Tetszett a cikk?

Bronislaw Geremek élete magán viselte a kivételesség minden jelét. Apja az auschwitzi haláltáborban pusztult el, ő maga annak köszönhette túlélését, hogy 11 éves korában kicsempészték a varsói gettóból, és egy lengyel családnál talált menedéket.

Végzettségét tekintve történész volt, a középkori társadalom és kultúra értő ismerője, a bolognai, utrechti, krakkói egyetemek, a Sorbonne és a Columbia University díszdoktora. Érdeklődése mindig feltáratlan területek felé vonzotta, mint például a középkori Párizs alvilági körei.

Politikai pályafutását a Lengyel Egyesült Munkáspártban kezdte, 1968-ban azonban kilépett, tiltakozásul amiatt, hogy Lengyelország részt vett a prágai tavasz elfojtásában. Az 1970-es években a demokratikus ellenzék egyik vezető alakjává vált, 1980-tól a Szolidaritás és Lech Walesa tanácsadója. 1981-ben egy évre bebörtönzik, majd 1983-ban újra letartóztatják. Szabadulása után mindkét alkalommal habozás nélkül újra belevetette magát a politikai életbe. Kulcsfontosságú szerepet játszott a lengyel demokratikus átmenetet meghatározó kerekasztal-tárgyalásokon.

A magyar demokratikus ellenzék és a Szolidaritás között Geremek jelentette a legszorosabb kapcsolatot, baráti viszony fűzte több magyar liberális politikushoz. Gyakran járt Magyarországon, és a magyar közélet iránti élénk érdeklődése mindvégig megmaradt: még a múlt héten is hosszú beszélgetést folytattunk Strasbourgban a magyar liberális politika lehetőségeiről, az SZDSZ előtt álló alternatívákról.

A demokratikus ellenzék meghatározó alakjából a demokratikus politika befolyásos szereplőjévé vált. Geremek 1989-2001 között hazájában parlamenti képviselő, hosszú ideig a szejm külügyi bizottságának, majd európai integrációs bizottságának elnöke, 1997-2000 között külügyminiszter volt. 1999-ben ő látta el kézjegyével Lengyelország NATO-csatlakozási szerződését. 2004-ben az Európai Parlament (EP) képviselőjévé választották - a legtöbb preferenciális szavazatot kapta Varsóban. Az EP alakuló ülésén a liberális képviselőcsoport őt jelölte az európai képviselőház elnöki tisztségére. Az alkotmányos szerződés és a lisszaboni szerződés kálváriájára visszatekintve láthatjuk, milyen lehetőséget szalasztott el az EP egy Európa-szerte ismert és elismert, karizmatikus politikus megválasztására, akinek elkötelezettsége új lendületet adhatott volna az európai egységfolyamatnak.

Tavaly ismét példát mutatott emberi nagyságból. A Kaczynski testvérek boszorkányüldözése elleni tiltakozásul nem volt hajlandó aláírni a nyilatkozatot, amely szerint sohasem működött együtt a kommunista titkosrendőrséggel. Ahogyan annak idején a kommunistákkal, ezúttal azokkal sem kívánt politikai közösséget vállalni, akik harsány antikommunizmussal próbálták pótolni nem létező emberi és politikai érdemeiket. A rendelkezést a lengyel alkotmánybíróság később megsemmisítette.

Geremek megalkuvást nem tűrve támogatta az európai integráció mélyítését és bővítését. Fellépésének döntő szerepe volt abban, hogy sikerült tompítani az EP-ben újabban megfigyelhető bővítési apátiát. Szenvedélyesen érvelt a befogadó, bővülő Európa mellett, mint mondogatta, "a bővítésben tarthatunk kávészünetet, de a szünetből aligha lehet filozófiát kreálni".

A magyar liberálisok számára Bronislaw Geremek az emberi tartás és a politikai tisztesség élő példája volt, személyében testesítette meg a közép-európai liberális hagyományokat, gondolkodást és értékeket. Megtiszteltetésnek tartom, hogy Bronek nemcsak munkatársának tekintett, de barátságával is kitüntetett. Váratlan halálával, amit a múlt héten, 76 éves korában, egy tragikus autóbaleset okozott, az európai liberális gondolkodás és politika nagy személyisége távozott.

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

(A szerző az SZDSZ európai parlamenti képviselője)

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?