A bukás szélén egyensúlyozva küzd a varsói parlamentben a költségvetési megszorításokért a baloldali koalíció, amely, úgy tűnik, csak veszíthet. Ha nem tudja áterőltetni elképzeléseit, akkor az esetleges előrehozott választáson marad alul, ha túléli azerőpróbát, akkor a menetrend szerinti jövő évi voksoláson.

Késve és bizonytalankodva válaszolt a kormányra kerülése utáni kihívásokra a 2001-es választást a fellendülés, illetve munkahelyteremtés ígéretével és nagyívű gazdasági elképzelésekkel megnyerő lengyel baloldal. Nem sikerült javítania az egészségügy katasztrofális helyzetén, a krónikusan alulfinanszírozott oktatásban káosz uralkodik, a költségvetési hiány elszaladása válsággal fenyeget. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt két hónappal az intézményi felkészületlenség jelei mutatkoznak, az ország a leendő tagok egyik eminenséből problémás "tanulóvá" vált, miközben az euró átvételéről a pénzügyi valóságtól elszakadt menetrendek látnak napvilágot. A magát szociáldemokrataként meghatározó kormányerő megújulását a kommunista érából a vezető posztokon maradt káderek - köztük maga a miniszterelnök, a volt politikai bizottsági tag Leszek Miller - akadályozzák, és még a sokat hangoztatott autópálya-építés is csigalassúsággal halad. Ilyen és hasonló vádak záporoznak a lengyel sajtóban a napokban a parlamentre váró költségvetésikiadás-csökkentési vitában a túléléséért küzdő, kisebbségben kormányzó baloldali koalíció - a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és kisebbik társa, a Munka Uniója (UP) - eddigi tevékenységével kapcsolatban.

Ráadásul a közvélemény ítélete is lesújtó. Az 1989-es rendszerváltás óta eddig minden párt, illetve kormánykoalíció oly mértékű népszerűségvesztést szenvedett el mandátuma végére, hogy valósággal beprogramozta magának a biztos vereséget a következő választásra. Nincs ez másképp most sem: a 2001-ben a kicsiny - és a Szolidaritásból kinőtt egyetlen baloldali pártnak számító - UP-vel együtt még 41 százalékot szerzett SLD elfogadottsága ma mindössze 13 százalék.

Talán ki sem tölti jövőre lejáró mandátumát a varsói kormány - vélik elemzők -, hiszen Miller kormányfő többször is hangsúlyozta: ha a szejm elutasítja a március első napjaiban tárgyalni tervezett megszorító intézkedéseket (HVG, 2004. január 31.), akkor nem marad más lehetősége, mint a lemondás, ami előrehozott választásokat jelent. Fontos ügyekben a koalíció a független képviselők különböző csoportjaival kötött alkalmi alkuk révén eddig rendre többségre tudta hizlalni a 460 fős alsóházban lévő 205 mandátumos kisebbségét, ám a Jerzy Hausner gazdasági miniszter által összeállított csomag oly sok érdeket sért, hogy a manőverezés lehetősége ezúttal szűkre szabott.

Az SLD ezért egyeztetéseket kezdett a legnagyobb ellenzéki pártnak számító - három éve, az akkori választást elbukó Szolidaritás Választási Akció (AWS) és volt koalíciós társa, a Szabadság Uniója (UW) egyes csoportjaiból alakult - Polgári Platformmal (PO), amely nem is zárja ki az együttműködést abban az esetben, ha "az a zloty árfolyamának stabilizálását szolgálja". A PO egyetért a közgazdászokkal abban, hogy a Hausner-csomag nem megy elég messzire - ráadásul a társadalmi nyomás előtt meghajolva már enyhítettek is a tervezett szociális lefaragásokon (HVG, 2004. február 7.) -, ám a legnagyobb ellenzéki párt esetében ennek némi politikai zöngéje is van. A PO ugyanis 30 százalékkal a közvélemény-kutatások éllovasa, így esélyes a kormányra kerülésre, és szeretné, ha a megszorítások javát az SLD jelentené be, vagy legalább őket lehetne okolni a fiskális szigorért.

Miller a múlt héten még SLD-elnöki posztjáról is lemondott, hogy minden erejével miniszterelnöki teendőire, köztük a költségvetésikiadás-csökkentő intézkedések elfogadtatására koncentráljon. Ezek nemcsak a hagyományos baloldalt idegenítik el a koalíciótól, de a populizmusnak is táptalajt adnak. A közvélemény-kutatásokban immár a második helyre lépett elő a szélsőséges Andrzej Lepper vezette EU-ellenes Önvédelem (SO) nevű párt, amely egy éve a sertéshús- és tejszubvenciót követelő parasztgazdákkal szervezett útblokádot. A Hausner-csomagból néhány intézkedést a vasutasok sztrájkfenyegetésére vettek ki, de zúgolódnak a bányászok is, akik legutóbb tavaly fejezték ki elégedetlenségüket egy kiadós varsói törés-zúzással.

A politikai helyezkedés nemcsak az SLD-elnöki posztért, de már a kormányfői pozícióért is megindult, hiszen elemzők szerint Miller, ha a költségvetési vitában talpon is marad, aligha úszhatja meg az európai parlamenti választásokon való - elég valószínűnek látszó - leszereplést. A miniszterelnök-váltás párton belüli latolgatását a múlt héten ismerte be a varsói rádióban Józef Oleksy belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. A politológusok éppen őt tartják az egyik legesélyesebb utódjelöltnek, ám úgy vélik, ha ő ülne a kormányfői székbe, azzal aligha lehetne dinamizálni a szociáldemokratákat, akik - tartják - megértek a generációváltásra. Az SLD irányítói ugyanis változatlanul a kommunista múlt képviselői: ahogy Miller az egykori állampárt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) utolsó politikai bizottságában ült, Oleksy a LEMP ideológiai titkára volt, és 1996 januárjában ügynökgyanútól övezve kényszerült lemondani az akkori SLD vezette koalíció miniszterelnöki posztjáról.

A politikai csatározások és a Hausner-csomag vitája miatt ideges pénzpiacoknak - ahol a zloty árfolyama a napokban rekordmélységbe süllyedt az euróval szemben - viszont némi nyugalmat adhat, hogy a monetáris politika irányításában, a félelmekre rácáfolva, nemigen várható eltolódás. A jegybank monetáris tanácsába ugyanis - a parlament két házának választását ellensúlyozandó - Aleksander Kwasniewski államfő három, az infláció leszorítását, illetve féken tartását előnyben részesítő közgazdászt jelölt. Ez pedig várhatóan biztosítja a korábbi mozgásteret a rendszerváltás szigorú pénzügyminisztere, Leszek Balcerowicz jelenlegi jegybankelnök számára, akit a mértékadó londoni The Economist gazdasági hetilap - magyar társával ellentétben -, kivételesen sikeresnek minősített.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Halálos baleset volt Somogyban

Halálos baleset volt Somogyban