Tetszett a cikk?

Döntően a jövő évtől érvényesítendő adókedvezményekkel állt elő a hét végén az osztrák kormány, amely a keleti adóverseny kényszerében drasztikusan csökkenti a vállalati nyereségadót. Emellett változnak az szja és a családi támogatási rendszer feltételei is.

A meglepetés tökéletesen sikerült: múlt pénteken egy szürkének gondolt, Salzburgba kihelyezett kormányülést követően az osztrák kancellár egy csaknem maradéktalanul kidolgozott és a koalíciós partnerek által "letárgyalt" adócsökkentési csomagot tett le az asztalra. Mindenki csak valamikor február végére várta a jobboldali kormány által beígért adóreform bejelentését - a gyors egyezség azt kívánta jelezni, hogy a kormány hatékony, a koalíciót alkotó Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) tökéletes összhangban van, képes a gyors döntésekre.

Valójában mélyebb megfontolások húzódtak meg az "előrehozott" adócsökkentési döntések mögött. Ezek közül is a legfontosabb, hogy március 7-én tartományi választásokat tartanak Salzburgban és Karintiában. Különösen az utóbbit igazgató Jörg Haider igényelte a határozottságot, neki mint a párt országos élére hivatalosan is visszatérni kívánó politikusnak az élete függ a győzelemtől. Ő volt az, aki egykori politikai nevelt fiával, az FPÖ-t időközben elhagyó - párton kívüli, valójában az ÖVP belső köreihez tartozó - pénzügyminiszterrel, Karl-Heinz Grasserrel tető alá hozta a tervezetet.

Minden idők legmerészebb adóprogramja - ahogyan a kancellár aposztrofálta a parlament által az első félévben elfogadandó intézkedéscsomagot - három nagy fejezetből áll össze: a vállalati adók változásaiból, a bér- és jövedelemadó-módosításokból és a családi támogatások korrekciójából. A társasági nyereségadó kulcsa 2005-től 34-ről 25 százalékra csökken, azaz olyan mértékben, amilyet még a munkáltatói érdekvédelmi szervezetek, a gazdasági kamara, a gyáriparosok szervezete sem mertek kérni, az ő merész álmaikban is csak 29 százalék szerepelt. A 975 millió eurós költséggel járó adócsökkentést azonban a félelem szülte, osztrák gazdasági szakemberek hónapok óta ijesztgetik a politikusokat az unióba igyekvő szomszéd országok adókonkurenciájával, különösen a Szlovákiában most január 1-jétől életbe lépett, a gazdaság minden területén egységes 19 százalékos kulccsal (HVG, 2003. december 20.). "Most válaszoltunk a keleti versenyajánlatra" - kommentálta a drasztikus csökkentést Haider, aki a keleti veszély fogalmát a belépés közeledtével sem törölte politikai szótárából.

Az adókedvezmények további fontos elemeként jövőre életbe lép a konszernek egészére alkalmazott adóztatás, ami azt jelenti, hogy az ausztriai központú vállalatok Ausztriában elért nyereségét ellensúlyozni lehet a külföldi leányvállalatainál keletkezett veszteséggel, és az eddig csupán rendkívüli esetben engedélyezett eljáráshoz a jövőben csak azt kell igazolni, hogy az osztrák vállalat részesedése a külföldi cégben eléri az 50 százalékot. Egyéb kedvezmények és némi szigorítás egyenlegeként végül is 1,1 milliárd euró marad a vállalatoknál, igaz, az adóáldás nem terjed ki a cégek 80 százalékát kitevő kisvállalkozásokra.

Ami a béreket és a jövedelmeket illeti, itt a program abból indult ki, hogy már 2004-től nem kell adót fizetniük az évi legfeljebb 10 ezer eurót keresőknek, velük az adóreform nem is foglalkozik külön (nagyon nagy, 2,2 milliós csoportról van szó, esetükben a szakszervezetek azt várták, hogy adó-hozzájárulást kapnak, ez azonban elmarad). Többféle szempontot vesznek figyelembe az adókedvezmények kiszabásánál, ami megnehezíti az átlagszámítást, de általánosan elmondható, hogy az eddigi négy kulcsból három lesz (21, 31, 41, és 50 helyett 23, 33,5 és 50 százalék), ami az évi 25-51 ezer eurós "középkeresőknek" kedvez leginkább. Összességében a jövedelemadó-kedvezmények, amelyek az egyházi hozzájárulás nagyobb hányadának adóleírását is lehetővé teszik, 1,3 milliárd euróját viszik el a kormánynak.

A koalíció kisebbik pártja, az FPÖ most is szívesen a saját érdemének tulajdonítja azt a 250 millió eurót, amelyet a családi pótlék növelésére, pontosabban a gyermekek utáni adó leírására fordít a kormány. Ráadásul az adócsomag többi részével ellentétben ezt nem 2005-től, hanem már az idei évtől, úgy, hogy az első félév járandóságát utólag fizetik ki. Az első gyermek után - a mostani 364-nél - 130 euróval több adókedvezmény jár, a második után 175-tel, a harmadiktól fölfelé pedig 220 euróval. Ám ez a kedvezmény csak azokat a családokat érinti, ahol csupán egy kereső van - ezek pedig általában a magasabb jövedelműek közül kerülnek ki.

Ezért is állítja az ellenzék, hogy az adóreform elsősorban a jobboldali kormány, mindenekelőtt a kereszténydemokrata ÖVP hagyományos szavazótáborának kedvez, azaz a középosztálynak. Igazán jól az jár, aki sokat és egyedül keres, akinek a felesége a házi tűzhelyet ápolja, és aki támogatja az egyházát. Az ÖVP hagyományos paraszti szavazótáborának is jut figyelmesség, olcsóbb lesz az agrárgépekhez használatos dízelolaj, ráadásul megszűnik a pezsgő különadója, és csökken a söré.

Eredetileg már 2003-ra tervezte az először 2000-ben hatalomra került jobboldali koalíció az elsősorban a gazdaság fellendítését szolgáló adóreformot, a késedelmet főként a koalíció felbomlása okozta. Az FPÖ egyre romló választási eredményei miatt sürgette az adócsökkentéseket, az ÖVP viszont kezdettől fogva igyekezett 2005-re összpontosítani, abból kiindulva, hogy a következő parlamenti választások 2006-ban lesznek, azok elé érdemes időzíteni. Éppen ezt a gazdaság szempontjából hibás időzítést kifogásolta a múlt hét végén Hannes Androsch egykori szociáldemokrata pénzügyminiszter, aki csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy amikor a gazdaság stagnált, a kormány nem volt hajlandó élénkíteni, most viszont, amikor a szomszédos Németországban is kezd élénkülni a konjunktúra, osztogatni kezdi a pénzeket.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne