Tetszett a cikk?

Fordulópont volt a tavalyi év a török gazdaság számára, amely jó úton halad afelé, hogy megfeleljen az európai uniós csatlakozás feltételeinek. Az iszlámista kormánynak - az iraki háború évében - mindezt úgy sikerült elérnie, hogy népszerűsége alig csökkent.

Ha Törökországban most tartanának választásokat, a szavazók több mint a fele - 55 százaléka - a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjára (AKP) voksolna, ráadásul úgy, hogy a második helyen álló Republikánus Néppárt csupán a voksok 12 százalékát kapná, nem sokkal lépve át a tízszázalékos bejutási küszöböt. A Radikal című török lap által nemrég közölt közvélemény-kutatást a március végi önkormányzati választásokra készülve végezték, így nagy a valószínűsége, hogy a 2002 novemberében a török nagypolitika térképét átrajzolva hatalomra jutott iszlámista AKP az önkormányzatok többségét is elhódítja.

Ankara legújabb reformlépése, a közkiadások tízszázalékos csökkentése is az IMF által javasolt intézkedések közé tartozik, amiről a török kormány és a nemzetközi pénzintézet a múlt hét végén meg is állapodott. A 2000. novemberi és 2001. februári pénzügyi ikerválság után a török gazdaságot majd 20 milliárd dolláros csomaggal kisegítő IMF most vizsgálta felül hetedszer a program teljesítését, és elégedettségét hangoztatta. Az igazgatótanács ennek megfelelően áprilisban dönt az 500 millió dolláros aktuális kölcsönrészlet folyósításáról. Szemben a választók többségével és az IMF-fel persze nem mindenki elégedett: másfél hete például a szakszervezetek és baloldali csoportok felhívására Ankarában ötvenezren tüntettek az állami szektorban tervezett reformok - azaz nadrágszíj-megszorítások - ellen.

Talpra állt a gazdaság - legalábbis ezt mutatják a 2003-as makrogazdasági adatok. Majdnem harmincéves mélypontra, mintegy 18 százalékra mérséklődött tavaly a török gazdaság Achilles-sarkának számító infláció, amely 2001-ben 70 százalék körül mozgott, azt megelőzően pedig három számjegyű volt. A kormány már azon töpreng, hogy hat nullát lecsíp a líra végéről, visszaadva a nemzeti valuta becsületét. Jelenleg ugyanis másfél millió körül alakul a dollár árfolyama, és a 20 millió lírás bankjegy az egyik legnagyobb címlet a világon. A líra magára találását az is jelzi, hogy jelentősen esett a külföldi valuták iránti hazai kereslet.

Az infláció visszafogását az tette lehetővé, hogy jelentősen csökkentek a kamatlábak: a 2001-ben és 2002-ben átlagosan 33 százalékos szint - amely a válságos időkben elérte a 150 százalékot is - kevesebb mint a felére esett. Jelentősen zuhant ugyanis az állampapírok kockázati hozama, ami alapvetően a költségvetés szanálásának, a strukturális reformoknak és nem utolsósorban a lényegében a túlköltekező államot finanszírozó, beteges bankszektor konszolidálásának köszönhető. A kereskedelmi bankok száma a 2000-es 61-ről mára 37-re csökkent.

A növekedés lehetőségét a nyolcvanas évek kezdeti reformjai óta mindig is magában hordozó gazdaság a második világháború utáni egyik legsúlyosabb, 2001-es recesszióját követően 2002-ben 7,8, tavaly pedig 5 százalékkal nőtt, ami a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD-n belül a leggyorsabb ütem volt. Az export a tavalyi év első felében 34 százalékkal nőtt - a külkereskedelem több mint ötven százaléka Európával bonyolódik, miközben a Közel-Kelettel kevesebb mint 5 százaléka.

Húsz évvel a jogi feltételek megteremtése után beindulni látszik a privatizáció is. A Tupras olajfinomító még állami kézben lévő 66 százalékát 1,3 milliárd dollárért februárban ítélték oda a német Efremov-Kautschuk cégnek, amely - a török Zorlu Holdinggal együttműködve - a legnagyobb árajánlatával győzött a tenderen. A Tupras - amelynek 36 százaléka már 1991-ben a tőzsdére került - Európa hetedik legnagyobb finomítókapacitásával rendelkezik.

A sikeres eladás annál is inkább mérföldkő a magánosításban, mert tavaly novemberben el kellett halasztani a világ egyik legnagyobb dohánymonopóliumának számító Tekel eladását, mivel az ajánlatok a vártnál jóval alacsonyabbak voltak. A kormány azt reméli, hogy hamarosan túlad a dohánygyáron, a Türk Telekom társaság 51 százalékán, az Erdemir vezető acélgyártón, a Turkish Airlines 15 százalékán és a Türk Seker cukorgyáron. A merész tervek között szerepel autóutak, az ország európai és ázsiai részét a Boszporusz szoros felett összekötő két híd, a lottó, valamint az isztambuli részvény- és aranytőzsde eladása is.

A gazdaságra azonban veszélyt jelenthet, hogy a pénzügyi rendszer még nem heverte ki a válságok következményeit. A bankok hitelállományának ötöde például lejárt követelés, az államháztartás belső adóssága pedig a hazai össztermék (GDP) 85 százalékát teszi ki, ami lényegében az argentin szintnek felel meg.

A Tayyip Erdogan kormányfőnek és Ali Babacan gazdasági miniszternek tulajdonított gazdasági sikereket - török közgazdászok szerint - az is veszélyeztetheti, hogy a líra reálértéke 2000. január óta 36,7 százalékkal emelkedett. Ezt az erősödést azonban eddig ellensúlyozta a hatékonyság javulása - mondta a Reuters hírügynökségnek Faruk Selcuk, a Bilkent Egyetem professzora. A török statisztikai hivatal adatai szerint 1997-től 2003 harmadik negyedévéig 37 százalékkal nőtt a hatékonyság. Török szakértők szerint a gazdaságban egyelőre szerencsésen ötvöződött, hogy az erős valuta olcsóvá tette a hazai termeléshez szükséges nyers- és alapanyagokat, a nyomott bérek miatt pedig csökkent a belső kereslet és a hazai fogyasztás, azaz a növekedést egyértelműen az export fűti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát