Tetszett a cikk?

Egy héttel a moszkvai metrórobbantás után, múlt pénteken ismeretlen tettesek Katar fővárosában, Dohában levegőbe...

Egy héttel a moszkvai metrórobbantás után, múlt pénteken ismeretlen tettesek Katar fővárosában, Dohában levegőbe repítették a Zelimhar Jandarbijev volt csecsen alelnököt és ügyvezető elnököt szállító terepjárót. A költőből szélsőséges muszlim politikussá vált, 52 éves férfinak esélye sem volt a túlélésre: a motorháztető alá rejtett távirányítású pokolgép leszakította az autó első felét, és Jandarbijev a merénylet után egy órával belehalt sérüléseibe. Az egyik dohai mecsetből távozó emigráns megölését csecsen politikusok egyből Moszkva művének nevezték, és dohai illetékesek is - országnév említése nélkül - külföldi titkosszolgálatokat vádoltak a Katarban szokatlan bűncselekmény elkövetésével.

Az orosz titkosszolgálatok vezetői cáfolták, hogy Moszkva állna a merénylet mögött, a robbantást azzal magyarázták, hogy Jandarbijev nem fizette ki azerbajdzsáni hitelezőkkel szembeni jelentős tartozását. Moszkva egyébként már több alkalommal is kérte Katartól Jandarbijev kiadását, mivel szerinte az orosz különleges erők által 1996-ban meggyilkolt Dzsohar Dudajev elnök helyére lépett Jandarbijev jelentős részt vállalt a csecsen terroristák akciói - köztük a 2002-es moszkvai túszszedés - finanszírozásában. Jandarbijev neve egyébként szerepelt a nemzetközi terrorista szervezetekkel kapcsolatot tartó személyeket felsoroló ENSZ-listán is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Magánszám

Kemény kézzel uralja Csecsenföldet Ahmed Kadirov, a tavaly októberi elnökválasztás győztese: bizalmasai irányítják a lakosságot terrorizáló helyi félkatonai erőket. A helyzet Moszkvának is megfelel, hiszen ha a csecsenek magukkal vannak elfoglalva, előbb-utóbb elhalkulnak a helyi orosz politikát bíráló hangok.

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja