Tetszett a cikk?

Nemtelen eszközöknek és az alacsony részvételnek köszönhetően a konzervatív erők győztek az iráni parlamenti választáson. Kérdés, a korántsem egységes konzervatívok az iszlám államot akarják-e restaurálni, vagy - a reformerek szerepét részben átvéve - tovább kísérleteznek a demokratizálással.

Beismerték vereségüket az iráni reformerők - méghozzá jó pár nappal a múlt pénteki parlamenti választás előtt. A kudarcban azért lehettek biztosak, mert a voksolás napján az eredeti 8200 jelöltnek alig több mint a felére lehetett csak szavazni, mivel az Őrök Tanácsa - a parlament felett álló, 12 tagú konzervatív testület - mintegy 2500, főként reformer indulót kizárt a versengésből, további 1200 pedig tiltakozásul önként visszalépett. A szinte ellenfél nélkül maradt konzervatív jelöltek így könnyedén visszaszerezték az uralmat a reformerek által 2000-ben elsöprő többséggel meghódított parlamentben. A lapzártánkig ismertetett részleges eredmények szerint a törvényhozás 290 mandátumának valószínűleg legalább kétharmada a konzervatívoké lesz.

A reformereket megosztotta a választás bojkottálásának kérdése. A Mohamed Khatami mérsékelt elnök fivére vezette legnagyobb reformpárt, az Iszlámista Iráni Részvétel Frontja (IIPF) távolmaradásra szólított fel, amit a radikális reformerek követtek is. Melléjük állt a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebadi emberi jogi aktivista, aki nyilvánosan bejelentette: nem megy el szavazni. A mérsékeltebb reformerők által sebtében létrehozott Iráni Koalíció - amelynek élén az elnök által vezetett Harcos Papok Ligája áll - azonban nemcsak szavazásra buzdított, de az utolsó pillanatban még jelölteket is állított.

A kegyelemdöfés az volt a reformkurzus számára, hogy be nem váltott ígéreteik miatt a csalódott szavazók jó része nem ment el voksolni. A szavazóhelyiségek nyitva tartásának háromszori meghosszabbítása ellenére minden eddiginél alacsonyabb részvételi arányt mértek: csupán a jogosultak 50,6 - Teheránban, a reformerők egykori fellegvárában pedig mindössze 33,8 - százaléka járult az urnákhoz. Az apátia a politikailag amúgy élénk diákságot is elérte, legnagyobb reformpárti szervezetük, az Egység Megszilárdításának Irodája (OCU) például élesen bírálta Khatamit a választás megtartásáért. Az OCU kíméletlen nyilatkozatban hangoztatta: a nyitás programjával 1997-ben megválasztott - majd a posztján 2001-ben megerősített - elnök feláldozta az igazságot, a szabadságot és az emberi jogokat.

Parlamenti győzelmükkel a konzervatívok jelentős lépést tettek az összes hatalmi pozíció visszavétele felé. Egy éve - ugyancsak az alacsony részvétel okán - a reformerek által 1999-ben megszerzett helyhatóságokat hódították vissza, a másfél év múlva esedékes elnökválasztáson pedig az államfői posztot is megkaparinthatják. Khatami ugyanis nem indulhat harmadszor, az esetleges új reformpárti jelölteket pedig - a mostani recepthez hasonlóan - könnyen diszkvalifikálhatják.

Az iráni iszlám teokrácia demokratikusabbá tételének belső kísérlete egyelőre elbukni látszik. Sokan máris azzal riogatnak, hogy folytatódni fog a kampány során tapasztalt konzervatív elnyomás. A választás előtti napokban például a még megjelenő néhány liberális lap közül kettőt betiltottak, mert közzétették száz törvényhozó levelét, akik bírálták Ali Khamenei legfőbb vallási vezetőt. Baljós jel az is, hogy az eredmények bejelentését követően Dél-Iránban vasárnap nyolcan meghaltak a tüntetők és a rendőrök összecsapásában.

A konzervatívok sem a régiek már - vélik azonban elemzők, akik szerint ez a reformmozgalom eredményének tekinthető. Aligha akarhatják például a konzervatívok elidegeníteni maguktól a fiatalokat azzal, hogy megbüntetik a kéz a kézben sétáló párokat, leszedetik az illegálisan felszerelt parabolaantennákat - és egyáltalán: érvényt szereznek a szigorú, de az utóbbi években be nem tartott öltözködési és viselkedési szabályoknak. Mohamed Ali Abtahi alelnök szerint az is a liberálisok érdemének tudható be, hogy számos konzervatív jelölt a reformerek jelszavaival és programjával kampányolt.

Valójában - vélik egyes iráni újságírók - a konzervatívok sem egységesek, és lényegében csak a síita teológia és a Khamenei legfőbb vallási vezető iránti hűség tartja össze őket. A pragmatikusok például rendeznék a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, folytatnák a társadalmi reformokat és privatizálnák a gazdaságot. A keményvonalasok azonban péntekenként még mindig "Halál Amerikára" jelszavakkal tüntetnek, ellenzik az IMF és a Világbank tanácsait, és fenntartanák a gazdaság állami ellenőrzését. Figyelemre méltó mindazonáltal, hogy az új parlamentben valószínűleg nem lesz női képviselő.

A konzervatívoknak kedvez, hogy Irán gazdasága az utóbbi két év 7 százalékos gyarapodása után a következő két évben is 6,5 százalékos növekedést érhet el a magas olajáraknak köszönhetően. Nyilvánvalóan a szénhidrogénekre alapozott gazdasági erő növelését célozza, hogy Teherán a múlt héten 2 milliárd dolláros kőolaj-kitermelési szerződést írt alá egy japán cégcsoporttal. Ugyanaznap a török Türkcell vezette konzorciumnak ítélték az első nem állami mobiltelefon-koncessziót, amelynek értéke 3,1 milliárd dollár. Könnyen lehet, hogy az ilyen horderejű kérdésekben döntő konzervatívok így akarták kifogni a szelet a reformerek vitorlájából, hiszen a két beruházás nemcsak a legnagyobbak közé tartozik 1979 óta, de mérföldkő a külföldi tőke - a reformerek által régóta szorgalmazott - becsalogatása terén is.

Egyes vélemények szerint a teheráni rendszer megkeményedésében komoly szerepet játszott Irán amerikai "bekerítése": az USA katonai jelenléte Afganisztánban, Irakban és a Perzsa-öbölben, illetve gazdasági, főként kőolajipari érdekeltsége Azerbajdzsánban. Az iráni konzervatívok választási sikerüket is az Egyesült Államok és Izrael felett aratott győzelemként állították be. A Khamenei köréből származó források szerint a legfőbb vallási vezető úgy véli, az iszlám köztársaságnak szüksége van "az amerikai ellenségre", vagyis az állandó fenyegetettség érzésére. Ennek azonban ellentmond, hogy az áhított regionális gazdasági vezető szerephez - elemzők szerint - elengedhetetlen a nyugati nyitás.

A radikalizálódás és egyúttal az ország hatalmi törekvéseinek jeleként értékelték azt is, hogy mind többet lehet tudni Irán - fegyvertisztaságú - urándúsítási képességének részleteiről, amire Teherán inkább büszke, minthogy megbánást mutatna. Nyugati diplomaták a hét végén hangoztatták: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egyre biztosabb abban, hogy Iránnak atomfegyverprogramja van, és - bár együttműködik az ENSZ felügyeleti szervével - a jelek szerint nem is hagy fel nukleáris ambícióival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kódolt győzelem

A Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom 1979-es győzelme után elfogadott alkotmány a vallásjogtudósok...

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS