Tetszett a cikk?

Bonyolult és hosszadalmas eljárással mozdítható csak el hivatalából a posztját közvetlen választások útján elnyert...

Bonyolult és hosszadalmas eljárással mozdítható csak el hivatalából a posztját közvetlen választások útján elnyert államfő. A leváltását kezdeményező alkotmányos vád alá helyezési eljárás beindításához a 141 tagú parlament negyedének a támogatása szükséges. Ennek birtokában parlamenti vizsgálóbizottság alakul az államfővel szembeni konkrét vádpontok megfogalmazására, majd az ily módon elkészült vádiratot a képviselők elé terjesztik, és ha a többségük áldását adja rá, megküldik az alkotmánybíróságnak.

A testületnek tetszőleges idő áll a rendelkezésére, hogy minden egyes vádpontról kialakítsa álláspontját, amit eljuttat a parlamenthez. Az úgymond bírósággá alakuló parlament ezután megvitatja az alkotmánybíróság által véglegesített vádakat: az üléseket a legfelsőbb bíróság elnöke vezeti, nem pedig a házelnök, és azokon mindkét fél, az államfő, a leváltását indítványozó képviselők, illetve ügyvédeik kifejthetik a véleményüket. Az eljárás végül szavazással zárul. A képviselők minden egyes vádpontról egyenként, titkosan voksolnak, és ha legalább háromötödük, azaz 85 fő - akár csak egy vádpontban is - vétkesnek találja az államfőt, megfosztják a tisztségétől. A távozását követő tíz napon belül kiírandó új választást két hónapon belül meg kell tartani. Az alkotmány szerint az új államfő személyének megválasztásáig a parlament elnöke tölti be a posztot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Repülhet

Aligha kétséges, hogy az áprilisi végső szavazáskor a litván parlament meneszti az alig egy éve hivatalban lévő Rolandas Paksas államfőt, aki azonban a megüresedett posztra kiírandó választáson újra indulni kíván, méghozzá nem is esélytelenül.

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás