Tetszett a cikk?

A vasárnapi palesztin öngyilkos merényletek a három és fél éve tartó intifáda új, véresebb szakaszának kezdetét jelenthetik. Az erőszak fokozódásának hátterében a Gázai övezetből való egyoldalú izraeli kivonulás terve áll, amely megosztja az izraeli katonai és politikai vezetést.

Egy pohár vizet kért, mielőtt felrobbantotta magát a vasárnapi kettős öngyilkos merénylet egyik elkövetője Izrael második legnagyobb kikötővárosában, Asdódban. Az újabb palesztin kamikazeakciót éppen akkor hajtották végre a kikötő raktárainál, amikor a munkások a délelőtti műszak végeztével hazafelé tartottak: a merénylőkön kívül tízen haltak meg. A megtorlás nem sokáig váratott magára. Izraeli helikopterek hétfőn hajnalban rakétákat lőttek ki két gázai lakatosműhelyre, amelyeket a hadsereg szerint a Hamász fegyverkészítésre használt. Izraeli biztonsági források egyúttal jelezték, hogy a válaszcsapás célpontjai szélsőséges palesztin vezetők - akár még a Hamász alapítója-vezére, Ahmed Jaszin sejk - is lehetnek.

A 2000. szeptember végén kezdődött második palesztin intifáda során eddig több mint száz öngyilkos merényletet hajtottak végre, az asdódi robbantások azonban több szempontból is új szakaszt jeleznek az intifádában. A 18, illetve 17 éves merénylők a Gázai övezetben lévő Dzsabalja menekülttáborból érkeztek: ez volt az első alkalom a három és fél éve tartó erőszak során, amikor a biztonsági kerítéssel lezárt övezetből öngyilkos merénylők szivárogtak ki (leszámítva azt az esetet, amikor két, öngyilkos merényletre induló férfi tavaly áprilisban brit útlevéllel lépett ki az övezetből).

Az izraeliek egyelőre vizsgálják, hogy a merénylők tengeren vagy alagúton érkeztek a Gázai övezettől a part mentén 40 kilométerre fekvő Asdódba. Az övezet déli részén, Rafahnál a palesztinok titkos föld alatti járatokon csempészik be a fegyvereket az egyiptomi Sínai-félsziget felől, és nem kizárt, hogy hasonló alagutakat ástak az északkeleti oldalon is (a Gázai övezet és Izrael határán lévő Erez ipari parkjánál néhány hete fedeztek fel ilyen alagutakat).

Az asdódi merénylet másik újdonsága, hogy a támadás célpontja - fegyvertelen polgárok életének kioltása mellett - ezúttal egy stratégiai létesítmény volt. Arab lapok szerint a palesztinok egy része nem örvend túlságosan annak, hogy az öngyilkos merénylők szinte kivétel nélkül buszokat, éttermeket, bevásárlóközpontokat támadnak, válogatás nélkül gyilkolva védtelen polgárokat. Most viszont a kamikazék olyan helyre hatoltak be, amely elvileg magasabb szintű védelem alatt állt.

A Gázai övezetben pusztán néhány hónapja tapasztalt jelenség az is, hogy a merényletet a Palesztin Felszabadítási Szervezethez (PFSZ) nem tartozó iszlámista Hamász és a PFSZ legfőbb erejét adó, Jasszer Arafat által vezetett világi Fatah katonai szárnya, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja együttműködve szervezte meg és hajtotta végre. A Háárec című izraeli lap szerint a Gázai övezetben az idén ez volt a negyedik közös akció, és a militánsok sorainak még szorosabbra zárását jelezheti, hogy ehhez - igen kis mértékben, de nem először - az Iszlám Dzsihád is segédkezet nyújtott.

Nem egyszerűen együttműködésről van szó - vélik egyes elemzők -, hanem arról, hogy a Fatah fegyveresei feladták korábbi álláspontjukat, miszerint izraeli földön nem hajtanak végre akciókat. Ezzel a Hamász gondolkodását tették magukévá, tovább táplálva azokat az izraeli félelmeket, hogy a Gázai övezetben nem a Fatah politikusai által kisajátított palesztin önkormányzat, hanem a Hamász az úr.

Az erőszak fokozódása az utóbbi hetekben elemzők szerint összefügg Ariel Saron izraeli kormányfő egyoldalú kivonulási terveivel. A Hamász a vérontással azt akarja üzenni, hogy az övezet "felszabadítása" az ő fegyvereseinek az érdeme, míg Izrael azt, hogy legyőzte a terrorizmust. Az öngyilkos merényletre hivatkozva Izrael mindenesetre felfüggesztette a Saron és palesztin kollegája, Ahmed Korej közötti, hónapok óta várt első kormányfői találkozót előkészítő tárgyalásokat.

Korej szerint a merénylet azt mutatta meg, hogy a Ciszjordániát - a Gázai övezethez hasonlóan - elválasztó biztonsági kerítés nem fogja megvédeni az izraelieket az öngyilkos merénylőktől. Saron viszont azt a tanulságot vonhatta le, hogy továbbra sincs kivel tárgyalni, mivel a palesztin kormány képtelen útját állni a fegyveres szervezeteknek, és ezért eljött az egyoldalú lépések ideje.

A Maariv című izraeli lap múlt csütörtöki száma közölte Saron "leválasztási" tervének részleteit. Ezek szerint Izrael 17-18 zsidó kolóniát ürítene ki a 21-ből a Gázai övezetben, ahol 7500 telepes él 1,3 millió palesztin mellett. Egyidejűleg 15-20 kolóniát evakuálna a ciszjordániai 120-ból, ahol több mint kétszázezer zsidó telepes él kétmillió palesztin gyűrűjében. A kivonulásra - állítólag Washington kérésére - csak a novemberi amerikai elnökválasztás után kerülne sor.

Saronnak azonban a jelek szerint még nem sikerült elfogadtatnia tervét az Egyesült Államokkal. Egy magas rangú amerikai biztonsági és diplomáciai küldöttség a múlt héten egy hónapon belül immár másodszor egyeztetett Izraelben, előkészítve Saron március végi vagy április eleji washingtoni útját. Az izraeli kormányfő a hírek szerint biztosította az amerikaiakat, hogy nem adta fel az USA vezetésével tavaly útjára indított legújabb békekezdeményezést. Az útiterv kölcsönös engedményeken és tárgyalásokon alapuló kompromisszumokat javasol, hogy 2005-re megalakulhasson a független és életképes palesztin állam. Az egyoldalú lépéseken nyugvó Saron-terv bírálói szerint azonban a veterán izraeli vezető nem veszi komolyan az útitervet, hiszen a Gázai övezetből való kivonulásért cserébe Ciszjordánia minél nagyobb részének megtartását reméli.

Igencsak megosztja a zsidó állam katonai és politikai vezetését az izraeli hadsereg egyoldalú gázai kivonásának ötlete. Mose Jaalon vezérkari főnök szerint a kivonulás még több palesztin fegyveres akcióhoz vezet, Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter - Saron pártbeli riválisa - pedig szombaton "problémásnak" nevezte a tervet. Az izraeli jobboldalnak - de még a baloldal olyan befolyásos képviselőjének is, mint Joszi Beilin - az a legfontosabb aggálya, hogy az egyoldalú kivonulás a terrorizmusnak tett engedmény: ajándék a Hamásznak. Jaszin sejk ugyanis jelezte, hogy az izraeliek távozása után sem fogják leállítani a Gázai övezetből indított támadásokat.

Egyes vélemények szerint Saron a gázai tervek makacs hangoztatásával pusztán népszerűségének rohamos csökkenését szeretné megállítani, és egyúttal el akarja terelni a figyelmet a személye körüli botrányokról. A választási pénzügyi visszaélésekkel és megvesztegetéssel kapcsolatos eddigi két ügy után a minap egy harmadik is kipattant. Sajtójelentések szerint Saront egykor üzleti kapcsolat fűzte annak az üzletembernek az apósához, akit januárban a libanoni Hezbollah - egyes szakértők szerint - aránytalanul sok arab fogoly szabadon bocsátásáért engedett el.

A Háárec azonban más választ ad arra, hogy Izrael miért nem három évvel ezelőtt vonult ki a Gázai övezetből, amikor a Hamász még gyengébb volt, valamint hogy Izraelnek nagyobb lesz-e az elrettentő ereje, ha "tűz alatt" számol fel zsidó telepeket. A lap szerint - miközben a palesztin fegyveresek semmi jelét nem mutatják, hogy feladnák a harcot - az izraeli hadsereg, a biztonsági szolgálat és a határőrség a kimerülés szélére jutott, a képzés a minimumra csökkent, az útelzárásoknál a palesztin civilekkel való állandó konfliktusok pedig rombolják a katonák morálját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket