Tetszett a cikk?

A mérsékelt liberális Mihail Fradkovot, az ország EU-nagykövetét javasolta a múlt héten leváltott Mihail Kaszjanov miniszterelnök utódának Vlagyimir Putyin orosz államfő. A politikai háttérrel nem rendelkező, technokrata Fradkov kiválasztása arra utal, Putyin megbízható, kezelhető embert akar látni a kormány élén.

Egy hét leforgása alatt két vaskos meglepetést is okozott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Február 24-én - három héttel az oroszországi elnökválasztás előtt - váratlanul leváltotta Mihail Kaszjanov miniszterelnököt. Hat nappal később pedig - szintén váratlan húzással, minden szakértői találgatásra rácáfolva - Mihail Fradkovot, Moszkva EU-nagykövetét javasolta a parlamentnek Kaszjanov utódaként.

A szürke eminenciásként és politikai túlélőként számon tartott Fradkov - annak ellenére, hogy 13 éves politikai pályafutása során miniszterhelyettesként, kereskedelmi miniszterként, illetve az adórendőrség parancsnokaként is tevékenykedett - gyakorlatilag ismeretlen politikus. Mindössze annyit tudni róla, hogy egyetlen politikai csoportosuláshoz sem csatlakozott, és politikai nézeteit jó bürokrataként mindig titokban tartotta. Putyin sem segített a Fradkovot övező homály szétoszlatásában: hivatalosan az őt támogató és a 450 fős dumában több mint háromszáz képviselővel rendelkező Egységes Oroszország (JeR) képviselőivel folytatott egyeztetés során jelentette be Fradkov jelölését, ám az alaposan meglepődött politikusok szerint nem igazán árulta el, mi áll választása hátterében. "Jól képzett, fegyelmezett, jelentős államigazgatási tapasztalatokkal rendelkező emberre van szükségünk" - magyarázta Putyin az orosz tévécsatornák kamerái előtt mondott beszédében, miközben a jelenlévők valószínűleg azt találgatták, vajon a Brüsszelből csak kedden hazatért Fradkov mikor tudta meg, hogy az államfő őt javasolja miniszterelnöknek. Az viszont biztos, hogy a jelöltnek nem lesznek gondjai a sorsáról döntő, lapzártánk utánra kitűzött parlamenti szavazáson: Borisz Grizlov parlamenti elnök, a JeR frakcióvezetője bejelentette, a képviselőcsoport támogatja Fradkov kinevezését.

Fradkov meglepő jelölése moszkvai vélemények szerint azt is jelenti, hogy a Kreml folytatni fogja az orosz oligarchák ellen tavaly kezdett fellépést, és a Jukosz olajcég egykori vezetője, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij után mások is számíthatnak a rendőrség és az adóhivatal érdeklődésére. Ugyancsak valószínű, hogy Putyin Fradkovon keresztül javítani kívánja a jelenleg meglehetősen laza adózási fegyelmet, és rá akarja venni az orosz üzleti elitet a törvények betartására. Váratlan döntésével Putyin azt is megerősítette: nem akar több igazi politikust látni a kormány élén, és valószínűleg a kabinetben is azok lesznek többségben, akik távol tartják magukat a nyilvános politikai állásfoglalásoktól. Putyin ezzel közvetve valószínűleg azoknak a politikai csoportoknak kedvez, amelyek a mérsékelt gazdasági liberalizmus mellett a politikai hatalom központosítását szorgalmazzák.

Az új kormány összetételéről egyelőre csak annyit tudni, amennyit Alekszandr Zsukov parlamenti alelnök elárult. "A kormánytagok névsora még ezen a héten elkészül, és az már most egyértelmű, hogy a kabinet szerkezete és összetétele alaposan megváltozik. Elképzelhető, hogy csak egy miniszterelnök-helyettes lesz, és változni fog a miniszterek száma is" - mondta Zsukov a Gazeta című moszkvai napilapnak, mely szerint nem kizárt, hogy a miniszterelnök-helyettesi poszt neki jut majd. Azt sem tudni, hogy a korábban a miniszterelnök-esélyesekként számon tartott Szergej Ivanov védelmi, illetve Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, továbbá a néhány napon át az ügyvezető miniszterelnöki tisztet betöltő Viktor Hrisztyenko miniszterelnök-helyettes megtarthatják-e posztjukat.

Fradkov jelölésével Putyin azt a kérdést is válasz nélkül hagyta, miért nem tudott még három hetet várni Kaszjanov eltávolításával. Az orosz alkotmány értelmében ugyanis az elnökválasztás eredményének kihirdetése után a hivatalban lévő kormányfőnek le kell mondania, és elemzők szerint Fradkov nem az a politikus, akinek személyisége újabb voksokat hozna Putyin számára. Igaz, a négy éve hivatalban lévő államfőnek nincs is igazán szüksége támogatottságának növelésére, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 75-80 százaléka szavaz majd rá március 14-én. Az elnöknek inkább amiatt kell aggódnia, meglesz-e az érvényességhez szükséges, ötvenszázalékosnál magasabb részvételi arány: a felmérések szerint a választók olyannyira biztosak Putyin sikerében, hogy nem hozza őket lázba a választás, sokan ezért el sem mennek szavazni.

A Putyin mögött felsorakozó erők - az állami ellenőrzés alatt álló elektronikus médiumok hathatós segítségével - ezért a választók részvételi kedvét igyekeznek növelni. Putyin ugyan hivatalosan nem folytat kampányt, de szinte állandóan úton van: nemrég az utóbbi két évtized legnagyobb oroszországi hadgyakorlatán vett részt, majd elutazott az ország távol-keleti részébe, hogy átadja a Moszkvát és Habarovszkot összekötő autóút utolsó, Csita városától Habarovszkig vezető szakaszát.

Nem kizárt, hogy a korábbi elnök, a Putyint hatalomra segítő Borisz Jelcin utolsó "beépített emberének" tartott - egyébként meglehetősen népszerűtlen - Kaszjanov leváltása és az új kormányfővel kapcsolatos találgatások napirenden tartása is a polgárok választási kedvének felélesztését szolgálta. Az is igaz, hogy Kaszjanov, aki titkon valószínűleg azt remélte, a választás után is megtarthatja a 2000-ben átvett kormányfői posztot, az utóbbi hónapokban meglehetősen passzív politikát folytatott, és a komolyabb reformokat beindító törvénytervezetek megtárgyalásának halogatásával igyekezett elkerülni a vitákat.

A Kaszjanov-kormány eredményei az utóbbi hónapok visszafogott teljesítményének dacára figyelemre méltóak: négy év alatt 151 milliárdról 113 milliárd dollárra csökkent Oroszország külső adóssága, harminc százalékkal, 434 milliárd dollárra nőtt a hazai össztermék (GDP); egymillióval mérséklődött a munkanélküliek 2000-ben még 7,5 milliós seregének létszáma; és 30-ról 12 százalékra szelídült az infláció. Bár a kabinet eredményeiben fontos szerep jutott az utóbbi években magas olajárnak is - az export több mint ötven százalékát a fekete arany adja -, a Kaszjanov-kormány által folytatott liberális gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdődött az 1998-as gazdasági összeomlás idején elmenekült külföldi tőke visszatérése. Fradkov jelölésének napján egyébként minden korábbi csúcsot megdöntött a moszkvai tőzsdeindex: záráskor 688,72 ponton állt, 2,8 százalékkal a nyitóérték felett. Ám elemzők szerint a kimagasló eredményt csak részben indokolta a Fradkov iránti bizalom, az árfolyam-növekedés hátterében elsősorban az állt, hogy a növekvő olajexport nyomán hirtelen nagy mennyiségű dollár áramlott Oroszországba.

A meglepődését alig leplező külföld a hét elejéig csak udvariassági formulákat küldözgetett Moszkvába. Az EU szerint például - ahol viszonylag jól ismerik a közel egy éve Brüsszelben élő leendő kormányfőt - Fradkov kiválasztása azt bizonyítja: Moszkva nem kíván elszigetelődni, fontosnak tartja a szervezethez fűződő viszony javítását.

Hibás döntésnek nevezték viszont orosz ellenzéki politikusok Putyin választását, mondván, a technokrata politikus kritikátlanul fogja követni Putyin útmutatásait. Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges nacionalista Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnöke újságírók előtt úgy vélekedett: Fradkov eddig bármit is csinált, az rosszul sült el. A liberális Jobboldali Erők Szövetségének (SZPSZ) egykori társelnöke, Irina Hakamada - Putyin egyik elnökválasztási ellenfele - szerint Fradkov jelölésével Putyin két legyet ütött egy csapásra: megszabadult a Jelcin-klán utolsó magas posztot betöltő képviselőjétől, és megmutatta a Nyugatnak, fontosnak tartja az ország külgazdasági kapcsolatait. "Fradkov kizárólag végrehajtó kormányfő lesz, pontosan megvalósítja majd az államfő akaratát" - vélekedett Hakamada, akinek a voksok 3-4 százalékának elnyerésére van esélye. Hasonlóan gondolkodik Nyikolaj Haritonov kommunista párti elnökjelölt is, aki szerint Fradkov kinevezésével Putyin ismét bizonyította: kiszámíthatatlanul politizál.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Hosszúra nyúlt voksolás

Jóllehet az oroszországi elnökválasztást csak március 14-én tartják, mintegy százezren jóval korábban leadhatják...

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint