Tetszett a cikk?

Gyakorlatilag egypárti parlament jött létre Grúziában a vasárnapi választások után, hiszen a Mihail Szaakasvili államfő vezette pártszövetségre a választók háromnegyede voksolt.

Grúzia polgárai változatlanul hisznek az erős, egységes és gyorsan fejlődő Grúziát ígérő Mihail Szaakasvili januárban megválasztott államfőnek. A 36 éves elnök vezette Nemzeti Mozgalom - Demokraták nevű pártszövetség (NMD) a nem hivatalos adatok szerint a vasárnapi, megismételt parlamenti választásokon a voksok mintegy háromnegyedét szerezte meg, és ezzel hatalmas többséget szerzett a 235 fős törvényhozásban. Szaakasviliék mellett csak egy nemrégiben alakult jobbközép tömörülésnek, az Új Jobboldaliak - Iparosok nevű szövetségnek sikerült átlépnie a parlamentbe való bekerüléshez szükséges hétszázalékos küszöböt.

A törvényhozásba azonban mégsem csak két párt került be, hiszen a tavaly novemberi választásokat elcsaltnak minősítő alkotmánybíróság csak a 150 hely sorsáról döntő listás választás megismétlését rendelte el, és érvényesnek minősítette az egyéni választókörzetekben elért eredményeket. Így fordulhat elő, hogy a 85, egyéni körzetből bejutott képviselő között néhány olyan is akad, akik a választási csalás után kirobbant vértelen forradalomba belebukott korábbi államfő, Eduard Sevardnadze szövetségesének számít (HVG, 2003. november 29.).

Szinte a nulláról kell kezdenie a társadalom és a gazdaság újjáépítését Grúziának - vélekedett az NMD listavezetője, Maja Nadiradze a HVG-nek adott nyilatkozatában. "A korábbi vezetés nemcsak az emberek pénzét lopta el, hanem a lelkét is. Tudjuk, hogy a válságból nem lehet egyik napról a másikra kilábalni, ám ha látják, hogy valóban teszünk valamit, akkor Grúzia polgárai nem vesztik el a reményüket" - hangsúlyozta Nadiradze. Hozzátette: Tbiliszi a korrupció megfékezésével, az önkormányzatok szerepének növelésével és a hadsereg megerősítésével akar olyan körülményeket teremteni, amelyek felkeltik a külföldi beruházók érdeklődését, és lehetővé teszik Grúzia nemzetközi integrációját.

A grúziai hétköznapi élet alátámasztja Nadiradze szavait, hiszen a Szovjetunióból 1991-ben kivált ország szinte minden tekintetben a mélypontra zuhant. A leggazdagabb szovjet tagköztársaságok egyikeként számon tartott Grúzia fővárosában és városaiban az utcákon számtalan kéregető lézeng, a grúzok jelentős része pedig elköltözött hazájából, vagy fontolgatja a kitelepülést. A városlakók kényszervállalkozások ezreivel igyekeznek megkeresni a betevőre valót: a főutakon és az azokból nyíló kisebb utcákban egymást érik a földszinti lakások előszobáiban vagy garázsokban kialakított boltocskák, mások pedig taxizásból vagy családi házak minipanziókká való átalakításából próbálnak megélni.

A reményvesztettségből talán sikerül kiemelni a grúzokat, és a januári elnökválasztás eredménye és a szavazatok mostani megoszlása is arra utal, hogy a lakosság többsége támogatja Szaakasviliék határozott intézkedéseit. Az utóbbi hetekben volt magas rangú közalkalmazottak tucatjait - köztük több volt minisztert - helyeztek előzetes letartóztatásba, és a hatóságok megkezdték a bűnözői csoportokkal való leszámolást is: a választások előtt néhány nappal egy olyan észak-grúziai maffia ellen hajtott végre látványos fegyveres akciót a rendőrség, amely Sevardnadze uralmának egy évtizede alatt szabadon folytathatta tevékenységét. A hatalom egyébként szokatlan módszereket is bevet a társadalom megtisztítása érdekében: Tbiliszi elfogadta, hogy átmenetileg külföldi alapítványok, köztük Soros György egyik alapítványa, illetve amerikai cégek állják a miniszterek, illetve közalkalmazottak fizetésének egy részét. A hivatalos indoklás szerint a tisztességesen megfizetett közhivatalnokok jobban ellenállhatnak a vesztegetési kísérleteknek.

A választási kampány részének tekinthető az is, hogy Szaakasvili meghátrálásra kényszerítette a Grúziához tartozó autonóm köztársaságot, Adzsáriát. A tengerparti terület vezetője, Aszlan Abasidze néhány napos tárgyalássorozat után beleegyezett abba, hogy a köztársaságban is megtartsák a parlamenti választásokat, és hogy Tbiliszi nevezze ki az adzsáriai vámszolgálat vezetőit. A polgárháborúval fenyegető válság azonban még nem ért véget, bár úgy tűnik, hogy Abasidze alaposan meggyengült: míg novemberben állítólag a helyi választók 95 százaléka voksolt az általa alapított Újjászületésre, most több településen, köztük a "fővárosban", Batumiban is, az NMD végzett az első helyen. Ha jól sikerül a "főpróba", felgyorsulhat Grúzia újraegyesítése, azaz Abházia és az ugyancsak gyakorlatilag önállónak tekinthető Dél-Oszétia békés "visszafoglalása".

A mindent elsöprőnek tűnő lendület azonban ellenérzést vált ki az ellenzékben, illetve több független elemzőben. A mostani választások egyik nagy vesztese a novemberi szavazás alkalmával 13 százalékot szerzett, ám a parlamentből most kiszorult Munkáspárt vezetői úgy vélekedtek, ha Szaakasviliéké marad a hatalom, Grúzia Soros, illetve az Egyesült Államok gyarmatává válik. Georgi Szepasvili, a külföldi alapítványok által támogatott Civil Grúzia nevű szervezet elemzője is felhívta a figyelmet arra, hogy a jogvédő szervezetek aggasztónak tartják, a hatóságok sokszor nem szabályosan veszik őrizetbe a bűncselekmények állítólagos elkövetőit. Mint a HVG-nek elmondta: "Bár közismert, hogy ezek a személyek valóban megvesztegethetőek voltak, illetve sikkasztottak, nem szerencsés, hogy az államfő mindenféle bírósági tárgyalás nélkül bűnözőnek nevezi ezeket az embereket. Ez az eljárás semmiképpen sem járul hozzá a demokratikus intézményrendszer létrejöttéhez, és később komoly károkat okozhat."

NÉMETH ANDRÁS / TBILISZI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Az Erste szerint a régióban a magyar gazdaság ugorhatja a legnagyobbat

Az Erste szerint a régióban a magyar gazdaság ugorhatja a legnagyobbat

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását