Tetszett a cikk?

Látványos békekötéssel és váratlan közös közlemény kiadásával ért véget Gerhard Schröder német kancellár múlt heti...

Látványos békekötéssel és váratlan közös közlemény kiadásával ért véget Gerhard Schröder német kancellár múlt heti kétnapos amerikai látogatása. A Fehér Házban George W. Bush "Welcome back" üdvözléssel fogadta a kétoldalú viszony megromlása óta először odalátogató Schrödert, biztosítva arról, barátok közt is előfordulhat, hogy eltérő véleményen vannak. A német-amerikai viszony lehűlése az iraki háborúhoz kötődik. A 2002-es németországi választások kampányában ugyanis Schröder keményen szembeszállt Bush háborús elképzeléseivel ("nem veszünk részt kalandokban"), s Németországban számtalan Amerika-ellenes tömegmegmozdulásra is sor került.

A most kiadott - "Német-amerikai szövetség a 21. századra" címet viselő - közös közlemény méltatja a két nép mélyreható barátságát, megújítja a közös elszántságot az igazságosabb világért folytatott küzdelemben, hitet tesz a terrorizmus elleni harc mellett. A kényes pontnak számító iraki kérdést illetően Schröder leszögezte: bár arról továbbra sem lehet szó, hogy a Bundeswehr katonái harci egységekkel részt vegyenek az ottani akciókban, Németország nem akadályozna meg egy közös NATO-akciót. Annak azonban az lenne a feltétele, hogy a felkérés egy legitim iraki kormánytól érkezzen, s az akciót az ENSZ is jóváhagyja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Középre igazodás

Abszolút többséget szereztek az önálló tartományi joggal rendelkező Hamburg parlamenti választásán a kereszténydemokraták (CDU), a szövetségi szinten kormányzó koalíció pártjai közül a zöldek erősítettek, a szociáldemokraták viszont minden idők leggyengébb eredményét érték el.

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat