Tetszett a cikk?

Franz Müntefering szerény családi körülmények között született 1940-ben, az észak-rajna-vesztfáliai Neheimben.

Franz Müntefering szerény családi körülmények között született 1940-ben, az észak-rajna-vesztfáliai Neheimben. Az általános iskola után ipari tanuló lett, később egy fémfeldolgozó üzemben vállalt munkát. Elődjével az SPD élén, az ugyancsak a szegénység miatt elmaradt érettségit esti tagozaton pótló, majd jogi diplomát szerző Schröderrel ellentétben Müntefering nem kezdte újra a tanulást. A pártba 1966-ban lépett be, és 1975 óta hivatásos politikus, ekkor lett parlamenti képviselő. 1992 és 1995 között az észak-rajna-vesztfáliai kormány építésügyi minisztere volt, majd 1998-ig az SPD ügyvezetője lett. 1999-től főtitkárként irányította a pártapparátust, 2002 óta pedig a parlamenti frakció vezetője. A határozott, a tőmondatokat kedvelő, magával és másokkal szemben egyaránt szigorú, zárkózott, de legalábbis nehezen barátkozó Müntefering, amikor azt kérdezték tőle, tudja-e, hogy sokan betonfejűnek tartják, így válaszolt: "A beton nagyon hasznos anyag. Például beletörik mások foga."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Új férfi a régi műsorhoz

Hivatalosan is megtörtént az elnökváltás a német szociáldemokrata párt élén: a múlt vasárnapi rendkívüli kongresszuson a küldöttek Franz Münteferinget állították a párttisztségéről lemondott, s csak a kancellári funkciót betöltő Schröder helyére.

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó