Kéz kezet fog

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A brit kormányfő líbiai látogatásával szinte teljesen megszűnt az állami terrorizmust egykor támogató Tripoli nemzetközi elszigeteltsége. Kadhafi líbiai vezető bűneinek megbocsátásában szerepet játszhatott, hogy országa kőolajkincse felértékelődött.

A magas rangú külföldi vendégeit akár órákig is megvárakoztató Moamer el-Kadhafi líbiai vezető ezúttal pontosan és némiképp izgatottan fogadta látogatóját. Nem csoda, hiszen múlt csütörtökön Tony Blair brit kormányfő toppant be Kadhafi Tripoli mellett felütött kedvelt beduin sátrába, és személyében 1943 óta először járt brit vezető líbiai földön.

A két politikus kézfogása látványos betetőzése volt a Kadhafi vezette Líbia nemzetközi rehabilitálásának, amely az 1988-as Lockerbie-merénylet gyanúsítottjainak 1999-es kiadatásával kezdődött, a 270 áldozat hozzátartozóinak kártalanításával folytatódott és a tömegpusztító fegyverprogramok tavaly decemberi felhagyásával gyorsult fel. Pár nappal korábban William Burns közel-keleti ügyekkel foglalkozó amerikai külügyminiszter-helyettes fordult meg az észak-afrikai arab országban - ő 1969 óta a legmagasabb rangú politikus Washingtonból. Néhány hónappal korábban Silvio Berlusconi olasz kormányfő utazott Líbiába, míg Kadhafit a legmagasabb szinten fogadták Brüsszelben és Párizsban.

A skóciai Lockerbie városka felett felrobbant amerikai utasszállító repülőgép áldozatainak hozzátartozóit azonban megosztja Kadhafi körbeudvarlása. Ráadásul Blair arról a madridi ceremóniáról érkezett Tripoliba, amelyen a március 11-ei, a Lockerbie-robbantás utáni második legvéresebb európai terrorakció áldozataira emlékeztek. A vértelen puccsal 1969-ben hatalomra jutott ezredest számos egyéb nyugati érdekeltség elleni merénylettel, Charles Taylor egykori libériai hadúr és hozzá hasonló afrikai gerillavezérek támogatásával, valamint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyverekkel való ellátásával vádolják. Líbiának a nemzetek közösségbe történő visszafogadását sokan azért is elsietettnek vélik, mert Kadhafi diktatórikus rendszere mit sem változott.

A jelképes kézfogás persze a térségnek is szólt. Mint Blair kifejtette, a Líbiával való együttműködés azt mutatja az arab világnak, hogy lehetséges az együttműködés az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával a közös ellenség, az al-Káida szélsőségesen fanatikus terrorizmusának legyőzése érdekében. Ám pálfordulásai miatt még az arab vezetők körében is megbízhatatlannak és különcnek tartott Kadhafit sokan "árulóként" bélyegezték meg, a Londonban megjelenő al-Kudsz al-Arabi arab nyelvű lap pedig azt írta: Líbia hátat fordított az araboknak, akikből gúnyt űzött, megtagadva elveiket.

Miközben Líbia részéről a gazdaság nyomorúságos állapotát emlegetik az enyhülés legfőbb okaként, London és Washington vártnál gyorsabb puhulását szakértők több tényezőre vezetik vissza. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) a korábban titkos líbiai atomprogram feltárásával kapcsolatos előrehaladást "elképesztőnek" nevezte, és ami talán még ennél is fontosabb: Tripoli igen sok információt szolgáltatott a nukleáris fegyverek előállításához szükséges alkatrészek és berendezések nemzetközi feketepiacának feltérképezéséhez.

A diplomáciai kibékülés egyik első hozadékára már néhány órával a Blair-vizit előtt fény derült, amikor bejelentették, hogy a brit-holland Royal Dutch/Shell olajmulti ipari együttműködési megállapodást írt alá a líbiai állami olajcéggel. Ennek keretében a Shell 200 millió dolláros gázkitermelési beruházásba fog, az üzlet értéke pedig elérheti az egymilliárd dollárt is. Azt pedig már maga Blair közölte, hogy közel a megállapodás a brit BAE Systems repülési céggel, amely a líbiai utasszállító flottát újítaná fel.

Miközben az olasz ENI, a francia Total, a spanyol Repsol, az ausztrál Woodside Petroleum és a görög Hellenic Petroleum összesen már több milliárd dolláros beruházásokat hajt végre Líbiában, iparági szakértők szerint a Shell harminc év utáni visszatérése megnyitja a kaput az amerikai olajvállalatok előtt is. Fred Halliday, a londoni School of Economics munkatársa szerint Kadhafi egyértelműen Washingtonra teszi tétjét, és valószínű, hogy a legkecsegtetőbb lehetőségeket a tengerentúli cégek kapják majd, amelyeknek sietniük kell, ha nem akarnak kimaradni a líbiai olajüzletből.

A brit BP olajcég szerint Líbia a világ ismert kőolajtartalékának 3, földgázkészletének 1 százalékával rendelkezik, de elemzők hozzáteszik, hogy több is lehet, mivel évtizedek óta nem folyt jelentős kutatás. Líbia mintegy 30 milliárd dollárnyi befektetést remél, és szeretné a jelenlegi napi 1,6 millió hordónyi kitermelési kapacitását 2009-ig 2,1 millióra növelni. A szankciók terhe alatt az utóbbi húsz évben Líbia a napi másfél millió hordós - a világexport majd két százalékát jelentő - olajtermelést is nehezen tudta tartani, holott 1970-ben a felhozatal meghaladta a hárommilliót.

A líbiai olaj értékét a The Middle East szaklap márciusi száma szerint csak növelte, hogy az utóbbi egy évben kiderült: az iraki olajkincs - legalábbis rövid távon - sokat vesztett vonzerejéből. A nem megfelelő biztonsági helyzet, a 2005. januárra tervezett választás után felálló kormány várhatóan síita és iszlámista dominanciája, valamint a szektor hatalmas újjáépítési költsége elriasztja a nyugati befektetőket. A térségben zajló olajpókerben - vélik szakértők - az új játékos neve: Líbia.