A globális konfliktusok és a növekvő kereslet következtében felfutó olajárak miatt a legfontosabb importőrökkel együtt Európa is lényegesnek tartja, hogy áttekintse energiapolitikáját és felülvizsgálja beszállítói megbízhatóságát. A Gazprom évtizedeken át az európai energiabiztonság szerves része volt, amely minden körülmények között gondoskodott a stabil földgázellátásról.

A Gazprom számára Magyarország fontos partner, 7,5 milliárd köbméternyi részesedésével 2007-ben az ötödik legnagyobb vásárló volt. A kiváló üzleti kapcsolatok mellett Magyarország a Gazprom számára stratégiai jelentőségű gázelosztó hely is. Nemrégiben a Mollal vágtunk bele egy közös vállalkozásba, egy föld alatti gáztározó megépítésébe, amely nem kevesebb mint 1 milliárd köbméter földgáz tárolására lesz alkalmas. Európa növekvő földgázszükségletének kielégítése végett több forrást biztosítunk új gázmezők feltárására, új szállítási útvonalak kiépítésére és új, föld alatti gáztározók létrehozására a kontinensen. A Stokman gázmező kiaknázásával a világ legnagyobb tengeri földgázkészletét tárjuk fel európai partnereinkkel együttműködve, s ezzel tovább növeljük az európai gázellátás biztonságát.

Az energiabiztonság két alappillére a földgázbehozatalra szoruló térségek - köztük Európa - számára a gazdaságilag még ésszerű áron szolgáltatott megbízható ellátás. Mi energiabiztonságon a kiszámítható kereslet révén megszerzett megbízható nyereséget értjük, aminek alapját a hosszú távú szerződések és a vezetékek építésében való kölcsönös részvétel adja. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy részt vegyünk azokban a több milliárd eurós beruházásokban, amelyek révén az európai fogyasztók hozzáférhetnek a világ legeldugottabb szegleteiben fekvő gázmezők készleteihez. Éppen ezért némi aggodalommal szemléljük az Európai Bizottság javaslatait az EU energiapiaci reformjára, mivel ezek az európai energetikai infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges beruházásokat és ezzel a közös energiabiztonsági célokat kérdőjelezik meg. Ezért is kezdeményeztünk konstruktív párbeszédet az EU intézményeivel.

A Gazprom tökéletesen tisztában van vele, Brüsszeltől Budapestig sokakat aggaszt, hogy a gáz áráról a Gazprom és a tranzitországok között kirobbant viták kedvezőtlenül befolyásolhatják az EU energiabiztonságát. Az ukránokkal és a fehéroroszokkal a közelmúltban folytatott tárgyalások azonban azt bizonyítják, hogy lehetséges a megegyezés, semmi sem fenyegeti az Európába irányuló szállításokat. A nagyobb átláthatóság iránti elkötelezettségünket mutatja az is, hogy ezekről a tárgyalásokról mindvégig informáltuk európai partnereinket.

Az Európa és Oroszország közötti fokozott együttműködés és kölcsönös függőség egyik legszembetűnőbb és legígéretesebb jele az a két gázvezeték - az Északi, illetve a Déli Áramlat -, amelyek jelentősen megnövelik az Európába szállítható gáz mennyiségét. Az elmúlt hónapokban a Gazprom számtalan tárgyalást folytatott az e projektek által érintett kormányokkal és más érdekeltekkel. Néhány hete az orosz és magyar delegáció igen sikeres tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlat magyarországi kiterjesztéséről. Úgy vélem, a Déli Áramlat - amelynek ellátása már most garantált - fontos lépés lehet a térség energiabiztonságának megteremtése felé.

A Gazprom hosszú távon nyereséges, és megbízható működésének kulcsa jórészt üzleti partnereink jól átgondolt kiválasztásában rejlik. A fellendülőben lévő és stabil európai gazdaság a maga 500 millió fogyasztójával és jól kiszámítható energiaigényével, amelyet a már meglévő vezetékek hatalmas hálózata is hozzánk kapcsol, valamint a hosszú időre visszanyúló és sikeres gazdasági kapcsolatok egyik legfontosabb üzleti partnerükké teszik Európát. De vajon változhat-e ez a megítélés? Európa és a Gazprom közös célja, az energiabiztonság csak akkor lesz megvalósítható, ha az eladó és a vevő a kölcsönös bizalmon és a racionális gazdasági döntéseken alapuló kapcsolatot alakít ki. A Gazprom elkötelezte magát az átláthatóság mellett, és kész nyílt párbeszédet folytatni Magyarországgal, az EU-val, annak bármely tagállamával és európai üzleti partnereivel, hogy évtizedekre előre biztosítsa közös célunkat, az energiabiztonságot.

ALEKSZANDR MEDVEGYEV

(A szerző a Gazprom alelnöke)

Az önkormányzati választás rondíthatott bele Ákosék borozójába

Az önkormányzati választás rondíthatott bele Ákosék borozójába

Csalódást keltő a Porsche 680 lóerős villanyautójának a valós hatótávja

Csalódást keltő a Porsche 680 lóerős villanyautójának a valós hatótávja

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Kiadták a kormányrendeletet a nyugdíjak emeléséről

Kiadták a kormányrendeletet a nyugdíjak emeléséről

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni