szerző:
HVG

A pénzpiaci válság okozta veszteség csupán töredéke annak a veszteségnek, amelyet a környezetpusztítás okoz. Az IMF decemberi adatai szerint a pénzügyi válság – legalábbis addig – 2 ezermilliárd dollár veszteséget okozott a világ gazdaságának, míg évente 2–5 ezermilliárd dollárra becsülik csak az erdőirtásból fakadó károkat. Az úgynevezett Stern-jelentés szerint a klímaváltozás általános költsége évente meghaladja a globális GDP legalább 5 százalékát, de ha figyelembe vesszük a kockázatok és hatások szélesebb körét, akkor a károk becsült értéke meghaladhatja a GDP 20 százalékát is. Ezzel szemben a klímaváltozás elleni intézkedések költségei évente a globális GDP körülbelül 1 százalékára korlátozódnak. Ahogy jelenleg élünk, fogyasztunk, ahogy a klímaváltozás elleni valódi lépéseket halogatjuk, az nem tartható fenn.

Már nem tudjuk megelőzni a klímaváltozást, hiszen az jelenleg is zajlik: folyamatosan emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, több tízmillió ökológiai menekült van a világon, szűkebb környezetünkben, Magyarországon pedig például sivatagosodik a Homokhátság. A helyzethez való alkalmazkodás egyik módja, ha Európa és a világ energiastratégiája integrált módon kezeli a klímaváltozást és az energiapolitikát. E stratégiának a fenntarthatóság elvén kell alapulnia, amelyben a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a klímatudatos iparágak kulcsfontosságú elemek, egyúttal óriási gazdasági lehetőségeket is kínálnak. Új munkahelyek tízmilliói jönnek, jöhetnek létre az alternatív energiaforrások, klímatudatos iparágak előretörésével, eddig súlyosan szennyező iparágak zöldítésével. A környezetvédelem és a gazdasági növekedés többé nem két ellentétes fogalom, s köztük a kapcsolatot megfelelő gazdasági és adójogi ösztönzőknek kell segíteniük. Fontos azonban tudni, hogy a környezetszennyezést megfizettető „zöld adórendszer” bevezetése nem adóemelést jelent, hanem az adószerkezet átalakítását.

Angel Gurría, az OECD főtitkára Budapesten pár hónapja azt mondta: a környezetvédelembe – például a vízminőség-javításba, a hulladékgazdálkodásba – fektetett minden egyes forint rövid időn belül akár 5-10 forintnyi megtakarítást eredményezhet az országnak. Az Európai Bizottság (EB) által készíttetett tanulmány szerint több mint 100 milliárd forintot hozna áttételesen Magyarországnak évente, ha a közúti közlekedés által okozott környezeti és egészségi károk költségét megfelelő adók formájában megfizettetnék a közlekedés résztvevőivel, és az így keletkezett többletet az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésére használnák fel. Ez a GDP 3-4 százalékának megfelelő gyarapodás a környezeti és egészségi károk csökkenéséből következne. Az árak így jóval kevésbé torzítanának, a gazdaság szereplői pedig a mainál sokkal ésszerűbb és környezettudatosabb döntéseket hoznának. Az Európai Bizottság öt európai országot vizsgálva megállapította, hogy egy igen mérsékelt zöld adóreform hatására is 6 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a gazdaság teljesítménye fél százalékkal javult.

Természetesen a jelenlegi gazdasági helyzetben elsődleges cél, hogy Magyarország megőrizze stabilitását, növekedési pályára álljon. A világgazdasági válság csillapodásával azonban ezt az adózási példát kell majd követnünk nekünk is, hiszen hosszú távon csak ez a fenntartható. A nehéz gazdasági helyzetben már az is egy kis „zöldítésnek” tekinthető, hogy a kormány az élőmunkát terhelő adók helyett a termékeket terhelő adókat kívánja növeli.

De a zöld adórendszer nem elég. A környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni az állami beruházásoknál, a költségvetés tervezésénél, a közbeszerzéseknél, a fejlesztéseknél, az uniós pályázatoknál, a bankok hitelkihelyezésénél, a közlekedésnél, a kereskedelemben és a gyártás során is. A hazai tudományos élet kvalitásait figyelembe véve az sem földtől elrugaszkodott ötlet, hogy Magyarország próbáljon meg a Barack Obama által támogatott, sőt a következő időszakban a politikája középpontjába állított klímaipar egyik európai főszereplőjévé válni.

OLÁH LAJOS

(A szerző a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára)

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"