Tetszett a cikk?

Elsősorban Szaddám Huszein büszkeségét, valamint az amerikai titkosszolgálatok és vezetők "kritikai szellemének...

Elsősorban Szaddám Huszein büszkeségét, valamint az amerikai titkosszolgálatok és vezetők "kritikai szellemének hiányát" okolja az iraki háborúért Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek egykori vezetője a héten publikált könyvében, amelyből a megjelenés előtt a párizsi Le Figaro Magazine közölt részleteket. Az iraki válság során szerzett tapasztalatait összegezve Blix kifejti, a fegyveres beavatkozás ugyan "megjósolható" volt, mégsem volt visszavonhatatlanul előre eldöntve. Az iraki elnök úgy viselkedett, mint aki "Vigyázat, harapós kutya!" feliratú táblát tesz a kapujára anélkül, hogy kutyája volna - állapítja meg Blix, midőn arra a kérdésre keresi a választ, miért vezette félre az egész világot Huszein, aki szerinte vagy egyáltalán nem rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, vagy már korábban megsemmisíttette azokat. Szerinte az iraki diktátor azért nem akart "jobban együttműködni", mert úgy érezte, attól semmi jót nem várhat: Washington folyamatosan azt hajtogatta, hogy Huszein eltávolítása az egyedüli útja a szankciók megszüntetésének.

A volt főellenőr visszaemlékezései szerint Jacques Chirac francia államfő egy 2002. november eleji találkozójukon kifejtette neki, hogy az iraki elnök "intellektuális bunkerben" van, környezete nem meri megmondani neki az igazságot. Figyelemre méltó, hogy Blix szerint Chirac saját titkosszolgálatainak következtetéseivel szembehelyezkedve hangsúlyozta, nincsenek "komoly bizonyítékok" a tiltott iraki fegyverek létezésére. A hírszerzések "kölcsönösen megfertőzik egymást" - hangoztatta Chirac, aki Blix szerint meg volt győződve arról, hogy az Irak elleni háború csak táplálni fogja a muszlim világ Nyugat-ellenes érzelmeit. Nem voltak ilyesféle fenntartásai Dick Cheney amerikai alelnöknek, aki Blix szerint 2002. október végi megbeszélésükön olyan benyomást keltett, mintha a Fehér Házban nem George Bush, hanem ő mozgatná a szálakat. A svéd diplomatát és Mohamed el-Baradejt, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatóját Bush előtt fogadó Cheney értésre adta, hogy ha az ENSZ-ellenőrök hamarosan nem bukkannak tömegpusztító fegyverek nyomára Irakban, az Egyesült Államok kész más eszközökhöz folyamodni Huszein leszerelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Testvérek fegyverben

Áttörésként is értékelhető, hogy az iraki vezetők aláírták az ország átmeneti alkotmányát, ám a síiták elleni merényletek máris az új erőviszonyok kikezdését célozzák. Az iraki síiták irányító pozícióba kerülése felbolygathatja az iszlám világon belüli síita-szunnita egyensúlyt.

Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához

Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet