Bronislaw Geremek élete magán viselte a kivételesség minden jelét. Apja az auschwitzi haláltáborban pusztult el, ő maga annak köszönhette túlélését, hogy 11 éves korában kicsempészték a varsói gettóból, és egy lengyel családnál talált menedéket.

Végzettségét tekintve történész volt, a középkori társadalom és kultúra értő ismerője, a bolognai, utrechti, krakkói egyetemek, a Sorbonne és a Columbia University díszdoktora. Érdeklődése mindig feltáratlan területek felé vonzotta, mint például a középkori Párizs alvilági körei.

Politikai pályafutását a Lengyel Egyesült Munkáspártban kezdte, 1968-ban azonban kilépett, tiltakozásul amiatt, hogy Lengyelország részt vett a prágai tavasz elfojtásában. Az 1970-es években a demokratikus ellenzék egyik vezető alakjává vált, 1980-tól a Szolidaritás és Lech Walesa tanácsadója. 1981-ben egy évre bebörtönzik, majd 1983-ban újra letartóztatják. Szabadulása után mindkét alkalommal habozás nélkül újra belevetette magát a politikai életbe. Kulcsfontosságú szerepet játszott a lengyel demokratikus átmenetet meghatározó kerekasztal-tárgyalásokon.

A magyar demokratikus ellenzék és a Szolidaritás között Geremek jelentette a legszorosabb kapcsolatot, baráti viszony fűzte több magyar liberális politikushoz. Gyakran járt Magyarországon, és a magyar közélet iránti élénk érdeklődése mindvégig megmaradt: még a múlt héten is hosszú beszélgetést folytattunk Strasbourgban a magyar liberális politika lehetőségeiről, az SZDSZ előtt álló alternatívákról.

A demokratikus ellenzék meghatározó alakjából a demokratikus politika befolyásos szereplőjévé vált. Geremek 1989-2001 között hazájában parlamenti képviselő, hosszú ideig a szejm külügyi bizottságának, majd európai integrációs bizottságának elnöke, 1997-2000 között külügyminiszter volt. 1999-ben ő látta el kézjegyével Lengyelország NATO-csatlakozási szerződését. 2004-ben az Európai Parlament (EP) képviselőjévé választották - a legtöbb preferenciális szavazatot kapta Varsóban. Az EP alakuló ülésén a liberális képviselőcsoport őt jelölte az európai képviselőház elnöki tisztségére. Az alkotmányos szerződés és a lisszaboni szerződés kálváriájára visszatekintve láthatjuk, milyen lehetőséget szalasztott el az EP egy Európa-szerte ismert és elismert, karizmatikus politikus megválasztására, akinek elkötelezettsége új lendületet adhatott volna az európai egységfolyamatnak.

Tavaly ismét példát mutatott emberi nagyságból. A Kaczynski testvérek boszorkányüldözése elleni tiltakozásul nem volt hajlandó aláírni a nyilatkozatot, amely szerint sohasem működött együtt a kommunista titkosrendőrséggel. Ahogyan annak idején a kommunistákkal, ezúttal azokkal sem kívánt politikai közösséget vállalni, akik harsány antikommunizmussal próbálták pótolni nem létező emberi és politikai érdemeiket. A rendelkezést a lengyel alkotmánybíróság később megsemmisítette.

Geremek megalkuvást nem tűrve támogatta az európai integráció mélyítését és bővítését. Fellépésének döntő szerepe volt abban, hogy sikerült tompítani az EP-ben újabban megfigyelhető bővítési apátiát. Szenvedélyesen érvelt a befogadó, bővülő Európa mellett, mint mondogatta, "a bővítésben tarthatunk kávészünetet, de a szünetből aligha lehet filozófiát kreálni".

A magyar liberálisok számára Bronislaw Geremek az emberi tartás és a politikai tisztesség élő példája volt, személyében testesítette meg a közép-európai liberális hagyományokat, gondolkodást és értékeket. Megtiszteltetésnek tartom, hogy Bronek nemcsak munkatársának tekintett, de barátságával is kitüntetett. Váratlan halálával, amit a múlt héten, 76 éves korában, egy tragikus autóbaleset okozott, az európai liberális gondolkodás és politika nagy személyisége távozott.

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

(A szerző az SZDSZ európai parlamenti képviselője)

Új vezetőt neveztek ki Mészárosék szállodaláncának élére

Új vezetőt neveztek ki Mészárosék szállodaláncának élére

Duma Aktuál: Mikor Vízipók elindult a Mátrai Erőműből, még jól volt

Duma Aktuál: Mikor Vízipók elindult a Mátrai Erőműből, még jól volt

1920-2020: szólt a rádió, mobiltelefonnak hitték, most meg jönnek az okosabbnál okosabb eszközök

1920-2020: szólt a rádió, mobiltelefonnak hitték, most meg jönnek az okosabbnál okosabb eszközök

29 éve nem volt ennyire lassú a kínai GDP-növekedés

29 éve nem volt ennyire lassú a kínai GDP-növekedés

60 milliárd forintot költött egy cégre az Apple, csak még azt nem tudni, miért

60 milliárd forintot költött egy cégre az Apple, csak még azt nem tudni, miért

12 milliárd lopott jelszót árult egy holland fiatal

12 milliárd lopott jelszót árult egy holland fiatal