Tetszett a cikk?

Hivatalosan is megtörtént az elnökváltás a német szociáldemokrata párt élén: a múlt vasárnapi rendkívüli kongresszuson a küldöttek Franz Münteferinget állították a párttisztségéről lemondott, s csak a kancellári funkciót betöltő Schröder helyére.

Egy oldottabb pillanatában Gerhard Schröder német kancellár arról elmélkedett, azt szeretné elérni, hogy a munkáját immár odaföntről szemlélő legendás előd, Willy Brandt a felhők közül letekintve azt mondja: "Ez a hannoveri fickó nem is csinálja rosszul." Nos, erre az elismerésre - legalábbis pártelnöki minőségében - most már hiába vár. Múlt vasárnap ugyanis immár hivatalosan is átadta a szociáldemokrata párt (SPD) vezetését Franz Müntefering parlamenti frakcióvezetőnek. Az elnökváltást szentesítő rendkívüli kongresszusukon Berlinben a szociáldemokraták ismét tanújelét adták annak, hogy nagy és megbocsátó szívük van. A búcsúbeszéd befejezését követően felállva, perceken át tapsoltak annak az embernek, akinek nevéhez az SPD népszerűségének történelmi mélypontja kötődik. A pódiumon Schröder mozdulatlanul állva fogadta a megbocsátás tapsát, és csak egyszer emelte fel a kezét, hogy a szeme sarkából kitöröljön egy könnycseppet.

Ez az elgyengülés azonban csak a zárójelenet része volt. A pártelnökségből távozó, de kormányfői posztját megtartó Schröder ismét hitet tett amellett, hogy meggyőződése szerint nincs más út a megroggyant német szociális rendszerek megmentésére-átalakítására, a stagnáló gazdaság fellendítésére, mint az ő nevéhez fűződő reformcsomag, az Agenda 2010. Az elsősorban a megszorításokról elhíresült, népszerűtlen intézkedések - amelyek fogadtatása közvetlenül is hozzájárult a váratlan pártelnökcseréhez (HVG, 2004. február 14.) - Schröder szerint azért elkerülhetetlenek, mert különben a német társadalom saját gyerekeinek jövőjét veszélyezteti. "Nem akarom, hogy majd azt mondják nekünk: mindent feléltetek, és nekünk semmit sem hagytatok" - ezzel az érveléssel persze mindenki egyetért, a viták, az elégedetlenség a megvalósítás részleteiből fakadnak.

A választók elfordulásának oka, hogy sokan úgy látják, a legnagyobb áldozatokat a bérből és fizetésből élőktől, valamint a nyugdíjasoktól kéri a szociáldemokrata többségű kormány. Az, hogy például csökken a munkába járók közlekedési adókedvezménye, hogy az idén elmarad a nyugdíjak szokásos, az átlagkeresetek növekedéséhez igazított emelése, hogy kisebb lesz a lakásépítési támogatás, mind az átlagemberek pénztárcáját apasztja. Akiknek az elégedetlenségét csak növelik a vezető menedzserek milliós jövedelméről, az adószabályok adta lehetőségeket (miszerint a leányvállalatok vesztesége leírható az anyacég nyereségéből) kihasználva társasági adót szinte már nem is fizető nagy konszernekről szóló hírek. Ez nem csupán a neves drámaírót ihleti új darabra (lásd cikkünket a 37. oldalon), hanem az SPD-n belül is feléleszti a lázadás szellemét. Röviddel a rendkívüli kongresszus előtt állt a nyilvánosság elé az a hatfős, elsősorban szakszervezeti tisztségviselőkből álló csoport, amely felvetette egy új, az SPD-től balra álló párt alapításának lehetőségét, és amelynek tagjai az emiatt megindított fegyelmi eljárásra úgy reagáltak: nem mi távolodtunk el a szociáldemokrácia alapértékeitől, hanem a párt mai vezetése.

Hogy az új pártelnökkel az élén az SPD akar-e és főképp tud-e visszakanyarodni ezekhez az értékekhez, az már más kérdés. Szavakban persze ez könnyű - a vasárnapi kongresszuson is számtalanszor felidéztetett a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a terhek arányos viselése. A gyakorlati megvalósítás lehetőségeit illetően azonban Müntefering alighanem a lényegre tapintott rá, amikor azt mondta, a német szociáldemokrácia az országhatárok között működő nemzeti kapitalizmus kihívásaira adott válaszként alakult ki - de ma már nincs nemzeti kapitalizmus, a globalizáció szinte korlátlan lehetőséget ad a tőkének. E keretek között legfeljebb az erkölcsi intelem marad: "Aki itt, ebben az országban, az itt élő emberek munkájából lett gazdag, az ne lépjen le, ha egy kis szembeszél fúj" - idézte fel a név említése nélkül azt a nagy port felvert esetet, miszerint a tejgyáros Theo Müller, az ismert Müller-Milch korosodó tulajdonosa előrelátóan áttelepült Svájcba, csak hogy gyerekei megússzák a cég megöröklése után fizetendő adót.

A reformokat következetesen továbbvisszük - oszlatta el Müntefering azok reménységét, akik azt várták, hogy a pártban népszerű "Franz" majd visszavesz valamit a megszorító intézkedésekből. A 64 éves új pártelnök csak annyit ígért, hogy más területeken nem hátrál meg: bár a konzervatív-jobboldali pártok régóta szorgalmazzák az üzemi tanácsokról és a bértarifa-tárgyalások rendszeréről szóló törvények módosítását - magyarán a szakszervezeti jogok erőteljes megnyirbálását -, ezekről Müntefering szerint szó sem lehet.

Talán ennek az ígéretnek - meg valami csodavárásnak is - tulajdoníthatóan a küldöttek végül az SPD háború utáni történetének kilencedik elnökét 95,1 százalékos aránnyal választották meg (ilyen arányt a pártot újjáalapító Kurt Schumacheren és Willy Brandton kívül senki nem ért el korábban). "Amikor együtt menetelünk, és ajkunkon a régi dal" - énekelte Müntefering zárszavát követően a színpadon felsorakozott bányász-díszegyenruhás férfikórus, majd a profikhoz csatlakozva a kongresszus is. A befejezést követően valószínűleg sok küldött érezte: ha ez a menetelés nem sikerül, akkor 2006-ban, a legközelebbi parlamenti választáson a politikai színpadról is le kell vonulniuk.

WEYER BÉLA / BERLIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Az új pártvezér

Franz Müntefering szerény családi körülmények között született 1940-ben, az észak-rajna-vesztfáliai Neheimben.

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba