A nagy játszma

Utolsó frissítés:

Kilendítheti a holtpontról a ciprusi újraegyesítési tárgyalásokat, hogy a napokban a rendezést támogató kormány alakult a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban. Ráadásul a török kormánynak és Washingtonnak is egyre inkább érdekében áll a mielőbbi megegyezés.

Családon belüli nézeteltéréshez vezethet a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban a kormány napokban történt megalakítása. A decemberi parlamenti választást mindössze egy mandátummal megnyerő, a Ciprusnak az ENSZ rendezési terve alapján való újraegyesítéséről kezdett, közel tíz hónapja kudarcba fulladt tárgyalásokat mielőbb folytatni kívánó Mehmet Ali Talat exmérnök vezette baloldali Török Republikánus Párttal (CTP) a Serdar Denktas vezette jobbközép Demokrata Párt (DP) lépett koalícióra. Márpedig a Talat-kormány miniszterelnök-helyetteseként a külügyminiszteri tárca élére kinevezett politikus nem más, mint az ENSZ rendezési tervét eddig mereven elutasító, hajthatatlanságával az egyesítési tárgyalások tavaly márciusi kudarcát előidéző észak-ciprusi török elnök, Rauf Denktas fia.

Az EU-tagságot jelentő egyesítést alapvetően pártoló, ám az ENSZ rendezési tervét egészen a legutóbbi időkig elutasító ifjabb Denktas, úgy tűnik, jó hatással van apjára, hiszen a veterán ciprusi török elnök a napokban hirtelen békülékeny hangra váltott. A több szívműtéten átesett, a szigetország 1974-ben történt kettészakadása óta a ciprusi törökök vezetőjeként regnáló Denktas kilátásba helyezte, hogy hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, és az ENSZ rendezési terve alapján folytatni a megbeszéléseket az újraegyesítésről. Persze azért a 79 éves Denktas nem tagadta meg önmagát, hiszen a két önálló, ám közös alkotmánnyal rendelkező államot feltételező, föderális berendezkedésű államstruktúrát tartalmazó ENSZ-tervezetet továbbra is komoly fenntartásokkal kezeli, mondván, az hemzseg a csapdáktól, a ciprusi törökök számára hátrányokat jelentő javaslatoktól. Az idősebb Denktast egyébként tavaly májusban, nem sokkal az újraegyesítési tárgyalások megszakadása után éppen a fia bírta rá arra a gesztusértékű lépésre, hogy megnyissa a két közösséget 29 éve elválasztó ütközőzónát (HVG, 2003. május 3.).

A ciprusi török elnök hozzáállásában bekövetkezett mostani változást azonban - politikai megfigyelők szerint - valójában ankarai villámlátogatása, Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése idézte elő. Erdogan - a brit The Economist értésülései szerint - nemcsak közvetlenül Denktasra, hanem állítólag a ciprusi török pártokra is nyomást gyakorolt. A patthelyzetet eredményező decemberi ciprusi török választás után - az újraegyesítést támogató ellenzék ugyanannyi voksot szerzett, mint az azt elutasító kormánypártok - Erdogan állítólag utasította a kérdésben ellentétes álláspontot képviselő ciprusi török pártokat, hogy azonnal lépjenek szövetségre. Ezt követően állt fel a korábban bármiféle kormányzati együttműködést elutasító, az 50 tagú észak-ciprusi török parlamentben mindössze egyfős többséggel, 26 mandátummal rendelkező Talat-Denktas-féle koalíció.

Az újraegyesítés támogatásának az esélyei egyébként egyre jobbnak tűnnek a ciprusi török parlamentben, hiszen a két kormánypárton kívül a hat mandátummal rendelkező, magát liberálisnak tekintő Béke és Demokrácia Mozgalom (BDH) is egyetért a tárgyalások folytatásával. Ily módon magára maradt az előző kormány vezető pártja, ifjabb Denktas korábbi koalíciós partnere, a nacionalista Nemzeti Egységpárt (UBP).

Nyíltan támogatja a mérsékelt iszlámista politikusnak számító Erdogan - elődjeivel ellentétben - a ciprusi újraegyesítést, és a jelek szerint sikerült is maga mellé állítania a hadsereg vezérkarának azt a nem elhanyagolható részét, amely a kérdésben egészen a legutóbbi időig kemény ellenállást mutatott. Ilker Basbug, a török hadsereg második legbefolyásosabb tábornoka a múlt hét végén közölte: "célunk, hogy Ciprus májusi európai uniós csatlakozása előtt rendeződjön az újraegyesítés kérdése", ám egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a tartós megoldás nehéznek ígérkezik, és hosszú időt vesz igénybe. A tábornok egyúttal visszautasította, hogy a ciprusi rendezést feltételként szabják Törökország uniós csatlakozási tárgyalásának megkezdéséhez.

Az ilyesfajta feltételezéseket a múlt hét végén Ankarában járt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is eloszlatta, majd megismételte azt az uniós álláspontot, hogy a ciprusi rendezés nem feltétel, ám erősítheti Ankara pozícióját, hogy decemberben a csatlakozási tárgyalások megkezdésére időpontot kapjon. Aligha valószínű ugyanis, hogy Ciprus vagy Görögország a szigetország megosztottsága esetén hajlandó lesz támogatni az Ankarával való csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Megfigyelők kedvező jelként értékelték Prodi törökországi látogatását, hiszen hasonlóan magas rangú uniós politikus legutóbb 1963-ban fordult meg Törökországban, amikor Brüsszel társulási megállapodást kötött Ankarával. Ráadásul Prodi elismeréssel illette Ankarát, amiért számos területen - elsősorban emberi jogi kérdésekben - végrehajtotta azokat a reformokat, amelyeket a 2002-es koppenhágai EU-csúcstalálkozón a csatlakozási tárgyalások időpontjának megjelöléséhez feltételül szabtak számára a tagállamok. A ciprusi kérdésben azonban a végső szót az ankarai kormány fölött álló, többek között a hadsereg magas rangú tisztjeit, az államfőt és a kormányfőt magában foglaló nemzetbiztonsági tanács mondja ki lapzártánk után, az ennek alapján kialakított hivatalos török álláspontot Erdogan a jövő heti davosi Világgazdasági Fórumon személyesen kívánja megvitatni Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A ciprusi kérdést egyébként a tervek szerint január végén Washingtonba látogató Erdogan megvitatja George W. Bush amerikai elnökkel is, aki épp Ankara EU-csatlakozásának fontossága érdekében sürgeti a mielőbbi, minden érdekelt fél számára megnyugtató rendezést.

Nem lesz azonban egyszerű a ciprusi kérdésben érdekelt feleket ismét tárgyalóasztalhoz ültetni. Különösen az ENSZ-főtitkárt lesz nehéz rábírni, hogy ismét menedzselje a tárgyalásokat, ő ugyanis megfigyelők szerint rendkívül csalódott: elege van az évek óta tartó taktikázásokból, és úgy érzi, túlságosan sok energiát pazarolt el eredménytelenül. Ezért aztán feltételekkel állt elő: abban az esetben hajlandó újraindítani a rendezési folyamatot, ha a ciprusi görögök és a törökök egyaránt elkötelezik magukat, hogy a májusi uniós csatlakozás előtt referendumot tartanak az ENSZ rendezési terve alapján történő újraegyesítésről. Pozitív eredmény esetén az ENSZ hajlandó közreműködni a részletek kidolgozásában.

A helyzetet bonyolítja, hogy az új ciprusi török kormány bármennyire is kész a megegyezésre, a tárgyalásokat továbbra is Denktas elnök vezeti. Ráadásul Taszosz Papadopulosz ciprusi elnök az utóbbi időben mintha megmakacsolta volna magát: közölte, ellenez bármiféle referendumot az ENSZ rendezési tervéről anélkül, hogy megállapodásra jutnának a ciprusi törökökkel. Pedig Papadopulosz volt az, aki még decemberben Annan ENSZ-főtitkárt levélben arra kérte, a mielőbbi megállapodás érdekében ismét hívja tárgyalóasztalhoz az érdekelt feleket.

TÁLAS ANDREA