szerző:
HVG

Én is sokat vitatkoztam a Simor András nevével fémjelzett monetáris politikával, de most méltatlannak érzem az őt ért személyes támadásokat. Ezt nem a tényfeltáró sajtóra értem, az teszi a dolgát, és tegye is, mert lassan ez marad demokráciánk egyetlen működő eleme. De az ehhez felsorakozott és ritkán látott konszenzust mutató politikai pártok képmutatását felháborítónak érzem. Hát nem a törvényhozók felelősek azért, hogy a vagyonbevallási kérdőív alkalmatlan arra, hogy valódi képet adjon a vagyonosodásról, és megengedi, hogy a kötelezettek jelentős része nyilvánvalóan nevetséges vagyonbevallást tegyen? Olyan képviselők háborodnak fel Simor feltételezett adóoptimalizálásán, akik évek óta gátlástalanul vesznek fel számla nélkül, adómentesen „költségtérítést”. Lehet, hogy Simor hibázott, és nem gondolta át, minek mi a látszata. De a politikai oldalról őt érő támadásokat nemcsak méltatlannak és aránytalannak érzem az elkövetett hiba súlyához képest (különösen a politikai elit morális állapotának fényében). Ezek súlyos csúsztatásokkal meg is tévesztik a pénzügyi világban kevésbé járatos közvéleményt.

Ha jól értem a helyzetet, a szóban forgó vagyont Simor tisztán, legálisan és leadózva külföldön kereste. Nem arról van szó tehát, hogy adózatlan pénzt eldugott volna, netán hivatali idejében gazdagodott volna meg, homályos forrásból (ne felejtsük el, az inkriminált vagyonbevallás kizárólag ennek felderítését célozza), hanem arról, hogy vagyonát milyen formában és hol helyezte el. A bírálatok azonban három különböző vádat összemosnak.

Egy: miért tartja az MNB elnöke devizában a devizában megkeresett pénzét, és miért nem váltja át jó magyar forintra, így is kifejezve bizalmát a hazai valuta iránt, melynek értékállóságáért ő felel elsősorban.

Kettő: adót optimalizál, hiszen ha megtakarításait cégben helyezi el, nem fizet kamatadót.

Három: és mindezt Cipruson.

Az első kifogással szeretnék a leghatározottabban vitatkozni. Simort számtalan támadás érte, egyrészt a gazdaság szereplői (beleértve magamat is), másrészt a kormány oldaláról, amiért az irányadó kamatláb túl magas, és a forint túl erős, ezzel az inflációs veszély által indokoltnál nagyobb mértékben nehezíti a gazdaság helyzetét és ró terheket a költségvetésre. E kritikák fényében be lehetne látni, hogy az a lehető legetikusabb magatartás, ha Simor nem váltja eurómegtakarításait forintra. Ellenkező esetben azzal is lehetne támadni, hogy a túl magas forintkamatokból személyes hasznot húz. Tehát a jól ismert vicc nyuszikájává válna, aki azért is kapja a pofonokat, ha van rajta sapka, és azért is, ha nincs.

A második kifogás is csúsztatás. Megtakarításainak hozama után Simor cége valóban kevesebb adót fizet (különösen Cipruson), mint a magánszámlán tartott megtakarítás kamatadója, de amikor majd kiveszi a pénzt a cégből, akkor azt osztalékadó terheli, hosszabb távon nincs tehát adómegtakarítás. Egyébként ha lenne, akkor sem ördögtől származó bűn úgy strukturálni a jövedelmünket, ahogy az adó szempontjából a legkedvezőbb. Az adórendszer egyik célja éppen az adózó magatartásának befolyásolása. Jelen esetben például arra ösztönöz, hogy inkább hagyjuk pénzünket vállalkozásban, mint kivegyük fogyasztásra. Ha tehát valaki (akár az MNB elnöke) ennek megfelelően viselkedik, az semmiképpen sem mosható össze adócsalással, vagy akár csak az adórendszer réseinek „ügyes” kihasználásával.

A harmadik kifogás lehet jogos, a jegybank elnöke részéről elegánsabb lenne, ha nem élne az unión belüli szabad tőkemozgás lehetőségével, és itthon tartaná a vagyonát. Ezt maga is belátta, elnézést kért, és vállalta a vagyon hazahozatalát. Ehhez azért hozzátenném, hogy nagyon örülnék, ha politikai elitünknek lenne morális alapja a Simorral szemben megfogalmazott elvárásokra, és ezt önmagával szemben is érvényesítené.

Nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy Simort a baloldal azért támadja, mert ellenállt a nyomásnak, hogy puhább költségvetést lazább kamatpolitikával segítsen, a jobboldal pedig nem tudja elnézni neki a jelenlegi miniszterelnökkel és pénzügyminiszterrel fennálló régi munkakapcsolatát. A függetlenséget nem ismerik ugyanis, számukra csak a „mi” és az „ők” fogalma létezik.

BOJÁR GÁBOR

(A szerző a Graphisoft Zrt. elnöke)

Részegen esett be egy ház udvarára siklóernyővel egy férfi Mezőberényben

Részegen esett be egy ház udvarára siklóernyővel egy férfi Mezőberényben

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene