Tetszett a cikk?

Elődje, a 22 éven át kormányzó Mahathir eredményét megszégyenítő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti és helyhatósági választáson Abdullah Ahmad Badavi miniszterelnök: hívei a törvényhozás mandátumainak közel 90 százalékát szerezték meg, és tizenhárom tartományból tizenkettőben kerültek többségbe.

Biztosabb a közel fél évszázada hatalmon lévő Nemzeti Front (BN) győzelme a vasárnapi választáson, mint az, hogy Michael Schumacher elsőként ér célba az aznapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjon - latolgatta a brit Reuters hírügynökség Kuala Lumpur-i tudósítója Abdullah Ahmad Badavi kormányfő esélyeit. A hétfőn közzétett, még nem hivatalos eredmények aztán beigazolták a várakozásokat: bár a hatszoros világbajnok Schumacher is simán nyerte a malajziai futamot, a kormányfői posztot alig öt hónapja betöltő Badavi pártja, az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) vezette BN választási szövetség fölényesen, a várakozásoknál is nagyobb arányban győzött a parlamenti és az azzal egyidejűleg megrendezett helyhatósági választáson. A 13 pártot - többek között a kínai és az indiai kisebbségekét is - magában foglaló választási szövetség a 219 fős Kuala Lumpur-i törvényhozásban 198 mandátumot szerzett, 46-tal többet, mint legutóbb, 1999-ben, ráadásul a 13 tartományból 12-ben többségbe került. Badavi - aki vasárnap egy rövid időre a Forma-1-es futamra is kinézett - hétfőn már el is foglalta hivatalát.

Az ellenzéknek, a három pártot tömörítő Alternatív Frontnak (AN) mindössze 16 mandátum jutott a törvényhozásban, jóllehet öt éve még 41 képviselői hellyel rendelkezett. A legnagyobb érvágás azonban az volt az ellenzék vezető pártja, a fundamentalista Malajziai Iszlám Párt (PAS) számára, hogy a hagyományos "felségterületének" számító öt északi tartományban is képtelen volt erősíteni befolyását. Olyannyira, hogy az olajban gazdag Terengganu tartományt elvesztette, és már csak egy helyhatóságban őrizte meg többségét, azt is épphogy.

A korrupcióellenes kampánya nyomán Tisztakezűnek elnevezett Badavi átfogó támadást indított e két tartomány megszerzéséért. Személyesen irányította a helybéli kampányt: helikopteren sorra járta az ottani városokat, és a mérsékelt iszlám jelentőségéről győzködte az embereket, megígérve, hogy új iskolákat, vallási központokat létesít, oktatási reformja keretében pedig az állami iskolák tantervének részévé teszi az arab nyelv és a Korán oktatását. Ily módon a gyerekek nem csak vallási magániskolákban sajátíthatják el az iszlám tanításait. A 25 milliós, 60 százalékban muszlim többségű lakosságra ugyanakkor riasztóan hatott, hogy a PAS az iszlám jog, a saría bevezetése mellett kardoskodott, és azzal fenyegetette meg a kormánypártokra szavazókat, hogy pokolra jutnak.

Persze Badavi győzelméhez az is hozzájárult, hogy a gazdaság talpra állt az 1999-es recesszióból, a növekedés tavaly 5,2 százalékosra gyorsult. Az üzleti élet és a befektetők is bizalmukba fogadták a Badavi-kormányt, hiszen azóta, hogy tavaly októberben hatalomra került (HVG, 2003. október 18.), a Kuala Lumpur-i tőzsdeindex közel 11 százalékkal erősödött, maga mögé utasítva a szomszédos szingapúri, thaiföldi pénzpiacokat.

A hatalmának megerősödését hozó nagyarányú győzelemre a malajziai kormányfőnek nagy szüksége is volt, mert azóta, hogy átvette az irányítást a 22 évig hatalmon volt kormányfőtől, a 78 éves Mahathir Mohamadtól, a kormányzat működésének átláthatóbbá tételét, a politika és az üzleti élet összefonódásának megszüntetését célzó átfogó reformjaival nem kis ellenérzést váltott ki pártján belül. Az állami infrastrukturális beruházásokra nyílt tendereket íratott ki, szemben a korábbi rendszerrel, amely a kormánypárthoz közeli üzletemberek cégeinek juttatta az ilyesfajta megrendeléseket. Különös módon nem ártott Badavi népszerűségének, hogy alig valamivel a választás előtt kiderült, fia résztulajdonos egy nukleáris alkatrészek illegális kereskedelmével foglalkozó cégben, amelynek köze lehet a pakisztáni atomprogram kifejlesztője, Abdul Kadir Khán körül kirobbant botrányhoz.

A szabadidejében szívesen golfozó Badavi tehetős családban nőtt fel a kínai többségű, ma már a malajziai Szilícium-völgynek tartott Penang tartományban: apja elismert iszlám tanító volt, és maga is ilyen diplomát szerzett, majd oktatott. Hamarosan azonban - apjához hasonlóan, aki a brit gyarmati uralom megszüntetéséért küzdő UMNO alapító tagja volt - politikai pályára lépett. A parlamentbe 37 évesen választották be, majd Mahathir több kormányában különböző tárcák élén szerzett kormányzati tapasztalatot. A kormányfői hatalomhoz vezető útra végül öt éve lépett rá azzal, hogy Mahathir váratlanul helyettesévé nevezte ki a koholt vádak - korrupció, hatalommal való visszaélés - alapján bebörtönzött pénzügyminiszter, a rendkívül népszerű Anvar Ibrahim helyére.

Az autokrata, ellentmondást nem tűrő Mahathirnál mérsékeltebb Badavi politikai reformokról beszél, ám az elődje által kiépített rendszer számos tekintetben tovább él, amint ezt a mostani választás is megmutatta. A kampány ezúttal is rendkívül szűkre szabott, mindössze nyolcnapos volt, és a média híradásaiban, beszámolóiban szinte kizárólag a vezető kormánypárttal foglalkozott, az ellenzékről egy jó szava sem volt. A választási bizottság is megtette a magáét: a kormánypártoknak kedvező módon rajzolta át több tartományban a választókörzeteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost