Tetszett a cikk?

Koszovó politikai státusát kell végre meghatározni, e nélkül újra és újra számolni kell albán-szerb összetűzésekkel -...

Koszovó politikai státusát kell végre meghatározni, e nélkül újra és újra számolni kell albán-szerb összetűzésekkel - jelentette ki a HVG-nek adott telefoninterjújában Ausztria genfi ENSZ-nagykövete, Wolfgang Petritsch. A politikus, aki előbb Ausztria belgrádi nagykövete, majd 1999-től a nemzetközi közösség boszniai főképviselője volt, és közvetítő megbeszéléseivel próbálta megelőzni a NATO 1999-es katonai beavatkozását, még hosszú ideig nélkülözhetetlennek tartja a katonai békefenntartók jelenlétét.

HVG: Nagykövet úr, váratlanul érte önt a múlt héten kirobbant koszovói összecsapások hevessége?

W. P.: Őszintén szólva mindig tartottam attól, hogy Koszovóban visszaesés következik be. Borzasztó, hogy öt évvel a békefolyamat kezdete után ilyen szörnyű vérengzésre kerülhet sor. De szerintem nem szabad feladni a reményt, hogy lesz megnyugvás, éppen Bosznia rá a példa, hogy a lecsillapodás, a konszolidáció folyamata rendkívül kis lépésekben halad előre.

HVG: Megítélése szerint meddig marad ennyire gyúlékony a koszovói helyzet?

W. P.: Addig, amíg Koszovó státusa nem rendeződik. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat minél előbb el kell indítani, és ebben az EU-nak meghatározó szerepet kell játszania. Reményeim szerint 2005-ben egyezségre lehet jutni.

HVG: Belgrád változatlanul ahhoz ragaszkodik, hogy Koszovó Szerbiához tartozzék, Koszovó viszont önálló állammá szeretne válni. Az öldöklés, az etnikai tisztogatás után nem tűnik elképzelhetőnek, hogy a koszovói albánok beleegyezzenek a visszatérésbe Szerbiához.

W. P.: Valóban, egy harmadikfajta státust kell találni, mert nem csupán a koszovóiak nem akarnak visszatérni szerb irányítás alá, de Koszovó esetleges függetlenné válásának is sok ellenzője lenne. Új állam jönne létre új államhatárokkal, amit sem a szomszédos, sem esetleg távolabbi országok nem néznének jó szemmel. Egyfajta korlátozott szuverenitásra gondolok, Szerbián belüli autonómiára. Minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a szemben álló feleknek, továbbá az ENSZ-nek és az EU képviselőinek, a mostani bizonytalan helyzetet nem szabad fenntartani. Meggyőződésem, hogy döntően az európaiak feladata konszolidálni a koszovói helyzetet.

HVG: Ön szerint az utóbbi öt év hozott-e javulást a koszovóiak életében? El tudná képzelni a katonai kivonulást a közeljövőben?

W. P.: Valami javulás történt, de roppant lassú. Az ENSZ fontos szerepet töltött be, azonban mindaddig, amíg a terület státusa nem rendeződik, nem lehet konszolidációra számítani. A befektetők nem mennek Koszovóba, amíg nem tudják, mi ott a tényleges jogi helyzet. Befektetések híján a gazdasági helyzet egyszerűen katasztrofális. A fiatalok egyáltalán nem látnak maguk előtt perspektívát, ezért mennek olyan könnyen az utcára. A katonai jelenlétről Koszovóban, mint ahogyan Boszniában sem, még sokáig nem lehet lemondani.

HVG: Megítélése szerint a mai belgrádi vezetés nagyobb hajlandóságot mutat a megegyezésre, mint az öt évvel ezelőtti?

W. P.: Szerintem sokkal nagyobb a realizmus, még ha erről nyilvánosan nem is szólnak a politikusok.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Tombol a félhold

Negyvennyolc óra leforgása alatt 28 ember meghalt, közel 900 pedig megsebesült, amikor a múlt héten etnikai összetűzések robbantak ki Koszovóban. Az események megmutatták, hogy az ENSZ rendezési tervében felvázolt stabil, soknemzetiségű és demokratikus Koszovó egyelőre csak álom.

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét