Tetszett a cikk?

Kilendítheti a holtpontról a ciprusi újraegyesítési tárgyalásokat, hogy a napokban a rendezést támogató kormány alakult a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban. Ráadásul a török kormánynak és Washingtonnak is egyre inkább érdekében áll a mielőbbi megegyezés.

Családon belüli nézeteltéréshez vezethet a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban a kormány napokban történt megalakítása. A decemberi parlamenti választást mindössze egy mandátummal megnyerő, a Ciprusnak az ENSZ rendezési terve alapján való újraegyesítéséről kezdett, közel tíz hónapja kudarcba fulladt tárgyalásokat mielőbb folytatni kívánó Mehmet Ali Talat exmérnök vezette baloldali Török Republikánus Párttal (CTP) a Serdar Denktas vezette jobbközép Demokrata Párt (DP) lépett koalícióra. Márpedig a Talat-kormány miniszterelnök-helyetteseként a külügyminiszteri tárca élére kinevezett politikus nem más, mint az ENSZ rendezési tervét eddig mereven elutasító, hajthatatlanságával az egyesítési tárgyalások tavaly márciusi kudarcát előidéző észak-ciprusi török elnök, Rauf Denktas fia.

Az EU-tagságot jelentő egyesítést alapvetően pártoló, ám az ENSZ rendezési tervét egészen a legutóbbi időkig elutasító ifjabb Denktas, úgy tűnik, jó hatással van apjára, hiszen a veterán ciprusi török elnök a napokban hirtelen békülékeny hangra váltott. A több szívműtéten átesett, a szigetország 1974-ben történt kettészakadása óta a ciprusi törökök vezetőjeként regnáló Denktas kilátásba helyezte, hogy hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, és az ENSZ rendezési terve alapján folytatni a megbeszéléseket az újraegyesítésről. Persze azért a 79 éves Denktas nem tagadta meg önmagát, hiszen a két önálló, ám közös alkotmánnyal rendelkező államot feltételező, föderális berendezkedésű államstruktúrát tartalmazó ENSZ-tervezetet továbbra is komoly fenntartásokkal kezeli, mondván, az hemzseg a csapdáktól, a ciprusi törökök számára hátrányokat jelentő javaslatoktól. Az idősebb Denktast egyébként tavaly májusban, nem sokkal az újraegyesítési tárgyalások megszakadása után éppen a fia bírta rá arra a gesztusértékű lépésre, hogy megnyissa a két közösséget 29 éve elválasztó ütközőzónát (HVG, 2003. május 3.).

A ciprusi török elnök hozzáállásában bekövetkezett mostani változást azonban - politikai megfigyelők szerint - valójában ankarai villámlátogatása, Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése idézte elő. Erdogan - a brit The Economist értésülései szerint - nemcsak közvetlenül Denktasra, hanem állítólag a ciprusi török pártokra is nyomást gyakorolt. A patthelyzetet eredményező decemberi ciprusi török választás után - az újraegyesítést támogató ellenzék ugyanannyi voksot szerzett, mint az azt elutasító kormánypártok - Erdogan állítólag utasította a kérdésben ellentétes álláspontot képviselő ciprusi török pártokat, hogy azonnal lépjenek szövetségre. Ezt követően állt fel a korábban bármiféle kormányzati együttműködést elutasító, az 50 tagú észak-ciprusi török parlamentben mindössze egyfős többséggel, 26 mandátummal rendelkező Talat-Denktas-féle koalíció.

Az újraegyesítés támogatásának az esélyei egyébként egyre jobbnak tűnnek a ciprusi török parlamentben, hiszen a két kormánypárton kívül a hat mandátummal rendelkező, magát liberálisnak tekintő Béke és Demokrácia Mozgalom (BDH) is egyetért a tárgyalások folytatásával. Ily módon magára maradt az előző kormány vezető pártja, ifjabb Denktas korábbi koalíciós partnere, a nacionalista Nemzeti Egységpárt (UBP).

Nyíltan támogatja a mérsékelt iszlámista politikusnak számító Erdogan - elődjeivel ellentétben - a ciprusi újraegyesítést, és a jelek szerint sikerült is maga mellé állítania a hadsereg vezérkarának azt a nem elhanyagolható részét, amely a kérdésben egészen a legutóbbi időig kemény ellenállást mutatott. Ilker Basbug, a török hadsereg második legbefolyásosabb tábornoka a múlt hét végén közölte: "célunk, hogy Ciprus májusi európai uniós csatlakozása előtt rendeződjön az újraegyesítés kérdése", ám egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a tartós megoldás nehéznek ígérkezik, és hosszú időt vesz igénybe. A tábornok egyúttal visszautasította, hogy a ciprusi rendezést feltételként szabják Törökország uniós csatlakozási tárgyalásának megkezdéséhez.

Az ilyesfajta feltételezéseket a múlt hét végén Ankarában járt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is eloszlatta, majd megismételte azt az uniós álláspontot, hogy a ciprusi rendezés nem feltétel, ám erősítheti Ankara pozícióját, hogy decemberben a csatlakozási tárgyalások megkezdésére időpontot kapjon. Aligha valószínű ugyanis, hogy Ciprus vagy Görögország a szigetország megosztottsága esetén hajlandó lesz támogatni az Ankarával való csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Megfigyelők kedvező jelként értékelték Prodi törökországi látogatását, hiszen hasonlóan magas rangú uniós politikus legutóbb 1963-ban fordult meg Törökországban, amikor Brüsszel társulási megállapodást kötött Ankarával. Ráadásul Prodi elismeréssel illette Ankarát, amiért számos területen - elsősorban emberi jogi kérdésekben - végrehajtotta azokat a reformokat, amelyeket a 2002-es koppenhágai EU-csúcstalálkozón a csatlakozási tárgyalások időpontjának megjelöléséhez feltételül szabtak számára a tagállamok. A ciprusi kérdésben azonban a végső szót az ankarai kormány fölött álló, többek között a hadsereg magas rangú tisztjeit, az államfőt és a kormányfőt magában foglaló nemzetbiztonsági tanács mondja ki lapzártánk után, az ennek alapján kialakított hivatalos török álláspontot Erdogan a jövő heti davosi Világgazdasági Fórumon személyesen kívánja megvitatni Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A ciprusi kérdést egyébként a tervek szerint január végén Washingtonba látogató Erdogan megvitatja George W. Bush amerikai elnökkel is, aki épp Ankara EU-csatlakozásának fontossága érdekében sürgeti a mielőbbi, minden érdekelt fél számára megnyugtató rendezést.

Nem lesz azonban egyszerű a ciprusi kérdésben érdekelt feleket ismét tárgyalóasztalhoz ültetni. Különösen az ENSZ-főtitkárt lesz nehéz rábírni, hogy ismét menedzselje a tárgyalásokat, ő ugyanis megfigyelők szerint rendkívül csalódott: elege van az évek óta tartó taktikázásokból, és úgy érzi, túlságosan sok energiát pazarolt el eredménytelenül. Ezért aztán feltételekkel állt elő: abban az esetben hajlandó újraindítani a rendezési folyamatot, ha a ciprusi görögök és a törökök egyaránt elkötelezik magukat, hogy a májusi uniós csatlakozás előtt referendumot tartanak az ENSZ rendezési terve alapján történő újraegyesítésről. Pozitív eredmény esetén az ENSZ hajlandó közreműködni a részletek kidolgozásában.

A helyzetet bonyolítja, hogy az új ciprusi török kormány bármennyire is kész a megegyezésre, a tárgyalásokat továbbra is Denktas elnök vezeti. Ráadásul Taszosz Papadopulosz ciprusi elnök az utóbbi időben mintha megmakacsolta volna magát: közölte, ellenez bármiféle referendumot az ENSZ rendezési tervéről anélkül, hogy megállapodásra jutnának a ciprusi törökökkel. Pedig Papadopulosz volt az, aki még decemberben Annan ENSZ-főtitkárt levélben arra kérte, a mielőbbi megállapodás érdekében ismét hívja tárgyalóasztalhoz az érdekelt feleket.

TÁLAS ANDREA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos