennyiben. Merthogy a nyersanyagok áfacsökkentése nem jelenik meg a végső árakban, de még a fogyasztási cikkek áfájának mérséklése - már ha bekövetkezik - sem fogná vissza érzékelhetően az élelmiszer-inflációt.

A közelmúlt kormányzati adókacskaringói során akadt példa ugyanis áfacsökkentésre és -emelésre is, volna hát tapasztalat bőven. 2004-ben az áfa kedvezményes, 12 százalékos kulcsa - ide tartoznak az élelmiszerek is - 15 százalékra nőtt, ami 2 százalékponttal megemelte az inflációt, vagyis gyakorlatilag teljes egészében megjelent a fogyasztói árakban. A két évvel későbbi áfacsökkenés azonban nem járt az infláció arányos mérséklődésével. 2006. január 1-jén a fogyasztási cikkek elsöprő többségét érintette, hogy a 25 százalékos kulcs alá besorolt termékek adója 20 százalékra csökkent, ám ha ennek megfelelően változtak volna az árak, valószínűleg általános árszintcsökkenés következett volna be. Nos, nem ez történt. Bár a választásokat megelőző, mesterséges lefojtás következtében az infláció mértéke valóban zuhant, ebben az adóváltozásoknak csupán mintegy másfél százalékpontnyi szerepük volt. Ám 2006 őszén, amikor a 15 százalékkal adózó termékkör közterhe 20 százalékra nőtt, egyből megugrott az infláció.

Remek ötletnek tűnik a forgalmi adó csökkentése, csak éppen nem a fogyasztóknak. Sokkal inkább a kereskedőknek, talán még a termelőknek is, akik afféle állami ajándékként zsebelhetnék be a költségvetést ma még megillető adót vagy annak egy részét. Ezt pedig még hatalmi szóval sem lehet megakadályozni. A 2006-os adócsökkentés előtt látványosan fenyegetőzött a kormány, ellenőrizni fogja, hogy a kisebb adótétel megjelenik-e az árakban, ám egyrészt nem tette, vagy ha tette, senkit nem fülelt le. Maradna tehát az úttörő-becsületszó.

Ami az agráriumot illeti, a termelők főleg amiatt panaszkodnak, hogy az élelmiszerek áfaterheinek növelése után ugrott meg a feketevágások száma, élénkült meg a feketekereskedelem. Ez akár igaz is lehet, ám erre sem az adócsökkentés a válasz. Ráadásul ebben az összefüggésben a mostani drágulás csak trükkös ürügynek látszik a régóta óhajtott adócsökkentés érdekében. Amúgy pedig a fővárosi piacokon az árakat összefoglaló honlap tanúsága szerint az emblematikus terméknek számító sertéskaraj kilónként 1100 forint körüli áron kapható, ami annyit tesz, hogy nagyjából 10 százalékkal kerül többe, mint hét évvel ezelőtt. Igaz, azóta volt sokkal olcsóbb is.

Három évvel ezelőtt az akkor brutálisan dráguló üzemanyagok esetében játszott kiegyenlítősdit a pénzügyi tárca a jövedéki adóval: ha a benzinár meghaladta a literenkénti 250 forintot, automatikusan adót csökkentett, hogy a világpiaci árak vad begyűrűzését megfékezze. Azóta valahogy nem érez kísértést erre, holott a benzin ára nemrég alulról súrolta a 300 forintot. Talán leesett a tantusz: az ideiglenes adómérséklés után egyszer csak vissza kell állni a korábbi szintre. Márpedig, mint láttuk, az adóemelés azonnal megjelenik az árakban, a csökkenés viszont nem.

Az áfacsökkentés veszélyes fegyver. Különösen kockázatos, amikor a kormány ideiglenesen veti be, mert időzítve van, és később visszafelé sül el.

FARKAS ZOLTÁN

(A szerző a HVG munkatársa)

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját