Tetszett a cikk?

George W. Bush tévéreklámjaival minden eddiginél korábban elkezdődött az amerikai elnökválasztási kampány, miután eldőlt, hogy John Kerry massachusettsi szenátor lesz a kihívója. Bushnak egyelőre több a kampánypénze, de kormányzásának sikermutatói most, nyolc hónappal a választások előtt, még nem meggyőzőek.

"Kampányunkat széles alapokra kell helyeznünk, hogy kivédhessük azokat a rosszindulatú támadásokat, amelyekkel demokrata kihívóink részéről már eddig is szembesülnünk kellett. Retorikájuk nem más, mint politikai gyűlöletbeszéd. John Kerry szenátor Szaddám Huszeinhez hasonlította Bush elnököt, és rendszerváltást követel az Egyesült Államokban. (...) Ellenfeleink jól el vannak látva pénzzel. Többek között olyanok jóvoltából, mint a milliárdos valutakereskedő, George Soros, aki Bush elnököt egy nácihoz hasonlította." Egyebek között ezt tartalmazza az a levél, amelyet a HVG washingtoni tudósítója is kapott a minap Marc Racicottól, a Bush-Cheney kampány elnökétől, megspékelve egy névre szóló dedikált fényképpel az elnöki párról. Racicot - remélve, hogy a fotó hamarosan bekeretezve felkerül a falra - 25 és ezer dollár közötti összeget kér a küzdelemhez.

Hónapok óta gyűlik a méreg a republikánusokban, hiszen pártjuk az előválasztási kampányban a pofozózsák szerepére volt kárhoztatva, miután náluk - az elnök újraindulása jóvoltából - nem volt kampány, és a párt lényegében némán tűrte az arculcsapásokat. Ezt a szakaszt zárta le a március 2-ai "szuperkedd" estéjén George W. Bush elnök, amikor a tíz államban, az ország - területileg - egyharmadában egyszerre megtartott előválasztások első részeredményei ismeretében, még a kaliforniai szavazóurnák lezárása előtt gratulált John Kerrynek a demokrata elnökjelöltség elnyeréséért, reményét fejezve ki, hogy kettejük párviadala az elvek tisztességes csatája lesz. De akkorra már postázták a fenti levelet, és nyilván elkészült az a beszéd is, amelyben Bush másnap este, a vacsoráért fejenként 2 ezer dollárt fizető republikánus közönség hahotázása közepette, kifejtette: a kihívója által a szenátusban eltöltött két évtized olyan hosszú idő volt, hogy Kerrynek ezalatt sikerült minden kérdésben minden lehetséges álláspontot elfoglalnia.

A jelölésért folyó verseny eddigi győzteseként Kerry, az amerikai szokásoknak megfelelően, most átveszi a demokrata párt irányítását is. Már meg is bízott egy bizottságot az alelnökjelölt személyének kiválasztásával. A demokraták tudják: aligha győzhetnek novemberben, ha legalább egy déli államot nem tudnak elhódítani a 2000-ben azok mindegyikében győztes Bushtól. Leginkább persze Floridára vágynak, amelyről ma is úgy gondolják, hogy igazságtalanul, jogi praktikákkal és nem a választói akarat jóvoltából kaparintották meg a republikánusok négy évvel ezelőtt (HVG, 2000. december 16.). De ügyelniük kell arra is, a jelölés ne sugallja azt, hogy győzelmük esetén washingtoni bennfentesek kezébe kerülhet a végrehajtó hatalom, miközben a kampány - immár mindkét párté - alapmotívuma lett, hogy ne a "speciális érdekek hálójába került washingtoni belső körök" kezében legyen az ország irányítása.

Márpedig a "washingtoni politizálást" az amerikaiak elsősorban a kongresszussal azonosítják, a 20 éve szenátor Kerry tehát e tekintetben hátránnyal indul. Sok megfigyelő ezért úgy gondolja, hogy párjának a demokraták egy "vidéki" politikust választanak - mondjuk Bill Richardson új-mexikói kormányzót, aki egy amúgy republikánus többségű államban tudott győzni, ráadásul anyai ágon mexikói származású. Választási statisztikusok egyébként is azt jósolják, hogy novemberben csupán 10-15 államban lesz valódi verseny, a többiben megingathatatlanok a demokraták, illetve a republikánusok hagyományos pozíciói. Nem véletlen, hogy Bush a szuperkedd másnapján az elnökválasztásokon hagyományosan nagy demokrata többséget produkáló Kaliforniában kampányolt, kihasználva a nemrég beiktatott Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó - ellenfelei által is elismert - kezdeti sikereit.

Amolyan laza felvezetésnek szánta egyébként az elnök kampánystábja a múlt csütörtökön indult első, ötmillió dolláros, országos tévéreklám-sorozatot, amelyben az ellenfélről még szó sem esik, csak Bush elnöki erényeiről. Ám az egyik szkeccsen néhány másodpercre a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolásának képei, továbbá egy koporsó és egy amerikai zászlóval letakart holttest is láthatók, és több szervezet - áldozatok hozzátartozói, tűzoltók - máris hevesen tiltakozik a szeptember 11-ei tragédia kampánycélú kihasználása ellen.

Az elnöknek egyébként van mit beosztania abból a több mint 150 millió dollárból, amit eddig összegyűjtött, és ami egy-egy, a kaliforniaihoz hasonló estén akár 3-4 millióval is gyarapodhat. Kerry viszont már lényegében elköltötte az általa összekalapozott, illetve jelzáloghitelből szerzett több mint 30 millió dollárt. De a jelöltség elnyerésével most már megnyílik számára a demokrata párt több tízmillió dolláros kampánykasszája is, és ha ehhez sikerül magáévá tennie a versenyből korábban kiszállt Howard Dean demokrata aktivistái által működtetett internetes pénzgyűjtő hálózatot (HVG, 2004. január 24.), akkor megfigyelők szerint anyagiak tekintetében is versenyben maradhat Bushsal. Még akkor is, ha az országos választási bizottság nem engedi felhasználni azt a - részben Sorostól származó - szintén több tízmillió dollárt, amelyet közismerten a demokratákhoz húzó, illetve általuk alapított szervezetek gyűjtöttek "a választási részvétel növelése" céljából.

Elemzők szerint mindazonáltal nem a kampánypénzek összege és még csak nem is egymás lejáratásának sikeressége fogja eldönteni az elnökválasztás kimenetelét, hanem az, hogy miként értékelik az amerikaiak Bush elnökségének négy évét. Márpedig ebben az első számú szempont a gazdaság állapota, amit a demokraták és maga Bush is a foglalkoztatottságon mérnek le. Nos, februárban a kormány által várt százezres nagyságrend helyett mindössze 21 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ráadásul kizárólag az állami alkalmazottak létszámgyarapodásának köszönhetően. Egy másik mutató azonban akár még ezt is ellensúlyozhatja: egy friss közvélemény-kutatás szerint a függetlenként induló, a kétpártrendszer ellen kampányoló, de zömmel demokrata érzelmű szavazók számára szimpatikus Ralph Nader veterán fogyasztóvédő hat százalékot kapna, ha most lennének a választások, és ezzel, ha hajszállal is, de Busht segítené győzelemhez.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton