Tetszett a cikk?

Megerősítette elsőségét Karintiában Jörg Haider, a már eltemetett osztrák Szabadságpárt feltehetően újra hivatalosan is első számú politikusa, Salzburgban viszont a szociáldemokraták új szupersztárja, Gabi Burgstaller vette el az 1945 óta őrzött hatalmat a Néppárttól.

Ausztria tartományai közül Karintiában a legnagyobb a munkanélküliség, Salzburgban ellenben messze az országos átlag alatti, a gazdasági növekedés üteméről viszont épp a fordítottját lehet elmondani. Aki ebből arra következtet, hogy a március 7-ei tartományi választáson az előzőben bukott az eddigi vezetés, az utóbbiban pedig megerősítette pozícióját, az nagyot téved. Karintiában, ahol az 1999-ben tartományi miniszterelnökké választott szabadságpárti (FPÖ) Jörg Haider jószerével egyetlen választási ígéretét sem tartotta be, még valamelyest növelni is tudta szavazati arányát, Salzburgban ellenben Franz Schausberger, aki 1945 óta a legkevesebb voksot gyűjtötte be a Néppárt (ÖVP) számára, kénytelen átadni a kereszténydemokraták 59 éve tartott fellegvárát a szociáldemokratáknak (SPÖ).

Évtizedes küzdelem dúl Karintiában a tartomány vezetéséért az FPÖ és az SPÖ között, a két párt jelöltjei pedig 1989 és 1994 után most harmadszor mérkőztek meg személyesen is egymással. Az 54 éves Haidernél négy esztendővel idősebb Peter Ambrozy, akinek politikai-gazdasági felkészültségét, szervező- és irányítóképességét senki sem vonja kétségbe, súlyos örökséget cipel magával. Ő az élő szimbóluma a provincia korrupt, urambátyám világának, amely Karintiát a nyolcvanas évek végéig tartó szocialista irányítás alatt jellemezte, holott ebben ő mint tartományi első ember csak néhány hónapig vett részt. Haider 1989-ben néppárti támogatással került hatalomra, és lényegében mindig erős karintiai háttérrel indult az országos politika meghódítására. Igaz, 1991-ben a Harmadik Birodalom foglalkoztatási politikájának dicsőítése a fejébe került, de 1999-ben újra a tartomány első embere lett, és innen kezdte el próbálni az országos politika irányítását, egy évvel később, amikor nemzetközi tiltakozás ellenére ÖVP-FPÖ koalíció vette át a hatalmat Ausztriában.

Az "országos" hatalomra kerülés kis híján pártja és az ő - politikai - életébe került. 2002 őszén a bécsi koalíció összeomlott, az FPÖ-t tömegesen hagyták el a tagok és a választók, az idegileg is megingott Haider országosan láthatatlanná vált, káosz, kisgazdás belső küzdelmek pusztítottak. Az országos méretű válságból a rend őreként fölényes győztessé vált Néppárt 2003 februárjában újra az immár elerőtlenedett Haidert cipelő FPÖ-vel alkotott kormányt abból a megfontolásból, hogy a leggyengébb partner kvázi egypárti kormányzást tesz lehetővé számára. Wolfgang Schüssel kancellárt azért is ünnepelték, mert legyűrte a hétfejű sárkányt, az elpusztíthatatlan Haidert.

A látszat azonban néha csal. A karintiai ÖVP vezetése a mostani kampány első pillanatától kezdve a Haidertől való elhatárolódást, támogatásának kizárását helyezte programja szívébe. Meg is lett az eredménye: a 78 százalékos részvétel mellett zajlott szavazáson az ÖVP az 1999-es 20,7 százalékról 11,6 százalékra zuhant vissza, nyolc helyi parlamenti mandátumának a felét elveszítette. Ráadásul az immár négy éve ellenzékben lévő szociáldemokraták megerősödtek: amikor a választási küzdelmek elkezdődtek, az SPÖ még 10 százalékponttal vezetett az FPÖ előtt. Jörg Haider azonban politikai tehetsége minden elemét mozgósította, a választási plakátokon és a kampány egészében szinte egyedül szerepelt, az utóbbi hónapokban kudarcot kudarcra halmozó párt három betűje sehol sem bukkant föl.

Haider fergeteges produkciót adott elő, ajándékokat osztott, autót és utazást sorsolt, százezer jelmezt váltott, ragyogott és fiatalabb volt, mint valaha, amikor pedig a szövetségi kormány elhibázta a nyugdíjszámításokat, ő osztott pénzt Karintia minimálnyugdíjból élőinek. A fáradságot nem ismerő küzdelemnek meg is lett az eredménye: miközben az FPÖ országosan 8 százalék körüli párttá jelentéktelenedett (Salzburgban például most 19,6 százalékról 8,7-re apadt), Haidernek még 0,4 százalékot sikerült rátennie az FPÖ eddigi 42,1 százalékára, ismét maga mögé utasítva a 38,4 százalékra erősödött, azaz plusz 5,6 százalékot szerzett SPÖ-t. A történelemben először bekerülnek a helyi törvényhozásba a zöldek, akik 6,7 százalékos sikerüket az ÖVP-tól és az SPÖ-től elorozott szavazatoknak köszönhetik. Minden valószínűség szerint újra Haider lesz tehát Karintia tartományi miniszterelnöke.

Bár csak 0,8 százalékkal kapott kevesebbet az ÖVP a hétvége másik választásán, Salzburgban az 1999-es 38,7 százaléknál, ez a kevés is elég volt ahhoz, hogy elveszítse az 1945 óta szilárdan tartott tartományt. Itt is személyek között válogattak a szavazók, a győztes Gabi Burgstaller, a szociáldemokraták 40 esztendős új csillaga lett, aki eddig helyettes tartományi vezetőként vett részt a kormányzásban. Egyetlen szaktémával sem terhelte híveit, egyszerűen hagyta érvényesülni szinte páratlan politikai tehetségét, karizmáját: határozott, mégis megnyugtató beszédstílusát, közvetlenségét. Ahogyan Haider, úgy Burgstaller is csak magára épített. Kétségbeesett ellenfele, Schausberger reménytelenül próbálta lemosni magáról a makacs vádat, hogy veri a feleségét, és rémületében még azt is beígérte, hogy ha újra hatalomra kerül, félidőben átadja a kormányzást egy fiatalabb kollégájának. A pártjának 13,1 százalékos rekordnövekménnyel 45,4 százalékot hozó Burgstaller vörös-fekete nagykoalíciót szeretne a Salzburgban is 2,6 százalékkal erősödött zöldek bánatára, természetesen az ő tartományi elsőségével.

A két tartomány választási eredményei azt mutatják, hogy az ellenzéki pozíciójában eddig csak vergődő SPÖ kezd magára találni. Elképzelhető, hogy Burgstaller személyében megvan az a politikusa is, aki a kevésbé népszerű Alfred Gusenbauer SPÖ-elnökkel szemben majd vissza tudja vinni a pártot az országos hatalomba. Haider győzelme viszont az FPÖ feltámadását jelenti, a nagyok árnyékában pedig a vörösökkel egyelőre hangot nemigen találó zöldek csendes erősödését. Vasárnap az eltűntek listájára iratkozott fel Wolfgang Schüssel kancellár, az ÖVP első embere, aki nem óhajtott osztozni a "kizárólag helyi tényezőkre" visszavezethető vereségben. A népszerűségét tékozló ÖVP immár csak öt tartományt mondhat magáénak a kilencből, a szociális állam elkerülhetetlennek hirdetett megnyirbálása vészesen apasztja fölényét. A kettős vereség nyomán felerősödnek a találgatások, hogy Schüssel talán mégis megpályázza Romano Prodi örökét az Európai Bizottságban (lásd interjúnkat a 43. oldalon). Nem teszi könnyebbé otthoni életét, hogy bő egy hónappal az áprilisi államfőválasztás előtt a jelenlegi számvevőszéki elnök, Franz Fiedler személyében egy harmadik elnökjelölt is felbukkant, éppen a néppárti külügyminiszter, Benita Ferrero-Waldner esélyeit gyengítve.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg