Tetszett a cikk?

A Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom 1979-es győzelme után elfogadott alkotmány a vallásjogtudósok...

A Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom 1979-es győzelme után elfogadott alkotmány a vallásjogtudósok hatalmának elméletén alapul, amely szerint a legfőbb vallási vezető, a mursid megkérdőjelezhetetlen vallási-politikai autoritás, az iszlám állam mindhárom hatalmi ágának irányítója. Khomeini 1989-es halála óta a mursid Ali Khamenei ajatollah, aki következetesen folytatja elődje irányvonalát. Ellenőrzése alatt áll az Őrök Tanácsa, amelynek hat vallástudós tagját ő nevezi ki, további hat jogász tagját a szintén a mursid felügyelete alá tartozó legfelső bíróság delegálja. Ugyancsak a mursid alá van rendelve a parlament és az Őrök Tanácsa vitáit végső soron eldöntő Rendszer Érdekérvényesítő Tömörülés - élén az iráni politika szürke eminenciása, a volt köztársasági elnök, Hasemi Rafszandzsani áll -, valamint a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács. A legfőbb vallási vezető a hadsereg főparancsnoka és a Forradalmi Gárda vezetője, és ő nevezi ki a bírói kar vezető tagjait is.

Az Őrök Tanácsa felügyeli a parlamentet, felülvizsgálati és elutasítási joga van a törvények felett, fontos ellenőrző szerepet játszik a választások lebonyolításában: csak beleegyezésével lehet valaki hivatalos jelölt. A szavazókörökbe két-két képviselőt delegál, akik közül az egyik minden leadott szavazólapot ellenjegyez. Az alkotmány egyetlen olyan intézményt (Vezető Szakértői Tanács) nevez meg, amelynek feladata a mursid helyettesítése - akadályoztatása, például betegsége esetén -, illetve halála után az utód megválasztása. Tagjait ismét csak az Őrök Tanácsa választja, amelynek így jelentős a befolyása a mursid személyének kiválasztásában is. Az Őrök Tanácsának hatalmát mutatja, hogy a mostani választás előtt - amikor az elutasított reformpárti képviselőjelöltek tiltakozására Khamenei álláspontja felülvizsgálatára szólította fel a testületet - a Tanács minden kérelmet elutasított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kesztyűs ököl

Nemtelen eszközöknek és az alacsony részvételnek köszönhetően a konzervatív erők győztek az iráni parlamenti választáson. Kérdés, a korántsem egységes konzervatívok az iszlám államot akarják-e restaurálni, vagy - a reformerek szerepét részben átvéve - tovább kísérleteznek a demokratizálással.

Karanténba küldik a lengyelek azokat, akik EU-s engedély nélküli oltás után utaznak oda

Karanténba küldik a lengyelek azokat, akik EU-s engedély nélküli oltás után utaznak oda

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot