Elődje, a 22 éven át kormányzó Mahathir eredményét megszégyenítő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti és helyhatósági választáson Abdullah Ahmad Badavi miniszterelnök: hívei a törvényhozás mandátumainak közel 90 százalékát szerezték meg, és tizenhárom tartományból tizenkettőben kerültek többségbe.

Biztosabb a közel fél évszázada hatalmon lévő Nemzeti Front (BN) győzelme a vasárnapi választáson, mint az, hogy Michael Schumacher elsőként ér célba az aznapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjon - latolgatta a brit Reuters hírügynökség Kuala Lumpur-i tudósítója Abdullah Ahmad Badavi kormányfő esélyeit. A hétfőn közzétett, még nem hivatalos eredmények aztán beigazolták a várakozásokat: bár a hatszoros világbajnok Schumacher is simán nyerte a malajziai futamot, a kormányfői posztot alig öt hónapja betöltő Badavi pártja, az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) vezette BN választási szövetség fölényesen, a várakozásoknál is nagyobb arányban győzött a parlamenti és az azzal egyidejűleg megrendezett helyhatósági választáson. A 13 pártot - többek között a kínai és az indiai kisebbségekét is - magában foglaló választási szövetség a 219 fős Kuala Lumpur-i törvényhozásban 198 mandátumot szerzett, 46-tal többet, mint legutóbb, 1999-ben, ráadásul a 13 tartományból 12-ben többségbe került. Badavi - aki vasárnap egy rövid időre a Forma-1-es futamra is kinézett - hétfőn már el is foglalta hivatalát.

Az ellenzéknek, a három pártot tömörítő Alternatív Frontnak (AN) mindössze 16 mandátum jutott a törvényhozásban, jóllehet öt éve még 41 képviselői hellyel rendelkezett. A legnagyobb érvágás azonban az volt az ellenzék vezető pártja, a fundamentalista Malajziai Iszlám Párt (PAS) számára, hogy a hagyományos "felségterületének" számító öt északi tartományban is képtelen volt erősíteni befolyását. Olyannyira, hogy az olajban gazdag Terengganu tartományt elvesztette, és már csak egy helyhatóságban őrizte meg többségét, azt is épphogy.

A korrupcióellenes kampánya nyomán Tisztakezűnek elnevezett Badavi átfogó támadást indított e két tartomány megszerzéséért. Személyesen irányította a helybéli kampányt: helikopteren sorra járta az ottani városokat, és a mérsékelt iszlám jelentőségéről győzködte az embereket, megígérve, hogy új iskolákat, vallási központokat létesít, oktatási reformja keretében pedig az állami iskolák tantervének részévé teszi az arab nyelv és a Korán oktatását. Ily módon a gyerekek nem csak vallási magániskolákban sajátíthatják el az iszlám tanításait. A 25 milliós, 60 százalékban muszlim többségű lakosságra ugyanakkor riasztóan hatott, hogy a PAS az iszlám jog, a saría bevezetése mellett kardoskodott, és azzal fenyegetette meg a kormánypártokra szavazókat, hogy pokolra jutnak.

Persze Badavi győzelméhez az is hozzájárult, hogy a gazdaság talpra állt az 1999-es recesszióból, a növekedés tavaly 5,2 százalékosra gyorsult. Az üzleti élet és a befektetők is bizalmukba fogadták a Badavi-kormányt, hiszen azóta, hogy tavaly októberben hatalomra került (HVG, 2003. október 18.), a Kuala Lumpur-i tőzsdeindex közel 11 százalékkal erősödött, maga mögé utasítva a szomszédos szingapúri, thaiföldi pénzpiacokat.

A hatalmának megerősödését hozó nagyarányú győzelemre a malajziai kormányfőnek nagy szüksége is volt, mert azóta, hogy átvette az irányítást a 22 évig hatalmon volt kormányfőtől, a 78 éves Mahathir Mohamadtól, a kormányzat működésének átláthatóbbá tételét, a politika és az üzleti élet összefonódásának megszüntetését célzó átfogó reformjaival nem kis ellenérzést váltott ki pártján belül. Az állami infrastrukturális beruházásokra nyílt tendereket íratott ki, szemben a korábbi rendszerrel, amely a kormánypárthoz közeli üzletemberek cégeinek juttatta az ilyesfajta megrendeléseket. Különös módon nem ártott Badavi népszerűségének, hogy alig valamivel a választás előtt kiderült, fia résztulajdonos egy nukleáris alkatrészek illegális kereskedelmével foglalkozó cégben, amelynek köze lehet a pakisztáni atomprogram kifejlesztője, Abdul Kadir Khán körül kirobbant botrányhoz.

A szabadidejében szívesen golfozó Badavi tehetős családban nőtt fel a kínai többségű, ma már a malajziai Szilícium-völgynek tartott Penang tartományban: apja elismert iszlám tanító volt, és maga is ilyen diplomát szerzett, majd oktatott. Hamarosan azonban - apjához hasonlóan, aki a brit gyarmati uralom megszüntetéséért küzdő UMNO alapító tagja volt - politikai pályára lépett. A parlamentbe 37 évesen választották be, majd Mahathir több kormányában különböző tárcák élén szerzett kormányzati tapasztalatot. A kormányfői hatalomhoz vezető útra végül öt éve lépett rá azzal, hogy Mahathir váratlanul helyettesévé nevezte ki a koholt vádak - korrupció, hatalommal való visszaélés - alapján bebörtönzött pénzügyminiszter, a rendkívül népszerű Anvar Ibrahim helyére.

Az autokrata, ellentmondást nem tűrő Mahathirnál mérsékeltebb Badavi politikai reformokról beszél, ám az elődje által kiépített rendszer számos tekintetben tovább él, amint ezt a mostani választás is megmutatta. A kampány ezúttal is rendkívül szűkre szabott, mindössze nyolcnapos volt, és a média híradásaiban, beszámolóiban szinte kizárólag a vezető kormánypárttal foglalkozott, az ellenzékről egy jó szava sem volt. A választási bizottság is megtette a magáét: a kormánypártoknak kedvező módon rajzolta át több tartományban a választókörzeteket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből

Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt

Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt