Abszolút többséget szereztek az önálló tartományi joggal rendelkező Hamburg parlamenti választásán a kereszténydemokraták (CDU), a szövetségi szinten kormányzó koalíció pártjai közül a zöldek erősítettek, a szociáldemokraták viszont minden idők leggyengébb eredményét érték el.

Saját, egykor bevehetetlennek hitt fellegvárában szenvedett megrendítő vereséget a kereszténydemokratáktól (CDU) a német szociáldemokrata párt (SPD) vasárnap a hamburgi helyhatósági választáson. Ha egy voksolásból nem is szabad hosszú távú következtetéseket levonni, az már biztosnak látszik, hogy Gerhard Schröder miniszterelnökre és árván hagyott pártjára - a kormányfő néhány napja váratlanul Franz Münteferingre testálta az SPD vezetését (HVG, 2004. február 14.) - hosszú vesszőfutás vár az idei sokszoros németországi választási évben. Elemzők máris azt latolgatják, hogy minden idők legrosszabb hamburgi SPD-, illetve legjobb CDU-szereplése milyen kilátásokat tartogat a népszerűségét folyamatosan veszítő fő kormányerőnek a további helyhatósági, tartományi, illetve európai parlamenti választásokra.

Külön fájhat az északnémet Hanza-várost 2001-ig 44 éven át uraló szociáldemokratáknak, hogy a CDU 47,2 százalékos eredményével nem csupán megnyerte a választást, de még abszolút többséget is szerzett a 121 fős tartományi parlamentben. Ezzel szemben az SPD minden várakozást alulmúlva 30,5 százalékot ért el, ami mindössze 41 mandátumra elég. Más kérdés, hogy szövetségi szinten koalíciós partnerükkel, a zöldekkel együtt még így is kis híján visszaszerezték a hamburgi városházát: a 2001-es eredményét megfejelő zöld párt 12,3 százaléka 17 mandátumot ér, ami az SPD-vel együtt 58 képviselői hely a CDU 63 székével szemben.

Nagy szerencséje a CDU-nak, hogy Hamburg irányításához nincs szüksége eddigi koalíciós partnereire, merthogy egyik párt sem került be az új parlamentbe. A CDU 2001-ben - amikor még csak 26,2 százalékot szerzett - annak köszönhette kormányra kerülését, hogy a liberális FDP és a politikai horizonton üstökösszerűen megjelent Ronald Barnabas Schill fémjelezte Jogállami Offenzíva Pártja (PRO) csatlakozott hozzá. A kereszténydemokraták sikere mellett most éppen Schill távozása volt a hamburgi voksolás egyik legfontosabb üzenete. Ez ugyanis elemzők szerint a német demokrácia erejét mutatja: szélsőség felé hajló nézetekkel nem lehet tartós sikert elérni. A 2001-es választásokon Schill elsősorban rendpárti, idegenellenes nézeteinek köszönhette, hogy a politikai paletta jobb széle felé mutató jegyeket viselő, korábban nem is jegyzett pártja 19,4 százalékot ért el. A "királycsinálóvá" előlépett Schill nyomban feltételt is szabott: be kellett venni őt a hatalomba. A szociáldemokratákat mindenáron felváltani akaró CDU és Ole von Beust polgármester hajlandó volt megfizetni ezt az árat. Még akkor is, ha ezzel magára zúdította a liberális és a baloldali sajtó össztüzét, amelyek nem bocsátották meg neki a "koalíciós érdekházasságot".

Schill kezelhetetlen partnernek bizonyult, belügyi szenátorként meghökkentő húzásokra volt képes: a kábítószer-kereskedéssel gyanúsítottakat például kényszerhánytatásnak vettette alá, s egyebek között javasolta, hogy Németországban is vegyék alkalmazásba azt az ideggázt, amivel a moszkvai rendőrség a 2002-es színházfoglalókat - és túszaikat - megölte. Tavaly augusztusban pedig, amikor a polgármester anyagi visszaélések miatt el akarta távolítani a szenátusból Schill egyik bizalmasát, a szenátor megzsarolta: nyilvánosságra hozza Beust homoszexualitását. A felháborodott Beust - aki különben a CDU liberális, középutas politikusai közé tartozik - ekkor először az irodájából dobta ki a zsarolót, majd azonnali hatállyal fel is mentette tisztségéből. Az időközben a pártalapító politikai ámokfutása miatt egyre inkább megosztottá vált PRO-nak (a mostani választásokra már formálisan is kettészakadtak, Schill saját nevével új pártot alapított) járó alpolgármesteri posztot egy Schill-lel szemben álló politikus kapta. Schill azonban továbbra is tagja maradt a képviselő-testületnek, amely végül a CDU indítványára megszavazta saját feloszlását, s kitűzte az idő előtti választásokat.

Vasárnap este egyébként, amikor nem sokkal az urnák zárása után kiderült, hogy pártja nem került be a városi parlamentbe, Schill kijelentette: kivándorol Németországból, valószínűleg Dél-Amerikába, s még az is lehet, hogy egykor ő lesz majd Uruguay elnöke. A közszolgálati tévé választási műsorának vezetője erre jó utat kívánt neki - és ezzel le is zárult egy populista párt és vezérének zajos, ám rövid életű politikai pályafutása.

Beust személyes varázsának és népszerűségének - mutatnak rá az elemzők - sokat köszönhetnek a kereszténydemokraták, ám emellett a szociáldemokraták is nagyban "segítették" a CDU-t. Az SPD vezetési válsága, Schröder kancellár szociális reformjai - amelyek a lakosság számára elsősorban megszorításokként jelentkeznek - már önmagukban is elegendő "támogatásnak" bizonyultak, az SPD polgármesterjelöltjének kiválasztása pedig arra utalt, mintha a szociáldemokraták eleve nem is akartak volna győzni. A médiamegjelenésre kihegyezett választási harcban a különben igen felkészültnek tartott, de kissé félszeg benyomást keltő Thomas Mirow vesztésre ítélve lépett színre.

A nagy feltűnést keltő hamburgi választási eredmény ellenére egyelőre lényegében semmi nem változott a németországi belpolitikai erőviszonyokban. A felsőházban változatlanul megmaradt az uniópártok többsége, s ugyancsak őrzi fölényét a jobboldal a májusban esedékes államfőválasztást lebonyolítani hivatott szövetségi közgyűlésben, amely a parlament alsóházából és a tartományok képviselőiből áll. Legfeljebb annyi erőeltolódás történt, hogy a magát eddig a mérleg nyelvének tekintő FDP - miután Hamburgban kiesett a parlamentből - kisebb beleszólást kap majd a jobboldali közös jelölt kiválasztásába.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Békekötők

Látványos békekötéssel és váratlan közös közlemény kiadásával ért véget Gerhard Schröder német kancellár múlt heti...

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat

Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak