Tetszett a cikk?

Előrehozott választásokkal fenyeget a politikai és gazdasági oldalról egyaránt hosszú ideje szorongatott helyzetben lévő Leszek Miller lengyel kormányfőnek az uniós csatlakozás másnapjára időzített lemondása. Az esély a régi-új koalíciós többség megszerzésére igencsak kétséges.

Harmadszor bízhat kormányzati szerepet Aleksandr Kwasniewski lengyel államfő a jelenleg Kuvaitban tartózkodó Marek Belkára, az iraki újjáépítést irányító Koalíciós Átmeneti Hatóság gazdaságpolitikájáért felelős közgazdászra. A pártonkívüli 52 éves Belkát hétfőn kívánja felkérni Kwasniewski az új koalíció megalakítására, miután a harmadik éve kormányzó Leszek Miller a múlt pénteken a brüsszeli EU-csúcsról hazaérkezve bejelentette: Lengyelország május elsejei uniós csatlakozása másnapján megválik hivatalától. A neoliberális, monetáris szigor mellett elkötelezett Belkát favorizálja az államfő a 13 hónapja kisebbségben kormányzó koalíciót vezető Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) két másik jelöltjével, Józef Oleksy belügyminiszterrel, illetve Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszterrel szemben. A kétszeres - a mostani és az 1997-ig kormányzó előző SLD-koalícióban is egy-egy rövid ideig - pénzügyminiszter Belkának, ha elfogadja a megbízatást, az alkotmány értelmében két hete lesz arra, hogy kormányát a parlament elé terjessze szavazásra.

A kipróbált és tapasztalt közgazdásznak számító Belkára szinte megoldhatatlannak látszó feladat vár: elődje, a gazdasági téren tehetetlennek, erőtlennek bizonyult Miller a rendszerváltás utáni másfél évtized legnépszerűtlenebb koalícióját hagyja hátra. Arról nem is szólva, hogy Belka leendő kormánya mögött az a kommunista utódpárt, az SLD kellene hogy álljon, amely korrupciós botrányok által megtépázott, megújulni képtelen, két és fél év alatt 4,5 millió választóját elvesztette, támogatottsága 22 százalékról 9 százalékra zsugorodott, és a jövő szeptemberben esedékes parlamenti választások biztos vesztese.

Ezért is döntött úgy a múlt pénteken a Miller legfőbb kritikusának számító parlamenti házelnök, Marek Borowski vezetésével 26 prominens párttag, köztük képviselők, szenátorok, hogy a baloldal megmentése érdekében kilép az SLD-ből, és Lengyelország Szociáldemokráciája (SDPL) néven saját pártot alapít. Fenyegetőnek tartották, hogy a baloldal népszerűtlensége az ellenzéki pártok felé hajtotta a szavazókat: a jobbközép-liberális Civil Platform (PO) 22 százalékos támogatottságot mondhat magáénak, ám ami még ennél is aggasztóbb, nem sokkal van lemaradva mögötte a demagóg Andzrej Lepper vezette, EU-ellenes, populista Önvédelem (SO) nevű párt 19 százaléknyi támogatottsággal. Mindenesetre a Borowski által bedobott, a baloldal megtisztulását ígérő taktika még akár be is válhat, hiszen az új szociáldemokrata párt megalakulását követően készült közvélemény-kutatás szerint akár 18 százaléknyi szavazatot is kaphatna, ha most tartanák a választásokat.

Gyengélkedik a gazdaság is: a maastrichti kritériumnak több mint a duplájára, a hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékára rúg a büdzsé hiánya, a GDP 60 százaléka felé közelít az államadósság, 20 százalék körül mozog a munkanélküliség. A karnyújtásnyira lévő uniós csatlakozással szemben a nyilvánvaló intézményi felkészületlenség miatt a lakosság részéről egyre nagyobb a félelem. Hiába állt elő tavaly októberben - igaz, jókora késéssel - Jerzy Hausner gazdasági miniszter a deficit leszorítását célzó megszorító intézkedésekkel, az időközben alaposan felvizezett, ám még mindig számtalan politikai érdeket sértő programcsomag legfontosabb elemeinek az elfogadása máig nem történt meg.

Pedig épp emiatt kerülhet a leendő kormányfő kettős szorításba. A politikusnak kevésbé, sokkal inkább technokratának tartott Belka esetleges koalícióját az SLD-ből kivált 20 képviselő csak akkor támogatná, ha az kitart a költségvetési szigor politikája mellett. Márpedig ez a valószínű, hiszen az amerikai egyetemeken tanult, a kilencvenes évek elején többek között a Világbanknál dolgozott, majd egy ideig Kwasniewski tanácsadójaként tevékenykedett Belka 2002 júniusában - nyolc hónap után - azért mondott le a Miller-kormány pénzügyminiszteri posztjáról, mert túl magasnak ítélte meg a GDP 5,5 százalékára rúgó akkori költségvetési hiányt. Kormányfőként - nyilatkozta most a Reuters tudósítójának - legfőbb célja a fiskális reform és a Hausner-csomagterv megvalósítása lenne.

Kevés a boldoguláshoz azonban a szakadár SLD-képviselők támogatása: a vezető kormánypárt és koalíciós társa, a Munka Uniója (UO) ugyanis a 460 fős szejmben 205 - kisebbséget jelentő - mandátummal számolhat. A parlamenti többséghez így legalább 26 független képviselő támogatását is meg kellene nyerni. Reménykeltőnek tűnhet, hogy Miller idején ezt sikerült különféle alkalmi alkukkal elérni. Fiskális szigora miatt nem elfogadható az SLD korábbi koalíciós partnerének, a Lengyel Parasztpártnak (PSL), pedig az agrárpárt révén további 42 mandátumot nyerne, és ismét többségbe kerülhetne.

Épp a nehezen megszerezhető és ugyanakkor törékeny parlamenti többség az, ami előrevetíti az előrehozott parlamenti választásokat. Politikai elemzők szerint minden azon múlik, hogy az ellenzék vezető pártja, a választások megnyerésére most a legesélyesebb, ám önálló kormányalakításhoz szükséges többség megszerzésére egyelőre képtelen PO mit tartana előnyösebbnek. Jobbnak látná kihúzni jövő szeptemberig, és az SLD-re és esetleges csatlósaira hagyni a gazdaság rendbetételéhez szükséges népszerűtlen intézkedések végrehajtását, vagy pedig valahogy hatalomra kerülve vállalni az elkerülhetetlennek látszó, a választók elpártolásával fenyegető megszorításokat. Mindenesetre Kwasniewski megpendítette, ha az SLD-nek nem sikerül többségi koalíciót összehoznia, szeptemberben választásokra kerülhet sor.

TÁLAS ANDREA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt