Tetszett a cikk?

Százéves háborúval fenyegette meg az Egyesült Államokat Hugo Chávez venezuelai elnök, ha Washington meg akarná támadni országát. Chávez azzal vádolja az USA-t - mely szerinte erőszakkal buktatta meg két hete a haiti elnököt -, hogy az ellenzék támogatásával puccsot készít elő az ő hatalma ellen.

Venezuela befagyasztja az olajszállításokat és akár száz évig is tartó háborút vív, ha az Egyesült Államok arra vetemedik, hogy megtámadja - jelentette ki harciasan múlt vasárnap, szokásos heti televíziós műsorában Hugo Chávez államfő. A venezuelai elnök régóta azzal vádolja az USA-t, hogy beavatkozik országa belügyeibe, politikai és anyagi támogatást nyújt az ellenzéknek, két évvel ezelőtt pedig - Cháveznek erre állítólag megdönthetetlen bizonyítékai vannak - puccs szervezésével akarta őt eltávolítani a hatalomból (HVG, 2002. április 19.). Washington - mely jó ideje azzal vádolja Chávezt, hogy Fidel Castro kubai államfővel együtt a latin-amerikai demokráciák destabilizálására törekszik - most azzal váltotta ki a venezuelai államfő haragját, hogy február végén kimenekítette Jean-Bertrand Aristide haiti elnököt a polgárháborúba sodródott országból (HVG, 2004. március 6.). Chávez szerint a port-au-prince-i akció egy hasonló caracasi bevetés és elnökbuktatás főpróbája volt.

Venezuela lehet a következő dominó - ez a lehetőség, az USA megkérdőjelezhető haiti beavatkozása után, az amerikai lapokban is felbukkant. Különösen, hogy a múlt héten heves tüntetések zajlottak a dél-amerikai országban, és a Caracason kívül hét másik nagyvárosra is kiterjedt zavargásoknak nyolc halálos áldozata, valamint kilencven sebesültje volt, a meglehetősen nagy számban kivonult rendfenntartók pedig mintegy 300 főt letartóztattak. A Chávez ellen tüntetők barikádokat emeltek az utcákon, autógumikból és szemétből rakott tüzekkel állták útját a páncélautóval felvonuló rendőröknek, akiket kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáltak meg.

A másfél éve az elnök lemondását szorgalmazók dühe abból fakad, hogy a választási bizottság (CNE) visszadobta az ellenzék kezdeményezésére összegyűjtött aláírási listát, melyen azt követelik, hogy írjanak ki referendumot: akarja-e a nép, hogy Chávez államfő idő előtt távozzon a hatalomból. Az ellenzék 3,1 millió támogató aláírást gyűjtött össze, 700 ezerrel többet, mint amennyit az érvényességhez az alkotmány előír. Ám a CNE - melyben Chávez hívei 3:2 arányban többséget élveznek - ebből közel egymilliót nem talált hitelt érdemlőnek és elrendelte felülvizsgálatukat. A testület - melynek maga Chávez nyújtott iránymutatást, mondván, az aláírásgyűjtés "megacsalás" volt, és a listákon halottak, gyerekek, valamint külföldiek nevei is szerepelnek - két napot adott arra, hogy országszerte mintegy 880 ezer ember személyesen megjelenjen a helyi választási bizottságok előtt, és igazolja, illetve cáfolja aláírása hitelességét. Chávez - akinek mandátuma 2006-ban jár le - meg van ugyan győződve, hogy népszavazással sem lehet megbuktatni, mégis mindent elkövet, hogy meghiúsítsa a referendumot. Csak nagy nehezen ment bele abba is, hogy az előkészületeket az Amerikai Államok Szervezete (OAS), illetve az atlantai Carter Center is figyelemmel kísérje.

Az ellenzék korábban azzal fenyegette meg a hatalmat, hogy háborús helyzet alakulhat ki, ha a bizottság nem fogadja el az aláírásokat. Az egykori puccsista katonatiszt Chávez erre lakonikusan csak annyit válaszolt: "Háborút akarnak? Hát jó, vonuljanak a hegyekbe, alakítsanak gerillahadsereget, mi meg majd utánuk megyünk. Ha harc, legyen harc!" Hátországának - elsősorban a legszegényebb rétegekhez tartozó tömegekről van szó - megerősítése érdekében a populista módszereket előszeretettel alkalmazó Chávez az ellenzéki tüntetésekkel párhuzamosan hatalmas szabadtéri piacot szervezett, ahol 250 tonna élelmiszert adtak el jutányos áron a rászorulóknak. Pofon volt viszont Chávez számára, hogy múlt csütörtökön tiltakozásul lemondott posztjáról Milos Alcalay, Veneuzela ENSZ-nagykövete, mert elnöke úgymond eltávolodott a demokratikus elvektől.

VASS PÉTER

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell