Tetszett a cikk?

A fosztogatók traktorral, utánfutós személyautóval érkeznek, és amit nem visznek el, azt felgyújtják: szombaton még...

A fosztogatók traktorral, utánfutós személyautóval érkeznek, és amit nem visznek el, azt felgyújtják: szombaton még több ház füstölt a Mitrovica tőszomszédságában fekvő Szvinyare faluban. A településnek csütörtökig kétszáznyolcvanhét szerb lakosa volt. Estére egy sem maradt: a Kfor francia bázisára evakuált falusiak - a Mitrovica albán többségű részéből kimenekített ENSZ-alkalmazottakkal együtt - tehetetlenül nézték, amint tőlük alig egy kilométernyire mindenük odavész. A százharminchat lakható szerb házból egy sem maradt épen, az albánok lakta rész érintetlenül áll.

"Talán kétszázan lehettek. Délután kettő körül érkeztek, és amint megjelentek, már lángoltak is a falu szélén álló házak" - meséli az évek óta Mitrovicán élő Rade, akinek a szüleit menekítették ki Szvinyaréból. "Aztán amikor látták, hogy baj van, a szerbek az albánok felé lőttek" - teszi hozzá. A nőket és a gyerekeket délután három órára már elvitték a Kfor békefenntartói, a férfiakra pedig újabb roham várt. Estére a franciák mindenkit elszállítottak: az albánok semmitől és senkitől sem zavartatva perzselhették fel a falu szerb részét. A menekülteket Zvecanban helyezték el; az újszerű, fehérre meszelt házakat még Szlobodan Milosevics emeltette a horvátországi és boszniai szerb menekülteknek, akik azonban nem telepedtek le Koszovóban.

A gyújtogatók nyomában járó fosztogatók szintén alaposnak és módszeresnek bizonyultak, a házakról leszedett cserepek és gerendák sorba rakva várják a fuvart, de eltűntek a traktorok és a tehenek is. A disznók viszont nem kellettek nekik: a falu bejáratánál fekvő kocát lelőtték.

Több házra már kitűzték a vörös alapon fekete sast ábrázoló albán nemzeti lobogót, a falakon pedig megjelentek a balkáni széljegyzetek: a pogromtól elborzadt nemzetközi rendőrök szerint a nagybetűkkel felpingált nevek az új tulajdonosokat jelzik. Ezek szerint Skender, Illir, Nexhat, Emini, Hysi, Baki, Maxhupi - és még sokan mások - akarnak új ingatlanhoz jutni Szvinyaréban. A nemzetközi rendőröknek azonban feltett szándékuk megakadályozni, hogy az elkövetők büntetlenül megússzák a szerbek elüldözését. "A nyomozást megkezdtük" - hangoztatja Barry Pollin, a regionális főrendőr.

A falu egyik névtelenségbe burkolózó lakójának elmondása szerint a múlt heti eseményekig az volt a benyomása, hogy a koszovói állapotok lassan ugyan, de rendeződnek. Tavaly óta már nem kísérték katonák a falusiakat, amikor Mitrovica északi, szerb többségű részébe utaztak, az iskolások számára pedig napi kétszeri autóbuszjáratot indítottak. Eleinte megdobálták őket, aztán ezek az atrocitások is abbamaradtak.

A domb tetején nagy lánggal ég a sufni, a tetejét borító felhevült hullámpala éles darabjai pattogva röpködnek szerteszét. A tűz intenzitása arra enged következtetni, hogy nemrég gyújthatták. A krumpliföld mellett álló ház fekete falai már nem füstölnek. A domb alatt a fosztogatók zavartalanul pusztítják a falut. A látogatót jóformán közömbösen fogadják, csupán a kocsijával a falu mellett parkoló koszovói albán rendőrjárőr arcán látszik némi bizalmatlanság és ellenségesség. Vannak, akik az üszkös porták előtt beszélgetnek, a fiatalok pedig csak addig hagyják abba a kosárlabdázást, amíg az autó elhalad az út mellett felállított palánk alatt. Szvinyare csendesnek és normálisnak tűnik, mintha az efféle pogrom napi gyakorlat lenne.

MAKAI JÓZSEF / KOSOVSKA MITROVICA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Tombol a félhold

Negyvennyolc óra leforgása alatt 28 ember meghalt, közel 900 pedig megsebesült, amikor a múlt héten etnikai összetűzések robbantak ki Koszovóban. Az események megmutatták, hogy az ENSZ rendezési tervében felvázolt stabil, soknemzetiségű és demokratikus Koszovó egyelőre csak álom.

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő

Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő