Tetszett a cikk?

Nagy taktikázás után - Rudolf Schuster jelenlegi államfő és Vladimír Meciar korábbi miniszterelnök az utolsó pillanatig várt a jelentkezéssel - végül minden esélyes jelöltette magát a szlovák államfőválasztás április 3-ai első fordulójára.

Továbbjut-e Vladimír Meciar, és ha igen, kinek lehet vele szemben a legnagyobb esélye? - ez az áprilisi szlovákiai elnökválasztás első fordulójának nagy kérdése. A korábbi kormányfő, illetve ideiglenes államfő Meciar politikai súlya ugyan jócskán megcsappant az utóbbi években, de a mostanában ismét aktívabbá vált egykori bokszoló újfent bebizonyítja: nem lehet egykönnyen kiszorítani őt a szlovák belpolitika ringjéből. A korábbi hatalmi visszaélései miatt külföldön nem igazán szalonképes Meciar visszatérése azonban igencsak kellemetlen lenne az EU-ba tartó Szlovákia számára.

A szlovák államfői hatáskörök - jóllehet éppen Meciar néhány hónapos, 1998-as ideiglenes államfősége bizonyította, hogy ezzel a hatalmi poszttal is vissza lehet élni - nem túl erősek. Jól látszik ez Rudolf Schuster jelenlegi elnöki tevékenységén, aki négy éve ugyan a kormánykoalíció jelöltjeként győzte le a második fordulóban Meciart, mégis a kormány szinte összes reformtörvényét visszautalta újratárgyalásra a parlamentnek. Rendre belpolitikai torzsalkodásokat okozó döntéseivel azonban mindössze annyit ért el, hogy a parlament - mely a több mint 150 tervezetet az újbóli szavazások után jóváhagyta - több időt töltött el feleslegesen a törvényekkel, melyek aztán úgyis életbe léptek.

Már tavaly kiderült, hogy a kormánykoalíció az együttesen vallott jobboldali értékek ellenére sem lesz képes közös elnökjelölt állítására. Nincs azonban könnyebb helyzetben az ellenzék sem. A kilencvenes évek meghatározó kormánypártja, a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (HZDS) számára adott volt az indulását mindvégig lebegtető Meciar személye, a jelenleg legnépszerűbb baloldali Smer viszont nem állított saját jelöltet, s csak az utolsó pillanatban sorakozott fel a párt kegyeit kereső Schuster mögé.

A tizenkét induló közül az elemzők szerint csak hatnak van esélye a második fordulóba jutásra. A népszerűségi listát Eduard Kukan külügyminiszter vezeti, aki Mikulás Dzurinda kormányfő Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniójának (SDKÚ) jelöltjeként a felmérések szerint 26 százalékra számíthat. Őt Meciar követi 19 százalékkal. A Schuster számára a harmadik helyet biztosító 16 százaléknyi támogatás meglepetés, hiszen a közvélemény-kutatások éveken keresztül mindössze 4-5 százalékos népszerűséget mértek számára. Korábban sok elemző arra számított, nem is jelölteti magát újra, ám a kedvező adatok hatására a jelek szerint meggondolta magát. Jelölése azonban nem ment simán: az őt támogatók aláírását tartalmazó íveket a jogászok formailag hibásnak találták, így azokat elvben el kellett volna utasítani. A Smer és a Szlovák Kommunista Párt (KSS) parlamenti képviselői azonban gyorsan az államfő segítségére siettek, és összeszedték a szükséges 15 honatyai aláírást. A KSS támogatása jól jött ugyan, ám meglehetősen kellemetlen is az egykor a legfelső kommunista vezetéshez tartozó Schuster számára, aki ma már inkább azt hangsúlyozza, hogy mélyen katolikus. Ezt demonstrálandó többször elzarándokolt Rómába, legutóbb a múlt hét végén. Az útból nem kis botrány kerekedett. A 3500 hívő zarándokútja a pápa tavalyi szlovákiai látogatását köszönte meg, ám a kormányfő, a házelnök, illetve a kormánypártok képviselői a szűk körű pápai audiencia ellenére sem fogadták el a Püspöki Konferencia meghívását, mondván: Schuster a vizitet kampánycélokra használja fel.

A negyedik helyen Meciar egykori közeli munkatársa, Ivan Gasparovic volt házelnök áll. Az ő nevéhez fűződik az államfői intézményt ért eddigi legnagyobb atrocitás: a Michal Kovác akkori államfő ellen a kilencvenes évek közepén a HZDS által vezetett durva kampányok idején a házelnök egyszer elfelejtette kikapcsolni a mikrofonját, így ország-világ egyenes adásban hallhatta, amint szomszédjához fordulva trágár kifejezéssel illette az országértékelő beszédét éppen befejező államfőt.

A szlovák értelmiség úgynevezett polgári jelöltje a listán Gasparovicot követő Martin Bútora. A sorban az első, kommunista múlttól mentes induló egykor alapítója volt a rendszerváltást levezénylő Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) mozgalomnak, és Václav Havel első számú szlovákiai tanácsadójaként külföldön is nevet szerzett magának. Bútorát a parlament egyik legnépszerűbb tagja, az egykori katolikus rendszerellenes mozgalom legendás alakja, Frantisek Miklosko követi. Miklosko azonban sokat veszített támogatottságából azzal, hogy nem is tagadja: az elnöki poszton a - katolikus doktrínát a mostani kormánykoalícióban minden eszközzel érvényesíteni igyekvő - Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érdekeit képviselné. A futottak még kategória előtt Lubo Roman, a szintén koalíciós tag ANO (Igen) jelöltje zárja a sort. Hiába támogatja a befolyásos Markíza kereskedelmi televízió, a sajtó nemrég megszellőztette, hogy a pártja irányítása alatt működő gazdasági minisztérium 4 millió korona állami támogatást adott fia Au Cafe nevű pozsonyi éttermének átalakítására.

A kormánypártok közül egyedül a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem állított saját jelöltet. Hiába hozott létre a pártvezetés e célból különbizottságot, egyetlen kiszemelt jelölt sem állt kötélnek. Egyelőre az sem tisztázott, hogy végül támogat-e valakit a párt az első fordulóban. Kukan már hónapokkal korábban eldöntötte, hogy a magyar szavazatok helyett inkább az enyhén nemzeti érzelmű, jóval nagyobb eredménnyel kecsegtető választóbázisra épít. Ennek részeként a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos vitákban odáig ment, hogy az MKP deklarálta: elnökjelöltként ne számítson a párt támogatására. Schuster a koalíciós reformok akadályozása miatt nem jöhet számításba, bár Bugár Béla MKP-elnök egy nyilatkozatban utalt rá: véleménye szerint a magyarok egy része megszokásból valószínűleg mégis rá fog szavazni. Meciar támogatása ugyan szóba sem került, az exkormányfő ennek ellenére próbálkozik: kampányát Dunaszerdahelyen, Pázmány Péternél, az MKP egyik legismertebb polgármesterénél kezdte. Eddig a párt nem adott választ Bútora együttműködési ajánlatára. Pedig Bútorának oroszlánrésze volt abban, hogy a kilencvenes évek elején a magyarok is jelen lehettek a rendszerváltó kormányban.

Időben gondoskodott Schuster arról, hogy az államfői kampány ne laposodjon Meciar visszatérésének szimpla show-műsorává. Az elnökválasztás napjára, április 3-ára írta ki a Smer és a szakszervezetek által 660 ezer aláírással támogatott petícióban követelt, előrehozott parlamenti választásokat kérő népszavazást. Ezzel a kormánykoalíció mellett a többi induló dühét is kiváltotta, Schuster ugyanis szerintük a kormányellenes szavazók támogatását igyekszik ily módon megnyerni magának.

Schuster döntését követően Dzurinda nyomban a népszavazás bojkottjára szólította fel a lakosságot. Ez azonban nem bizonyult szerencsés húzásnak: az ellenzék "aggódni" kezdett a demokrácia gyakorlásának legközvetlenebb formájáért. Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője meg is üzente a kormányfőnek, hogy hasonló ötleteit ezentúl először a koalíciós tanácsban vesse fel. Bárdos sokkal meggyőzőbbnek tartaná, ha a választók számára a jelenlegi kormány esetleges bukásának következményeit vázolnák fel. Az sem biztos egyébként, hogy egy eredményes népszavazás azonnal előrehozott választásokat eredményezne, a referendum kötelező jellegével kapcsolatban - a politológusok és jogértelmezők vitája miatt - valószínűleg az alkotmánybíróságnak kellene állást foglalnia. Kérdés viszont, hogy az igencsak megingott támogatottságú kormánykoalíció mennyire merne ellenszegülni a népakaratnak.

TUBA LAJOS / POZSONY

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett