Tetszett a cikk?

A rögzített árfolyam "még sokáig fennmarad", ezért a spekulánsok súlyos árat fizethetnek - figyelmeztette a kínai...

A rögzített árfolyam "még sokáig fennmarad", ezért a spekulánsok súlyos árat fizethetnek - figyelmeztette a kínai valuta erősödésére játszókat a múlt héten Kuo Su-csing, az állami valutapiaci felügyelet vezetője. A Standard & Poor's amerikai befektetés- és hitelminősítő ügynökség becslése szerint tavaly 40-50 milliárd dollár áramlott spekulációs céllal különféle úton-módon az amúgy nem konvertibilis jüanba. A pekingi kormányra mind nagyobb nyomás nehezedik, hogy hagyja fölértékelődni a kilenc éve a dollárral szemben a 8,28 jüanos horgonyon rögzített valutáját, ám a jegybank a jüan drágulásának megakadályozására teljes erővel dollárt vásárol. Emiatt az ország valutatartalékai tavaly 160 milliárddal, 403 milliárd dollárra emelkedtek, a belföldi pénzpiac pedig fuldoklik a jüanban, mivel a többletet sem a kereskedelmi banki kötelező tartalékráta emelésével, sem pedig kötvénykibocsátással nem sikerült elszívni.

A merev jüanpolitika módosítását azonban aligha kerülheti el Peking, amely állítólag egy mixtúrán dolgozik: ebben a központi árfolyam óvatos felértékelést jelentő elmozdítása mellett lebegtetési sáv kijelölése, hosszabb távon pedig a dollár helyett - Szingapúr mintájára - egy valutakosárhoz való igazodás rejtőzhet. Ha a kosárba a dollár mellett a jent, az eurót és a dél-koreai vont helyezik, Kína kiegyensúlyozottabbá teheti árfolyam-politikáját.

A jüan árfolyamának alakulását Peking szomszédai is árgus szemekkel figyelik, hiszen a kínai valuta mind nagyobb szerepet játszik a térségben. A feketekereskedelem mellett ezt segíti, hogy a hatóságok szemet hunynak, ha valaki a hivatalosan engedélyezett 6 ezer jüannál többet visz külföldre. A becslések szerint már legalább 30 milliárd jüan forog Kínán kívül, és a valutát az USA nagyvárosainak kínai negyedeiben is beváltják - persze nem túl kedvező árfolyamon - dollárra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Egyet ide, egyet oda

Az alkotmány módosításával a kínai parlament szentesítette a magántulajdont, formálisan is rögzítve a politikai rendszerváltás nélküli gazdasági fordulatot. A társadalmi stabilitás jegyében ugyanakkor segítséget ígértek a parasztgazdáknak és munkát az állást keresők tízmillióinak.

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia