Tetszett a cikk?

A tavalyi év turbulens őszén elbukott az ezerforintos magyar kft terve és vele néhány más kis horderejű, de okos egyszerűsítés. Ezekből, mármint a kis horderejű, de okos lépésekből, kevés dolog dívik nálunk. Inkább kedveljük a nagy horderejű, de nemritkán ostoba dolgokat.

Időközben az Európai Unió horizontján lépésről lépésre haladt a megvalósulás felé az európai kft ötlete, amely a latin societas privata Europaea (SPE) nevet kapta a keresztségben. Az Európai Bizottság minapi javaslata alapján a jövőben akár 1 euró törzstőkével (a címben jelzett, lapzártai árfolyamon 230,55 forinttal) is lehet alapítani olyan európai társaságot, amely - ha a jogszabály révbe ér (ami tagadhatatlanul kétséges) - ugyanúgy választható lesz a magyar polgárok számára, mint a jelenleg 500 ezer forintos magyar kft. Az SPE alkalmas lesz arra, hogy az unió bármely más tagállamában külön bejegyzés nélkül működhessen.

A rendelet tervezetének előkészítése során széles körű és körültekintő egyeztetés zajlott. Ennek már csak azért is így kellett lennie, mert a célegyenes felé tartó kanyarban jelen sorok íróját is felkérték arra, hogy a bizottság által szervezett konferencián vázolja fel, milyen minimális tőke és tőkeszabályozás javasolható a 21. század Európájában. A 1 euró sokkal inkább szimbolikus jelzés, mint valódi engedmény. Ha rajtam múlna, én ezt az 1 eurót is megspórolnám, és a társaságot alapítók bölcsességére bíznám, hogy mekkora tőkével bocsátják útra vállalkozásukat. A rendelet előkészítői bíznak abban, hogy mindenki annyi tőkét bocsát az SPE formában működő társasága rendelkezésére, amennyi annak sikeres működéséhez szükséges. Ha kevesebbet adnak, vagy ha éppen többet tesznek be, annak maguk látják a kárát. A bizottság szakapparátusa elfogadta, hogy a közérdeket nem érheti kár azzal, ha a kötelező tőkét nem írják elő. Kisvállalkozások esetében az alultőkésítésből, a csalárd praktikákból eredő károk más módon háríthatók el, a széles értelemben vett hitelezővédelem más eszközökkel sokkal jobban oldható meg.

Az SPE-rendelet könnyen elbukhat a miniszterek tanácsában, ahol mind a 27 tag ámenje szükséges. Több tagállam, például Csehország jelezte a múltban, hogy számára az SPE ötlete nem fogadható el. Persze a döntésig még sok víz lefolyik a Moldván. A bölcsebbek, mondjuk a hollandok, szkeptikusak ugyan az SPE használhatóságát illetően, mégis vízre bocsátanák a hajót, és közben abban bíznak, hogy saját megreformált társasági joguk annyival jobb a rendeletben megfogalmazott szabályrendszernél, hogy azt saját polgáraik, sőt más tagállamok polgárai is előnyben részesítik majd az SPE-vel szemben. Versenyről, választásról van szó tehát. A magyar polgár nemcsak Szlovákiában alapíthat társaságot, netán - ha úri kedve úgy tartja - Angliában vagy Hollandiában hitelkártyával másfél órán belül, hanem 2010. július 1-je után létrehozhatja a maga SPE-jét, amely köpönyegforgatás és székhelyáthelyezés nélkül egész Európában működhet. A rá vonatkozó szabályokat szerte Európában azonos módon alkalmazzák.

Belép tehát a szabályozási verseny terepére az Európai Unió, és ez remélhetően éreztetni fogja hatását a magyar jogalkotás házában is. 2006 őszén az ezerforintos kft tervezetének ellenzői Búvár Kundként még elsüllyeszthették a hajót, ezt a jövőben már jóval kevésbé kártékony módon tehetik meg. Aki akar, az ugyanis hajót válthat, akár az SPE nevűt, akár a tagállamok felségjele alatt navigálókat. Nincs arra kárhoztatva, hogy a kft nevű lélekvesztőben hajózzon. Természetesen - miként jeleztem - előfordulhat, hogy az SPE hajóját is megfúrják a miniszterek tanácsában. Ám akkor sem lesz reménytelen ez a küzdelem. Marad ugyanis néhány büszke és bátor hajó, akár a Temze partján, akár Rotterdam kaotikus dokkjában. És marad az ősrégi bölcsesség: navigare necesse est.

HANÁK ANDRÁS

(A szerző ügyvéd)

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán