Olvasom a nemzetközi szaksajtót, amely szerint önmagát járatná le az a kommentátor, szakközgazdász, aki politikai alapon értékelné az Európai Központi Bank (ECB) vagy az amerikai jegybank (Fed) kamatdöntését. Elképzelhetetlen, hogy valaki azt mondja vagy sugallja: a Fed azért vágta le 2 százalékra a kamatot, hogy támogassa Bush politikáját. Az amerikai nemzet érdeke és a gazdasági racionalitás azt diktálta, hogy alacsony legyen a kamat. Nem a politika, nem a bal vagy a jobb (demokrata-republikánus), hanem a gazdaság aktuális állapota tette szükségessé a lépést.

Mit tudnak az Egyesült Államokban, amit mi, magyarok nem? Talán tudják, hogy a gazdaság ügyei nem automatikusan politikai kérdések. A politikusok, a sajtó és a közvélemény egyaránt értik a hosszú távú érdek fogalmát. Mondhatnánk persze, több száz év demokratikus és szabadpiaci múlt áll mögöttük. No de mit mondunk Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária elmúlt tízévi eredményére?

Szüleimet győzködöm: kell a szigorítás, új alapokra kell helyezni az állami elosztó rendszereket, pár év - talán tíz -, és az állam felborul, s mi is, akik az adókat fizetjük. Szüleim végigcsinálták a világháborút, ötvenhatot, géemkáztak, adóztak, járulékot fizettek vagy ötven évig. Eltartották az országot. Nem akarnak több terhet, nem akarnak vizitdíjat, élvezni akarják a nyugdíjas éveiket. Igazuk van.

A barátomat hallgatom, egy multinál felső vezető Budapesten. Azonos bruttó bért kap, mint a pozsonyi vagy prágai kollégája, ők mégis lényegesen több nettót visznek haza. Barátom dühöng, nem akar több terhet. Igaza van.

Lehet, hogy nálunk tényleg nincs közös nemzetgazdasági érdek? Lehet, hogy nincs közös gazdasági racionalitás, ami egybekötne apát és fiút? Nálunk tényleg csak csoportérdekek vannak? Higgyük el politikusainknak, hogy négy évig balra kell a gazdaságot rángatni, majd utána négy évig jobbra? Emelni adókat, majd levágni, majd megint emelni? Járulékokat bevezetni, megemelni, majd eltörölni?

Sok beszélgetésen vettem részt, ahol a makrogazdaság alapösszefüggéseit nem ismerő laikusoknak magyaráztam a problémák okait. Amikor a családi háztartás példáját taglalom, még mindenki bólogat: nem költünk hosszú távon többet, mint a családi bevétel. Amint állami szintre emeljük a beszélgetésben a gazdasági racionalitást, üvegessé válnak a tekintetek. Beszélgetőpartnereim úgy tekintenek az államra, mint a távoli jóságos-álságos nagybácsira, akinek a kegyein múlik, mikor és kinek oszt pénzt. A pénz eredete, az általunk befizetett adók nyomon követésének, a megfontolt állami gazdálkodásnak az igénye szertefoszlik. A lényeg, hogy az állam kegyeltjei között érezhessük magunkat. Nem csak a politikusaink, mi, választók sem vagyunk képesek - vagy nem is akarunk - több lépéssel előre gondolkodni.

Naivan azt remélem, nem kell sokat várni, hogy frissüljön a politikai paletta egy olyan szereplővel, aki új húrokat penget majd. Nem ördöngösség, sok ország polgárai képesek rá, hogy olyan politikusokat válasszanak, akik nem csupán a közvetlen hatalomszerzésre, a hatalommegtartásra koncentrálnak. Nekünk, választóknak kell hogy igényünk legyen arra, mit engedünk a politikusainknak, és mit nem, mivel kampányolhatnak, mivel buknak. Ha nem változtatunk a gondolkodásunkon, és annak időhorizontján, mi, választók és választott politikusaink, akkor csak az országot több évre visszavető gazdasági, tőkepiaci és társadalmi válság rázhat fel és lökhet a helyes irányba minket. Láttuk ezt már több valutaválság esetében. Ne várjuk meg!

BARLAI RÓBERT

(A szerző közgazdász)

Időközi önkormányzati választások – a függetlenek és a civilek jó napja, Fidesz-diadal Budafok-Nagytétényben

Időközi önkormányzati választások – a függetlenek és a civilek jó napja, Fidesz-diadal Budafok-Nagytétényben

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült

Idén is fizeti a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgáját

Idén is fizeti a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgáját

Rendkívüli készültség Berlinben: a világ legfontosabb vezetői érkeznek a fővárosba

Rendkívüli készültség Berlinben: a világ legfontosabb vezetői érkeznek a fővárosba

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén