Tetszett a cikk?

Elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi grúziai elnökválasztáson Mihail Szaakasvili, az Eduard Sevardnadze elnök hatalmát megdöntő vértelen forradalom egyik vezetője. A győztesre nehéz évek várnak: a volt szovjet tagköztársaság mára elszegényedett, a széthullás küszöbére sodródott, és az országban mindent átsző a korrupció.

"Grúzia új elnöke a grúz családok barátja lesz. Nem fogom megengedni, hogy bárki is nyomorban éljen, illetve hogy bárkit is megalázzanak" - ígérte a 4,5 millió grúz állampolgárnak Mihail Szaakasvili, aki a Nemzeti Mozgalom és a Demokraták nevű pártszövetség közös jelöltjeként indult a múlt vasárnapi grúziai elnökválasztáson. A volt szovjet tagköztársaság polgárai a jelek szerint hittek a 36 éves ügyvédnek, aki 2001-ben azért mondott le igazságügy-miniszterségéről, mert az Eduard Sevardnadze akkori államfő nevével fémjelzett politikai elit nem támogatta a korrupció elleni harcát: a nem hivatalos eredmények szerint Szaakasvili a voksok mintegy 95 százalékát nyerte el. A részvételi arány - a gyakorlatilag független Abháziát és Dél-Oszétiát leszámítva - magas volt, nem hivatalos közlések szerint a választópolgárok több mint nyolcvan százaléka leadta voksát.

A Szaakasvilibe vetett bizalmat jellemzi, hogy a hatalmától megfosztott Sevardnadze (HVG, 2003. november 29.) is rá adta voksát. "Szaakasvili fiatal, képzett, és tele van energiával. Ugyanakkor ezentúl kevesebb szóra és több tettre lesz szükség" - mondta a 75 éves politikus, miután leadta szavazatát. A fényes győzelemhez az is hozzájárult, hogy Szaakasvilinek nem volt komoly ellenfele. A tavaly novemberi forradalom vezetői egységesen a volt miniszter mögé sorakoztak fel, a Sevardnadzéval együtt bukott és azóta széthullóban lévő kormányzó pártszövetség pedig nem állított saját jelöltet. A legfeljebb néhány százaléknyi támogatást szerzett ellenjelöltek súlyát mutatja, hogy köztük volt Kartlosz Garibasvili, aki indult az 1995-ös és 2000-es elnökválasztáson is, ám egyszer sem szerzett egy százaléknál többet. A választásokat megfigyelő nemzetközi szervezetek ezúttal mindenesetre elégedettek voltak: miután a tavaly novemberi parlamenti választásról megállapították, hogy azt számtalan szabálytalanság kísérte, most úgy vélték, a szavazás átlátható és demokratikus volt, a választók szabadon dönthettek arról, kit akarnak az államfői székben látni.

Szaakasvili hétfői nyilatkozataiban megerősítette, hogy legfontosabb feladatának a korrupció felszámolását és a lakosság életszínvonalának emelését tekinti. A törvényesség helyreállítása érdekében a politikus ígéretet tett a kilencvenes években végrehajtott privatizáció felülvizsgálatára, és közölte, elkobozzák a törvénytelenül szerzett javakat. Tbiliszi elemzők szerint az új államfő komoly ellenállásba ütközik majd, hiszen aligha adják fel egykönnyen kiváltságaikat a gazdasági hatalmat kezükben tartó üzletemberek vagy azok a vámhivatali vezetők, akik állítások szerint beosztottaikkal együtt évente mintegy 200 millió dollárral - a bevételek egyötödével - károsítják meg az állami költségvetést. Az életszínvonal emelése és a jelenleg a nemzeti össztermék 65-70 százalékát előállító feketegazdaság visszaszorítása érdekében Szaakasvili azt is közölte, támogatja azokat a javaslatokat, melyek szerint kétévi adómentességet adnának a kis- és középvállalkozóknak.

Külpolitikai célkitűzéseiben az államfő - minden bizonnyal Oroszország rosszallását kiváltva - csupán a harmadik helyre helyezte a Moszkvához fűződő kapcsolatok javítását, közölve: a legfontosabb az euroatlanti integrációhoz való gyors csatlakozás, illetve az Amerikához fűződő viszony stabilizálása. "Oroszország eddig csak problémákat okozott nekünk, míg az USA sokat segített. A legkevesebb, amit Oroszországtól elvárhatunk, hogy nem fogja megnehezíteni életünket. Ha Moszkva kész a segítségnyújtásra is, akkor azt nem fogjuk visszautasítani, és megháláljuk a támogatást. Tudjuk, hogy Moszkva Washingtonnál közelebb van, ám Amerika erősebb Oroszországnál. Mindenkivel barátkozni fogunk, akivel lehet" - hangsúlyozta Szaakasvili.

Az elnök azt is elmondta, mindent elkövet annak érdekében, hogy belátható időn belül helyreállítsák Grúzia szuverenitását Abháziában és Dél-Oszétiában, és rendezzék a viszonyt Tbiliszi és a széles autonómiával rendelkező Adzsária között, melynek élén az autonóm köztársaságot kiskirályként uraló Aszlan Abasidze áll. A kapcsolatok jelenleg meglehetősen rosszak, hiszen Abasidze törvénytelennek minősítette a novemberi hatalomátvételt, és csak nemzetközi nyomásra egyezett bele abba, hogy az elnökválasztás idején Adzsária területén is megnyíljanak a szavazóhelyiségek. Elemzők szerint ha Szaakasvili túl gyorsan igyekszik visszaszerezni az elszakadni akaró térségeket, akkor újabb polgárháború szélére sodorhatja a kaukázusi köztársaságot.

Karizmatikus és emberarcú - hívei ilyen politikusnak tartják Szaakasvilit, ellenfelei szerint viszont az új államfő nacionalista és populista vezető, akinek nincsenek meg az ország stabilizálásához szükséges tapasztalatai, ezért nem kizárt, hogy ugyanúgy válságba sodorja országát, mint a kilencvenes évek elején az ugyancsak nacionalista Zviad Gamszahurdia. Szaakasvilit többen már őrültnek is nevezték, ám a politikusnak egyelőre sikerült visszavágnia bírálóinak. "Persze hogy őrült vagyok, hiszen mi más lehet egy olyan ember, aki ahelyett, hogy Sevardnadze védőszárnyai alatt tovább építgetné karrierjét, önként lemond a miniszterségről, és harcot kezd a korrupció ellen?" - válaszolta bírálóinak.

A Sevardnadze születésnapján, január 25-én beiktatandó Szaakasvili első vizsgája a tavasszal lesz: tbiliszi források szerint április második felében ismétlik meg a megsemmisített novemberi parlamenti választásokat. Addigra az Amerikában végzett államfőnek rendeznie kell a szövetségeseivel - főként a parlamenti elnöki tisztet betöltő Nino Burdzsanadze asszonnyal - kialakult nézeteltéréseit, és meg kell akadályoznia, hogy a győztesek táborában harc robbanjon ki a vezető tisztségek megszerzéséért. Burdzsanadze - aki egyebek mellett ellenezte Szaakasvili néhány korábbi oroszellenes nyilatkozatát is -, úgy tűnik, kész az együttműködés fenntartására. "Nem mindig értettem egyet azzal, amit Misa mondott, ám Szaakasvili bölcs ember, és tudja: nagy a különbség egy ellenzéki vezető és egy megválasztott elnök között" - vélekedett. Az új államfő bölcsességében bíznak azok is, akik hétfő hajnalban ellepték Tbiliszi belvárosát: még ki sem hirdették az előzetes eredményeket, máris nemzeti zászlókat lobogató emberek ezrei kezdtek ünnepelni a grúz fővárosban.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést