Gyakorlatilag egypárti parlament jött létre Grúziában a vasárnapi választások után, hiszen a Mihail Szaakasvili államfő vezette pártszövetségre a választók háromnegyede voksolt.

Grúzia polgárai változatlanul hisznek az erős, egységes és gyorsan fejlődő Grúziát ígérő Mihail Szaakasvili januárban megválasztott államfőnek. A 36 éves elnök vezette Nemzeti Mozgalom - Demokraták nevű pártszövetség (NMD) a nem hivatalos adatok szerint a vasárnapi, megismételt parlamenti választásokon a voksok mintegy háromnegyedét szerezte meg, és ezzel hatalmas többséget szerzett a 235 fős törvényhozásban. Szaakasviliék mellett csak egy nemrégiben alakult jobbközép tömörülésnek, az Új Jobboldaliak - Iparosok nevű szövetségnek sikerült átlépnie a parlamentbe való bekerüléshez szükséges hétszázalékos küszöböt.

A törvényhozásba azonban mégsem csak két párt került be, hiszen a tavaly novemberi választásokat elcsaltnak minősítő alkotmánybíróság csak a 150 hely sorsáról döntő listás választás megismétlését rendelte el, és érvényesnek minősítette az egyéni választókörzetekben elért eredményeket. Így fordulhat elő, hogy a 85, egyéni körzetből bejutott képviselő között néhány olyan is akad, akik a választási csalás után kirobbant vértelen forradalomba belebukott korábbi államfő, Eduard Sevardnadze szövetségesének számít (HVG, 2003. november 29.).

Szinte a nulláról kell kezdenie a társadalom és a gazdaság újjáépítését Grúziának - vélekedett az NMD listavezetője, Maja Nadiradze a HVG-nek adott nyilatkozatában. "A korábbi vezetés nemcsak az emberek pénzét lopta el, hanem a lelkét is. Tudjuk, hogy a válságból nem lehet egyik napról a másikra kilábalni, ám ha látják, hogy valóban teszünk valamit, akkor Grúzia polgárai nem vesztik el a reményüket" - hangsúlyozta Nadiradze. Hozzátette: Tbiliszi a korrupció megfékezésével, az önkormányzatok szerepének növelésével és a hadsereg megerősítésével akar olyan körülményeket teremteni, amelyek felkeltik a külföldi beruházók érdeklődését, és lehetővé teszik Grúzia nemzetközi integrációját.

A grúziai hétköznapi élet alátámasztja Nadiradze szavait, hiszen a Szovjetunióból 1991-ben kivált ország szinte minden tekintetben a mélypontra zuhant. A leggazdagabb szovjet tagköztársaságok egyikeként számon tartott Grúzia fővárosában és városaiban az utcákon számtalan kéregető lézeng, a grúzok jelentős része pedig elköltözött hazájából, vagy fontolgatja a kitelepülést. A városlakók kényszervállalkozások ezreivel igyekeznek megkeresni a betevőre valót: a főutakon és az azokból nyíló kisebb utcákban egymást érik a földszinti lakások előszobáiban vagy garázsokban kialakított boltocskák, mások pedig taxizásból vagy családi házak minipanziókká való átalakításából próbálnak megélni.

A reményvesztettségből talán sikerül kiemelni a grúzokat, és a januári elnökválasztás eredménye és a szavazatok mostani megoszlása is arra utal, hogy a lakosság többsége támogatja Szaakasviliék határozott intézkedéseit. Az utóbbi hetekben volt magas rangú közalkalmazottak tucatjait - köztük több volt minisztert - helyeztek előzetes letartóztatásba, és a hatóságok megkezdték a bűnözői csoportokkal való leszámolást is: a választások előtt néhány nappal egy olyan észak-grúziai maffia ellen hajtott végre látványos fegyveres akciót a rendőrség, amely Sevardnadze uralmának egy évtizede alatt szabadon folytathatta tevékenységét. A hatalom egyébként szokatlan módszereket is bevet a társadalom megtisztítása érdekében: Tbiliszi elfogadta, hogy átmenetileg külföldi alapítványok, köztük Soros György egyik alapítványa, illetve amerikai cégek állják a miniszterek, illetve közalkalmazottak fizetésének egy részét. A hivatalos indoklás szerint a tisztességesen megfizetett közhivatalnokok jobban ellenállhatnak a vesztegetési kísérleteknek.

A választási kampány részének tekinthető az is, hogy Szaakasvili meghátrálásra kényszerítette a Grúziához tartozó autonóm köztársaságot, Adzsáriát. A tengerparti terület vezetője, Aszlan Abasidze néhány napos tárgyalássorozat után beleegyezett abba, hogy a köztársaságban is megtartsák a parlamenti választásokat, és hogy Tbiliszi nevezze ki az adzsáriai vámszolgálat vezetőit. A polgárháborúval fenyegető válság azonban még nem ért véget, bár úgy tűnik, hogy Abasidze alaposan meggyengült: míg novemberben állítólag a helyi választók 95 százaléka voksolt az általa alapított Újjászületésre, most több településen, köztük a "fővárosban", Batumiban is, az NMD végzett az első helyen. Ha jól sikerül a "főpróba", felgyorsulhat Grúzia újraegyesítése, azaz Abházia és az ugyancsak gyakorlatilag önállónak tekinthető Dél-Oszétia békés "visszafoglalása".

A mindent elsöprőnek tűnő lendület azonban ellenérzést vált ki az ellenzékben, illetve több független elemzőben. A mostani választások egyik nagy vesztese a novemberi szavazás alkalmával 13 százalékot szerzett, ám a parlamentből most kiszorult Munkáspárt vezetői úgy vélekedtek, ha Szaakasviliéké marad a hatalom, Grúzia Soros, illetve az Egyesült Államok gyarmatává válik. Georgi Szepasvili, a külföldi alapítványok által támogatott Civil Grúzia nevű szervezet elemzője is felhívta a figyelmet arra, hogy a jogvédő szervezetek aggasztónak tartják, a hatóságok sokszor nem szabályosan veszik őrizetbe a bűncselekmények állítólagos elkövetőit. Mint a HVG-nek elmondta: "Bár közismert, hogy ezek a személyek valóban megvesztegethetőek voltak, illetve sikkasztottak, nem szerencsés, hogy az államfő mindenféle bírósági tárgyalás nélkül bűnözőnek nevezi ezeket az embereket. Ez az eljárás semmiképpen sem járul hozzá a demokratikus intézményrendszer létrejöttéhez, és később komoly károkat okozhat."

NÉMETH ANDRÁS / TBILISZI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel

Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel

Az ellenzék jelöltje vezet Dunaújvárosban

Az ellenzék jelöltje vezet Dunaújvárosban

Lehet, hogy most vasárnap zajlik le a 2022-es választás főpróbája

Lehet, hogy most vasárnap zajlik le a 2022-es választás főpróbája

Illegális terhességi tesztek miatt tört ki a botrány a francia kézilabdázóknál

Illegális terhességi tesztek miatt tört ki a botrány a francia kézilabdázóknál

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Jane Fonda lemondott a plasztikai műtétekről

Jane Fonda lemondott a plasztikai műtétekről