Az ellenzék vitatja, a külföld kételyekkel fogadta a múlt heti tajvani elnökválasztás eredményét. A hivatalban lévő Csen Suj-pian minimális különbséggel aratott győzelmet, miután a választás előtt - tisztázatlan körülmények között - merényletet kíséreltek meg ellene.

Nem mindennapi képeket közöltek a múlt héten a tajvani elnökről: Csen Suj-pian a műtőasztalon fekszik, orvosok görnyednek fölötte, ő pedig nyugodtan beszél mobiltelefonján. Pár órával később újabb fotók jelentek meg róla, ezúttal az államfő pucér hasát - rajta egy sérülés nyomaival - láthatta ország-világ. A fura fényképek hátterében egy hasonlóképpen fura múlt csütörtöki merényletkísérlet áll. Szülővárosában, Tajnanban Csen éppen a másnapi elnökválasztás kampányának záróeseményére tartott piros nyitott autóján, amikor a menet hirtelen megállt, és az államfőt, valamint Anette Lu alelnököt vérző sebekkel kórházba szállították. Mint később kiderült, egy - feltehetőleg motoros - merénylő két lövést adott le az elnöki autóra, az egyik golyó az alelnök térdét, a másik Csen hasfalát érte. Ám a merénylő meglehetősen ügyetlen volt, a golyók nem okoztak súlyos sérüléseket, a két politikus - az ominózus műtét után - már aznap este tévén keresztül intette nyugalomra és minél nagyobb részvételre a választókat.

A nagy erőkkel keresett merénylő az ellenzék szerint nem is volt annyira ügyetlen. Az eset ugyanis - állítják - megrendezett akció volt, hogy ezzel is növeljék a Csenre leadott szavazatok számát. Akárhogy is történt, kétségtelen, hogy az akció segített Csennek, aki e nélkül talán nem is maradhatott volna posztján. Így is mindössze 30 ezer vokssal kapott többet ellenlábasánál, a közvélemény-kutatások által esélyesebbnek tartott Lien Csánnál, a szigetet Csen 2000-es választási győzelméig közel öt évtizeden át uraló Kuomintang jelöltjénél. Lien nyomban - még jóval a voksolás lezárulása előtt - megóvta a választást, nem ismeri el a vereségét, és követeli a szavatok újraszámlálását. Könnyen lehet, hogy erre sor is kerül: a legfelsőbb bíróság elrendelte az urnák lezárását, és állítólag napokon belül dönt az újraszámlálásról.

Az igen magas, 80 százalékos részvételben megfigyelők szerint nagy szerepe volt a lakosság körében megdöbbenést kiváltó merényletnek. Legalább ennyire számított azonban az is, hogy Lien hazahívta voksolni az utóbbi években Kínába áttelepült tajvaniakat. Lien és a Kuomintang ugyanis hagyományosan jó kapcsolatot tart fenn a tajvani üzleti körökkel, amelyek vezetői - gazdasági megfontolásokból - inkább a Kínával való békés viszony, a status quo fenntartásában érdekeltek. Mintegy másfél millióra teszik a Tajvanból Kínába áttelepült üzletemberek és családtagjaik számát, akik évente több milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le, és - mióta a kilencvenes évek elején Peking lazított a korlátozásokon - 50 milliárd dollárt fektettek be az "anyaországban".

Csen győzelmétől sokan ezt a törékeny kapcsolatot féltik, és attól tartanak, a harcias elszakadási politikát követő régi-új államfő újabb 4 éves ciklusa a viszony megfagyását hozza magával. Éppen ezért fogadták örömmel, hogy a Csen által kierőszakolt és a választással párhuzamosan megtartott referendum csúfosan megbukott: nem vett részt rajta a jogosultak 50 százaléka, így érvénytelen volt. A lakosságnak két kérdésre kellett választ adnia. Az elsőre - akarja-e, hogy Tajvan fokozza rakétavédelmi rendszerét, ha Kína nem szereli le a sziget felé irányzott 500 rakétáját - a kisszámú voksoló mindössze 45 százaléka válaszolt igennel. Ugyanennyien támogatták azt az ötletet is, hogy kezdjék újra a béketárgyalásokat Kínával.

A referendum ilyetén kimenetele megnyugtathatta a Tajvan legfőbb külföldi támaszának és fő fegyverszállítójának számító Egyesült Államokat is. Washington ugyanis attól tartott, hogy a népszavazás miatt amúgy is dühös Peking erőszakkal, de legalábbis erőfitogtatással reagált volna az elszakadási törekvés erősödésére.

Egyáltalán nem megnyugtató azonban, hogy a vitatott választás után napokig heves tüntetések, tiltakozó akciók zajlottak Tajvan több városában. Tajpejben vasárnap több tízezren demonstráltak az elnöki palota előtt, és dühödten rontottak neki a kivezényelt rohamrendőröknek, akik az ütleg mellett vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tömeg visszaszorítása érdekében. A nagyvárosokban még hétfőn is az elégedetlenséget jelző folyamatos dudaszó hallatszott, kisebb-nagyobb csoportok vonultak az utcákon, a tőzsde pedig 6 százalékos eséssel nyitott.

A Csen győzelmének egyáltalán nem örülő kínai vezetés - mely néhány nappal a választás előtt, amúgy figyelmeztetésképpen, hadgyakorlatot tartatott a Tajvani-szorosban - egyelőre visszafogottan reagált az eseményekre. A Tajvant Kína renegát tartományának tartó és Hongkonghoz hasonlóan visszaszerezni kívánó Peking egy szűkszavú értékelésben úgy vélte, a voksolás után továbbra is minden lehetőség nyitva maradt - ebbe persze akár az erőszakos, fegyveres "megoldás" is beleértendő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hat gólos hátrányból verte a Szeged a PSG-t

Hat gólos hátrányból verte a Szeged a PSG-t

Magyar név fémjelzi ezt a vagyonokért kínált gyönyörű Fecske Mercedest

Magyar név fémjelzi ezt a vagyonokért kínált gyönyörű Fecske Mercedest

Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben

Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben

Postabank-ügy, titkos szerződés: milliárdok üthetik a szemfülesek markát

Postabank-ügy, titkos szerződés: milliárdok üthetik a szemfülesek markát

Lehülyézte Baranyi Krisztina a Fidesz frakcióvezetőjét

Lehülyézte Baranyi Krisztina a Fidesz frakcióvezetőjét

77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót

77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót