Tetszett a cikk?

A Nyugat és az ellenzék nyomásának engedve Leonyid Kucsma ukrán elnök elállt attól az alkotmánymódosítási javaslattól, amely szerint 2006-tól nem közvetlenül, hanem a parlamentben választanák meg az államfőt. Kucsma bejelentette azt is, hogy nem indul az októberben esedékes elnökválasztáson.

"Már kifejtettem az álláspontomat, nem is egyszer. Fiúk, versenyezzetek!" - jelentette ki február első napján az 1+1 tévécsatornának adott interjúban Leonyid Kucsma ukrán elnök, ily módon megerősítve, hogy 1994 és 1999 után nem óhajt harmadszor is sorompóba szállni az államfői székért, így szabad a pálya az utódjelöltek előtt. Kucsma nem először adta értésre, hogy mandátumának lejárta után kész visszavonulni, ám megint kiújultak a szándékaival kapcsolatos találgatások, miután december 30-án az alkotmánybíróság megengedte neki, hogy induljon az október végén esedékes elnökválasztáson. Kucsma ígéretének ez alkalommal azonban kétségtelenül minden korábbinál nagyobb nyomatékot adott az a másik bejelentése, miszerint továbbra is a közvetlen elnökválasztás híve.

Szavait legott tett követte. Másnap este a többséget alkotó parlamenti frakciók vezetői az elnökkel folytatott megbeszélés után támogatásukról biztosították Kucsma elképzelését, majd február 3-án a törvényhozás, a rada megszavazta az első olvasatban alig pár hete botrányos körülmények között elfogadott alkotmányreform-csomag módosítását (HVG, 2004. január 10.). A Kucsma-párti honatyák ugyanolyan lelkesedéssel voksoltak az elnökválasztás jelenlegi rendjének fenntartása mellett, mint december 24-én ellene. Az akkor jóváhagyott alkotmánymódosítási pakett értelmében ugyanis 2006-tól, az új parlament megalakulásától a képviselő-testület kapott volna jogot az államfő megválasztására. Vagyis az idén októberben még közvetlenül megválasztandó elnök öt helyett csupán két évig maradhatott volna hivatalában.

Az ellenzék legfontosabb követelése teljesült, hiszen a legesélyesebbnek tartott potenciális elnökjelölt, Viktor Juscsenko vezette Nasa Ukraina (A Mi Ukrajnánk) párttömörülés az utóbbi hetekben 3 millió aláírást gyűjtött össze a közvetlen elnökválasztásról szóló referendum megrendezéséért. Ennek ellenére Kucsma váratlan húzása felbomlasztotta az ellenzék sorait, mert a Nasa Ukraina szövetségesének számító, Olekszandr Moroz-féle szocialista párt (SZPU) a többséggel szavazott, míg Juscsenkóék, Julia Timosenko exminiszterelnök-helyettes blokkjával (BJUT) együtt ismét tettlegességig fajuló obstrukcióval próbálták megakadályozni a parlamenti határozathozatalt. A Nasa Ukraina azzal érvel, hogy a december 24-ei voksolás illegitim volt, mi több, a házszabályokba ütközött az is, ahogy napirendre tűzték, majd jóváhagyták Kucsma legutóbbi indítványát. A jogi finomságokban tájékozatlan választók mégsem alaptalanul értetlenkedhetnek amiatt, hogy miközben a ravasz Kucsma látványos rugalmasságról és kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot, a Nasa Ukraina háza táján az elégedettség vajmi kevés jelét mutatták.

Juscsenkóék az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének erélyes figyelmeztetésére hivatkoznak, amely a szervezetből való kizárással fenyegette meg Ukrajnát, ha nem hagy fel a törvénytelen eszközökkel történő alkotmánymódosítás szándékával, és nem garantálja a szabad és demokratikus elnökválasztást. Elemzők éppen ezzel a január 29-ei strasbourgi határozattal hozták összefüggésbe, hogy Kucsma egyszerre visszavonulót fújt, és felhagyott az átszabott alkotmány legvitatottabb elemének forszírozásával. Az ukrán elnök úgy vélhette, ennyi engedmény is elég a külföldi aggályok eloszlatásához, a lényeg az, hogy még az őszi elnökválasztás előtt keresztülvigye az Ukrajna politikai berendezkedését nagymértékben megváltoztató alkotmányreformot, amelynek legfőbb, kimondatlan célja, hogy korlátozza a Kucsma örökébe lépő új államfő hatáskörét.

Az elnökválasztás favoritjának a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is Juscsenko látszik, a dolgok mai állása szerint talán egyedül Viktor Janukovics kormányfő vetélkedhet vele. Kucsma környezetében úgy okoskodnak, hogy ha egyszer nem lehet meggátolni a győzelmét, legalább a szárnyait nyirbálják meg. Juscsenkót ellenfelei képmutatással vádolják, mert az egykori jegybankelnök és kormányfő a jövendő hatalmát félti, de ezt nem hajlandó bevallani, ami sokak szemében rontja a hitelét. A Nasa Ukraina első embere ráadásul nyilvánvaló túlzásokra ragadtatja magát, amikor arról beszél, hogy az államfő meggyengítése és a miniszterelnök jogosítványainak kibővítése káoszhoz vezethet. Igaz, ha Kucsma sugallatára az új, arányos rendszert meghonosító választási törvényben - amelyet az alkotmányreformmal párhuzamosan tárgyalnak Kijevben - valóban 4-ről 1 százalékra csökkentik a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöböt, teljesen szétforgácsolódhat a törvényhozás, ami viszont a képviselőket eddig is bravúrosan manipuláló Kucsma és a mögötte meghúzódó oligarchikus csoportok érdekeit szolgálná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt A koronából is ismert színész, Ronald Pickup

Meghalt A koronából is ismert színész, Ronald Pickup

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon