Tetszett a cikk?

Hivatalosan is megtörtént az elnökváltás a német szociáldemokrata párt élén: a múlt vasárnapi rendkívüli kongresszuson a küldöttek Franz Münteferinget állították a párttisztségéről lemondott, s csak a kancellári funkciót betöltő Schröder helyére.

Egy oldottabb pillanatában Gerhard Schröder német kancellár arról elmélkedett, azt szeretné elérni, hogy a munkáját immár odaföntről szemlélő legendás előd, Willy Brandt a felhők közül letekintve azt mondja: "Ez a hannoveri fickó nem is csinálja rosszul." Nos, erre az elismerésre - legalábbis pártelnöki minőségében - most már hiába vár. Múlt vasárnap ugyanis immár hivatalosan is átadta a szociáldemokrata párt (SPD) vezetését Franz Müntefering parlamenti frakcióvezetőnek. Az elnökváltást szentesítő rendkívüli kongresszusukon Berlinben a szociáldemokraták ismét tanújelét adták annak, hogy nagy és megbocsátó szívük van. A búcsúbeszéd befejezését követően felállva, perceken át tapsoltak annak az embernek, akinek nevéhez az SPD népszerűségének történelmi mélypontja kötődik. A pódiumon Schröder mozdulatlanul állva fogadta a megbocsátás tapsát, és csak egyszer emelte fel a kezét, hogy a szeme sarkából kitöröljön egy könnycseppet.

Ez az elgyengülés azonban csak a zárójelenet része volt. A pártelnökségből távozó, de kormányfői posztját megtartó Schröder ismét hitet tett amellett, hogy meggyőződése szerint nincs más út a megroggyant német szociális rendszerek megmentésére-átalakítására, a stagnáló gazdaság fellendítésére, mint az ő nevéhez fűződő reformcsomag, az Agenda 2010. Az elsősorban a megszorításokról elhíresült, népszerűtlen intézkedések - amelyek fogadtatása közvetlenül is hozzájárult a váratlan pártelnökcseréhez (HVG, 2004. február 14.) - Schröder szerint azért elkerülhetetlenek, mert különben a német társadalom saját gyerekeinek jövőjét veszélyezteti. "Nem akarom, hogy majd azt mondják nekünk: mindent feléltetek, és nekünk semmit sem hagytatok" - ezzel az érveléssel persze mindenki egyetért, a viták, az elégedetlenség a megvalósítás részleteiből fakadnak.

A választók elfordulásának oka, hogy sokan úgy látják, a legnagyobb áldozatokat a bérből és fizetésből élőktől, valamint a nyugdíjasoktól kéri a szociáldemokrata többségű kormány. Az, hogy például csökken a munkába járók közlekedési adókedvezménye, hogy az idén elmarad a nyugdíjak szokásos, az átlagkeresetek növekedéséhez igazított emelése, hogy kisebb lesz a lakásépítési támogatás, mind az átlagemberek pénztárcáját apasztja. Akiknek az elégedetlenségét csak növelik a vezető menedzserek milliós jövedelméről, az adószabályok adta lehetőségeket (miszerint a leányvállalatok vesztesége leírható az anyacég nyereségéből) kihasználva társasági adót szinte már nem is fizető nagy konszernekről szóló hírek. Ez nem csupán a neves drámaírót ihleti új darabra (lásd cikkünket a 37. oldalon), hanem az SPD-n belül is feléleszti a lázadás szellemét. Röviddel a rendkívüli kongresszus előtt állt a nyilvánosság elé az a hatfős, elsősorban szakszervezeti tisztségviselőkből álló csoport, amely felvetette egy új, az SPD-től balra álló párt alapításának lehetőségét, és amelynek tagjai az emiatt megindított fegyelmi eljárásra úgy reagáltak: nem mi távolodtunk el a szociáldemokrácia alapértékeitől, hanem a párt mai vezetése.

Hogy az új pártelnökkel az élén az SPD akar-e és főképp tud-e visszakanyarodni ezekhez az értékekhez, az már más kérdés. Szavakban persze ez könnyű - a vasárnapi kongresszuson is számtalanszor felidéztetett a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a terhek arányos viselése. A gyakorlati megvalósítás lehetőségeit illetően azonban Müntefering alighanem a lényegre tapintott rá, amikor azt mondta, a német szociáldemokrácia az országhatárok között működő nemzeti kapitalizmus kihívásaira adott válaszként alakult ki - de ma már nincs nemzeti kapitalizmus, a globalizáció szinte korlátlan lehetőséget ad a tőkének. E keretek között legfeljebb az erkölcsi intelem marad: "Aki itt, ebben az országban, az itt élő emberek munkájából lett gazdag, az ne lépjen le, ha egy kis szembeszél fúj" - idézte fel a név említése nélkül azt a nagy port felvert esetet, miszerint a tejgyáros Theo Müller, az ismert Müller-Milch korosodó tulajdonosa előrelátóan áttelepült Svájcba, csak hogy gyerekei megússzák a cég megöröklése után fizetendő adót.

A reformokat következetesen továbbvisszük - oszlatta el Müntefering azok reménységét, akik azt várták, hogy a pártban népszerű "Franz" majd visszavesz valamit a megszorító intézkedésekből. A 64 éves új pártelnök csak annyit ígért, hogy más területeken nem hátrál meg: bár a konzervatív-jobboldali pártok régóta szorgalmazzák az üzemi tanácsokról és a bértarifa-tárgyalások rendszeréről szóló törvények módosítását - magyarán a szakszervezeti jogok erőteljes megnyirbálását -, ezekről Müntefering szerint szó sem lehet.

Talán ennek az ígéretnek - meg valami csodavárásnak is - tulajdoníthatóan a küldöttek végül az SPD háború utáni történetének kilencedik elnökét 95,1 százalékos aránnyal választották meg (ilyen arányt a pártot újjáalapító Kurt Schumacheren és Willy Brandton kívül senki nem ért el korábban). "Amikor együtt menetelünk, és ajkunkon a régi dal" - énekelte Müntefering zárszavát követően a színpadon felsorakozott bányász-díszegyenruhás férfikórus, majd a profikhoz csatlakozva a kongresszus is. A befejezést követően valószínűleg sok küldött érezte: ha ez a menetelés nem sikerül, akkor 2006-ban, a legközelebbi parlamenti választáson a politikai színpadról is le kell vonulniuk.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Az új pártvezér

Franz Müntefering szerény családi körülmények között született 1940-ben, az észak-rajna-vesztfáliai Neheimben.

Megérkezett a Huawei idei egyik új mobilja, ilyen lett a P40 Lite

Megérkezett a Huawei idei egyik új mobilja, ilyen lett a P40 Lite

Nagy zuhanást hoz a vírus az európai tőzsdékre

Nagy zuhanást hoz a vírus az európai tőzsdékre

Egy vágányt akartak lerakni, 120 000 éves orrszarvú maradványaira bukkantak a szomszédban

Egy vágányt akartak lerakni, 120 000 éves orrszarvú maradványaira bukkantak a szomszédban