Tetszett a cikk?

Jóllehet az oroszországi elnökválasztást csak március 14-én tartják, mintegy százezren jóval korábban leadhatják...

Jóllehet az oroszországi elnökválasztást csak március 14-én tartják, mintegy százezren jóval korábban leadhatják voksukat. A törvények értelmében a külföldön tartózkodó orosz állampolgárok, a nehezen megközelíthető településeken élők, illetve szolgálatot teljesítők, a sarkvidéki kutatóállomások beosztottai, vagy a rénszarvaspásztorok és a tengeri fúrótornyokon dolgozó olajmunkások, valamint az éppen tengeren lévő matrózok és tisztek élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mivel a vezetés tart attól, hogy a lefutottnak vélt választás miatt alacsony lesz a részvétel, az idén mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb szavazat menjen veszendőbe.

A március 10-éig tartó "előválasztások" résztvevői közül sokakat helikopterekkel érnek el - Oroszországban mintegy harmincezer olyan település van, ahová nem vezet kiépített út -, és vannak, akiket terepjárókkal keresnek fel a választási bizottságok tagjai. Több vasútvonalon olyan különjáratokat indítanak, amelyek a vonalat végigfutva gyűjtik össze a sínek mentén szolgáló vasutasok voksait.

A muszlim országokban élő orosz állampolgárok számára pénteken - az ottani munkaszüneti napon - teszik lehetővé a választáson való részvételt. A lezárt borítékban őrzött szavazatokat a hivatalos választások napján nyitják fel. Azokról a hajókról, amelyek március 14-éig nem térnek vissza orosz kikötőkbe, a kapitányok továbbítják rádión a helyi választási eredményeket. A moszkvai lapok beszámolói szerint az első napokban több tízezren éltek előválasztási jogukkal, a kalinyingrádi kikötő térségében például egy nap alatt több mint kétezer matróz voksolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Az elnök embere

A mérsékelt liberális Mihail Fradkovot, az ország EU-nagykövetét javasolta a múlt héten leváltott Mihail Kaszjanov miniszterelnök utódának Vlagyimir Putyin orosz államfő. A politikai háttérrel nem rendelkező, technokrata Fradkov kiválasztása arra utal, Putyin megbízható, kezelhető embert akar látni a kormány élén.

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján